Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Planurile dezvoltatorilor imobiliari, date peste cap! Primăria schimbă regulile la construcția de locuințe în nordul Focșaniului


Primăria Focșani vrea să impună norme stricte pentru construcția de case în zona de nord a municipiului, unde sunt probleme din cauza inundațiilor care apar la fiecare ploaie. Primarul Cristi Misăilă a spus că, în prima etapă, trebuie găsită o soluție tehnică pentru preluarea apelor pluviale și evacuarea lor, realizarea unui plan unitar de dezvoltare a zonei și abia după aceea pot fi construite locuințe. Aceste lucruri au fost discutate la ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a municipiului. Singurul proiect cu probleme, unde au existat sesizări din partea locuitorilor din zonă, a fost cel referitor la construirea unui bloc pe strada Rarăul, retras ulterior de pe ordinea de zi.

Planurile afaceriștilor imobiliari pentru terenurile din zona de nord a municipiului sunt stricate de noile reguli pe care primăria Focșani vrea să le impună pentru a limita problemele cu utilitățile și cu inundațiile care au loc la fiecare ploaie. Până acum, afaceriștii imobiliari au evitat intervenția primăriei printr-o șmecherie. Ei preferau dezmembrările succesive ale terenurilor, adică împărțeau terenurile către viitorii proprietari și evitau realizarea unui plan de urbanism pentru construirea de locuințe. Pentru afaceriștii imobiliari aceste planuri însemnau mai mulți bani cheltuiți, reguli la ridicarea locuințelor și pierderea unei suprafețe însemnate de teren aferentă drumului obligatoriu.
De exemplu, normele legale prevăd că un drum trebuie să aibă minim 8 metri lățime, inclusiv trotuarele, ceea ce ar fi dus la o scădere considerabilă a profitului proprietarilor de teren. S-a ajuns astfel în situația realizării de vile în valoare de sute de mii de euro în zone unde nu există canalizare, rețea de apă, rețea de gaze sau măcar drumuri publice. Sunt cazuri în care oamenii au cumpărat terenurile, au ridicat locuințe iar când au mers la Primărie li s-a spus că drumurile nu îndeplinesc toate criteriile pentru a fi preluat de municipalitate. De fapt, nici nu pot fi numite drumuri, sunt mai mult niște alei de acces către locuințe, pe care abia pot circula două mașini.
O altă portiță găsită de proprietarii care au cumpărate terenuri în extravilan a fost să obțină autorizații de la Primărie pentru anexe gospodărești la exploatații agricole. În realitate, anexele erau vile chiar și cu două etaje, unde singurele animale erau câinii de pază. Iar acum, proprietarii cer intervenția municipalității la inundații sau când nu pot să iasă din cauza zăpezilor.
Modul haotic în care au fost construite locuințe și lipsa unor canale de preluare a apelor pluviale creează probleme chiar proprietarilor de case, care la fiecare ploaie riscă să fie inundați. Specialiștii arată că s-a ajuns în această situație deoarece, inițial, partea de nord a municipiului era una cu terenuri agricole, cu canale de preluare a apelor până la E85 și ulterior cu plantația pomicolă spre Petrești. