Pe ce ne cheltuim salariul? 6.762 lei, suma necesară unui trai decent pentru o familie de 4 persoane

0
2150

În urma unui studiu Syndex, făcut de Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung, s-a aflat pe ce cheltuiesc românii banii și ce înseamnă un trai decent. Pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, din mediul urban, suma necesară pentru un trai decent într-o lună este de 6.762 lei. Așadar, a fost întocmit un coș minim de consum pentru un trai decent ce cuprinde totalitatea cheltuielilor necesare pentru acoperirea nevoilor biologice și sociale generale existente la un moment dat. Fundația Friedrich Ebert Stiftung a subliniat că acoperirea acestor cheltuieli nu este singura condiție necesară asigurării unui trai decent, coșul de consum neincluzând unele elemente esențiale în acest sens, precum condițiile de muncă sau echilibrul dintre viața profesională și cea personală.

Bugetul cel mai mare alocat de români, lunar, este de 1.781 lei pentru locuință, și acoperă costul achiziției unei locuințe pentru asigurarea adăpostului și securității familiei, fie prin chirie sau rată lunară pentru un credit. 1.405 lei dau românii pe mâncare. De menționat că pentru acest studiu, prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri din cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara) și s-a utilizat o medie a prețurilor colectate, astfel ajungându-se la suma menționată mai sus.

651 lei se duc pe îmbrăcăminte și încălțăminte. În urma studiului făcut, bugetul include îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă (pijama, papuci). Au fost vizate obiectele vestimentare utilizate în mod curent, însă nu sunt luate în calcul accesoriile sau hainele pentru ocazii speciale. 615 lei se strâng în fondul de economii al familiei și aici intră cheltuieli neprevăzute, cadouri, cheltuieli excepționale (un avans), precum și bani puși pentru fluctuațiile de venit (datorate perioadelor de inactivitate, șomaj, concediu de creștere a copilului).

Deși învățământul școlar este gratuit în România, în realitate procesul de învățământ implică o serie de costuri inevitabile ce ajung lunar la suma de 546 lei pe care românii o alocă educației și culturii. Bugetul pentru educație trebuie să permită familiei să asigure copiilor condiții decente de învățare și acces la activități extra-curriculare. Bugetul pentru cultură acoperă cheltuielile necesare pentru activități culturale și artistice. Majoritatea persoanelor intervievate au estimat că învățământul copiilor implică costuri lunare importante. Aceste costuri sunt legate de rechizite, manuale, culegeri și caiete speciale, fondurile clasei și al școlii și alte servicii pentru unitățile de învățământ ale căror costuri sunt suportate de părinți. De asemenea, din interviurile de grup a rezultat că pentru cultură, o familie trebuie să își poată permite lunar o ieșire împreună la cinema, teatru sau muzeu.

Bugetul pentru servicii este de 488 lei și include 4 tipuri de cheltuieli: îngrijire personală (tuns pentru bărbați și copii, coafor pentru femei), comunicare (abonamente de telefonie mobilă,internet și televiziune), transport (abonamente de transport public urban), activități de dezvoltare personală pentru adulți(hobby-uri,cursuri de formare, activități sportive etc.).

Cheltuielile cu locuința se duc lunar, până la 477 de lei și includ consumul de apă, energie electrică, energie termică, gaze naturale și alte costuri (salubritate, costuri comune). Bugetul include și costul asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale și costul impozitului pe locuință .

234 lei sunt alocați vacanței și recreerii. Majoritatea participanților la interviurile de grup au subliniat că o familie trebuie să aibă posibilitatea financiară de a merge în vacanță cel puțin o dată pe an, într-un hotel de minim 3 stele. Astfel, coșul minim de consum pentru un trai decent include o vacanță de 7 zile la munte sau la mare în România, corespunzător celei mai mici valori acceptate de către salariații intervievați.

238 lei sunt dați pe igiena personală și produse de uz casnic. Structura de ansamblu a coșului pentru igienă personală este cea sugerată în metodologia dezvoltată de Comisia Europeană pentru comparația bugetelor de referință în țările din Uniunea Europeană, care identifică 7 categorii de produse pentru igiena personală: igiena mâinilor și a corpului, îngrijirea părului, igiena orală, igiena intimă, ras, parfumuri și cosmetice, produse pentru toaletă.

