Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum să faci economii? Patru metode să îți organizezi mai bine banii

Cu toții suntem diferiți atunci când vine vorba de venituri și obiceiurile de a cheltui banii. Până la urmă, nu contează atât de mult cât câștigi, ci cum drămuieșți câștigurile. Noi îți putem da câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi mai bine cu banii și să mai arunci câte ceva și în pușculiță.

Dacă știi cum să îți împarți banii cu cap, atunci îți ajung și pentru micile tale plăceri.

Bineînțeles, sunt cazuri și cazuri, iar uneori salariul nu ne ajunge pentru tot ce am vrea să facem noi. Însă cu puțină răbdare și organizare, e posibil să ne satisfacem și cele mai mari mofturi. În primul și în primul rând, notează într-o agendă sau un document Excel cât este exact venitul tău sau cât sunt veniturile tale pe lună și ce cheltuieli ai.

Până la urmă, banii sunt importanți și uneori nici nu contează cât de mult câștigi, dar cât de bine te organizezi cu cei pe care îi ai. Noi îți recomandăm să îți împarți cu cap totalul salariului și să stabilești de la începutul lunii cât la sută se va duce pe chirie sau pe rata la casă, cât pe transport, mâncare și cât îți rămâne pentru micile plăceri ale vieții. Încearcă să îți stabilești o seară pe săptămână în care ieși să mănânci la un restaurant. Apoi, stabilește-ți o sumă fixă pe care să o cheltuiești pentru hobby-urile tale. Spre exemplu, dacă îți place tenisul, ai putea plăti un abonament pe lună la un club sportiv, cu siguranță găsești unele oferte avantajoase care uneori includ și saună și piscină – dacă au aceste facilități. Dacă îți plac jocurile în care ar trebui să investești o mică parte din banii tăi, atunci stabilește-ți o limită. Platformele mari de jocuri de genul oferă această opțiune deoarece și ele promovează jocul responsabil. Dacă îți place să ieși în oraș să te distrezi, rezumă-te la o singură seară pe săptămână.

Un alt sfat care te-ar putea salva de niște cheltuieli inutile este să îți lași mașina acasă în unele zile ale săptămânii și să iei fie bicicleta, fie metroul sau autobuzul. La finalul lunii, poți trage linie să vezi cât ai economisit din banii dați pe benzină sau pe motorină.

În continuare, ar mai fi indicat să renunți și la cafeaua pe care o cumperi zilnic de la lanțurile mari de cafenele. Majoritatea sunt destul de scumpe și dacă aduni suma pe care o cheltuiești săptămânal pe cafeaua din oraș, ai putea să fii surprins că, la sfârșitul unei luni/jumătăți de an, e o mică avere de fapt.

Nu în ultimul rând, ar mai fi indicat să strângi într-o pușculiță, acasă, tot măruntul pe care îl primești ca rest de la cumpărături. Încet, încet, se poate strânge o sumă frumușică. Dacă plătești cu cardul, atunci mai multe aplicații bancare au ca opțiune să mai retragă un mic procentaj – să zicem 5% – la fiecare plată efectuată. Acești bani se duc într-un cont de economii practic, iar după un timp vei vedea că ai niște bani rămași, bani pe care îi credeai cheltuiți.

O altă metodă de a economisi bani este să te înveți să plătești cash în loc de plata cu cardul. Atunci când plătești cu cardul, nu prea poți să controlezi exact cât cheltuiești și pe ce. Dacă îți scoți o sumă fixă de bani în care știi sigur că trebuie să te încadrezi săptămâna respectivă, atunci lucrurile se simplifică foarte mult. Încearcă să adopți acest obicei o lună și vei vedea că ai putea avea foarte multe mici cheltuieli zilnice, care nu sunt deloc necesare.

După cum poți vedea, nu este absolut deloc greu să te organizezi puțin. Încearcă să implementezi o parte din sfaturile noastre – sau chiar toate dacă ți se par practice – și notează îmbunătățirile pe care le observi după o lună sau trei luni. Tu stabilești perioada de probă. Cu banii strânși, ai putea să îți cumperi un lucru la care râvnești de mult timp sau chiar îi poți păstra pentru o vacanță exotică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?