Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Strada 1 Decembrie, neîncăpătoare pentru mașinile tinerilor care au dat Bac-ul


Candidații care participă la sesiunea august – septembrie a examenului de Bacalaureat au susținut ieri prima probă scrisă a examenului, la limba și literatura română. La această probă s-au înscris un număr de 744 de candidați, fiind prezenți 623. Un candidat a fost eliminat din examen. Nici de data aceasta candidații nu se așteptau ca la subiectul al treilea să aibă de discutat despre poezie. Cei mai mulți își doreau proză.

Absolvenții claselor a XII-a care s-au înscris în sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat au susținut ieri proba scrisă, la limba și literatura română. La această probă, din 744 de candidați înscriși, la nivelul județului Vrancea, s-au prezentat doar 623. Proba s-a desfășurat în cele patru centre de examen stabilite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), iar candidații au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva cele trei subiecte, neavând voie să părăsească sala mai devreme de o oră și jumătate.
Ca și până acum, sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2014 s-a desfășurat în săli echipate cu camere de supraveghere video. Candidații au avut acces în săli până la ora 8.30, numai cu buletinul de identitate asupra lor, pentru alte bagaje fiind amenajate săli speciale, în care acestea au fost depozitate în saci de plastic, etichetați cu numărul sălii de proveniență.

    Eliminat pentru tentativă de fraudă

Un candidat de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” a fost prins cu fițuici asupra sa, fiind eliminat din examen. Candidatul este absolvent al colegiului mai sus menționat, forma de învățământ – frecvența redusă, promoția 2014. Candidatul eliminat din examen nu va mai putea participa la următoarele probe, iar notele la probele promovate anterior eliminării, inclusiv cele lingvistice și digitale, vor fi anulate. De asemenea, acesta nu va mai avea dreptul să se înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
„Luni, 25 august 2014, s-a desfășurat proba scrisă la disciplina limba și literatura română a examenului de Bacalaureat național 2014, sesiunea august-septembrie. Dintre cei 744 de candidați înscriși la această probă, 623 au fost prezenți și 121 – absenți. Un candidat a fost eliminat de la proba de limba și literatura română pentru intenția de a frauda examenul. Candidatul eliminat este de la Colegiul Tehnic «Gh. Asachi», promoția 2014, forma de învățământ – frecvență redusă”, se precizează într-un comunicat de presă al ISJ.

     Subiecte cu grad mediu de dificultate

La proba scrisă de limba și literatura română, candidații au primit două tipuri de subiecte, în funcție de profilul și filiera pe care le-au urmat în învățământul liceal.
Cei de la profilul real au avut la primul subiect un fragment din romanul „Rusoaica”, de Gib Mihăescu, pe baza căruia au avut de identificat sinonime și antonime la unele cuvinte și un comentariu pe text. Subiectul doi a fost un text argumentativ despre  importanța regulilor într-un anumit domeniu, iar al treilea subiect a avut drept cerință tratarea simbolismului, având la bază opera scriitorului George Bacovia.
Cele trei subiecte sunt notate fiecare cu câte 30 de punte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu. „Subiectele propuse absolvenților care susțin examenul de bacalaureat în sesiunea august-septembrie 2014 au același grad de dificultate cu acelea extrase în sesiunea iunie-iulie. Ele au fost elaborate prin respectarea programei pentru examen și vizează conținurile și competențele predate. Rezultatele vor fi influențate de gradul în care candidații s-au pregătit pentru această probă”, a declarat inspectorul școlar pentru disciplina limba și literatura română Silvia Chelariu.

    Nici de data aceasta absolvenții nu se așteptau la poezie

Ca și în prima sesiune a examenului, cei mai mulți dintre absolvenți spun că nu se așteptau la poezie la subiectul al treilea și că se așteptau la subiecte mai ușoare în sesiunea de toamnă față de cele din prima sesiune. Marea majoritate a candidaților recunosc importanța diplomei de bacalaureat, mai ales dacă vor să se înscrie la o facultate. „A fost mai greu față de iulie, în primul rând pentru că mă așteptam să pice proză și nu poezie. Pentru mine este foarte importantă diploma de Bac pentru că vreau să merg la facultate, aș vrea să dau la conservator, dar fără diplomă nu pot să fac nimic”, a spus Georgian, absolvent al Liceului de Arte „Gh. Tattarescu” din Focșani.
O candidată din Mărășești spune că a tratat cu mai multă seriozitate examenul din această sesiune și s-a pregătit mai bine. „Pentru mine nu a fost mai greu decât în prima sesiune pentru că am învățat. Nu am promovat la limba română în sesiunea trecută. Sper să iau o notă bună. Contează diploma de bacalaureat dacă vrei să mergi la facultate, dar dacă vrei să te angajezi în anumite profesii, cum ar fi barman sau ospătar, o poți face și fără diploma de Bac. Numai că aceste meserii nu le vei putea face la nesfârșit și îți va trebui diploma de Bac dacă vei vrea un loc de muncă mai bun”, este de părere Dora Mărgărit, absolventă a Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești.
Strada pe care sunt situate colegiile tehnice „Ion Mincu” și „Edmond Nicolau”, 1 Decembrie, a fost neîncăpătoare, ieri, pentru mașinile celor care veniseră să susțină prima probă a examenului de Bacalaureat. Erau mașini parcate inclusiv în refugiile destinate autobuzelor, dar și în apropierea trecerii de pietoni.

Subiecte real AICI
Bareme real AICI
Subiecte uman vocațional pedagogic AICI
Bareme uman vocațional pedagogic AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?