Bugetul de 220 lei pentru dotarea locuinței este împărțit în cinci capitole: mobilier, instalații sanitare, electrocasnice, dotarea bucătăriei și alte bunuri. Categoria mobilier include bunuri necesare dotării fiecărui dormitor (pat, saltea, lenjerie pat, pilotă, pernă, dulap), camerei de zi (bibliotecă, set canapele) și anexelor (dulap de depozitare, cuier), precum și mobilierul pentru bucătărie (masă,scaune,corpuri și blat de lucru). De asemenea, în această categorie intră corpurile de iluminat și perdelele corespunzătoare fiecărei încăperi. Categoria instalațiilor sanitare acoperă dotarea completă a unei băi și a bucătăriei, iar categoria electrocasnicelor acoperă dotarea completă a bucătăriei (aragaz,frigider cu congelator) și alte bunuri necesare menajului și igienei personale (mașină de spălat, aspirator, fier de călcat, uscător de păr). În plus, bugetul pentru dotarea locuinței include și bunuri de menaj (mop, mătură) și igienă (prosoape).

Cei mai puțini bani alocați de români sunt pentru sănătate și anume 107 lei. Bugetul pentru îngrijirea sănătății acoperă cheltuieli minime care nu sunt incluse în pachetul de servicii de bază în asistența medicală primară de care beneficiază persoanele asigurate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Premisa generală este că persoanele din familia de referință sunt în stare bună de sănătate, coșul acoperind doar costurile uzuale ivite pe parcursul unui an. Bugetul nu acoperă cheltuieli medicale excepționale, acestea trebuind suportate din fondul de economii inclus în acest coș de consum.

Vrâncenii spun că:

Pentru o familie cu un copil de 17 ani, 5000 de lei ajung jumătate de lună! „Împreună cu soțul meu aducem în casă 5000 de lei și vă spun sincer că de la jumătatea lunii nu mai avem bani. Și avem un singur copil de 17 ani. Dar să mai pui și bani deoparte? E greu. Toate-s scumpe! Dacă iei de mâncare, plătești cele necesare din casă și mai iei câte ceva ce mai trebuie, la jumătatea lunii rămâi cu buzunarele goale“ a povestit Camelia în vârstă de 41 de ani.

Săracii, sunt cei mai bogați! „Dumnezeule, dacă aveam în casă 6000 de lei cred că ne puneam gresie și pe tavan! Eu muncesc cu ziua și soțul meu la fel. Avem 3 copiii. 14 ani, 8 ani și 4 ani. Nu știm ce vom avea la sfârșit de lună sau la început. Nu mă vait, pentru că avem două vaci, mai vindem lapte, brânză, și acum în perioada de cosit și strâns fân am strâns bani. Doar că noi nu cheltuim. Am cumpărat ce le trebuie la copiii, mâncare avem din curte, la lumină și apă nu plătim mult, gaze noi nu avem, deci nu cheltuim mult“ mi-a spus Violeta.

Dacă vrei să faci economie, nu scoate banii de pe card! „Trebuie să știm cum să drămuim banii, încât să ne ajungă și să mai și strângem. Cred că o soluție bună e să ținem banii pe card. Să nu-i avem mereu la îndemână. Așa cardul ba nu îl ai cu tine, ba îl mai uiți acasă, ba în piață nu poți plăti cu el. Și așa mai faci economie. Și tot ca un sfat, e să nu se mai cumpere mâncare multă, pentru că jumate se aruncă. Și ăia sunt bani!“, a zis Rodica.

Dai un ban, dar stai în față. „Avem o situație materială bună. Nu am ținut niciodată cont câți bani ne intră în casă, cât cheltuim sau cât strângem. Cred că noi cheltuim mult pe educație pentru că plătim meditațiile copiilor, pe mâncare și pe combustibil la mașină, că facem naveta zi de zi. Bineînțeles că și strângem bani, să avem, că mereu se ivește câte ceva. E foarte important să ai un ban în buzunar mereu, că în ziua de azi, dacă nu ai bani, e jale“ a mărturisit Monica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here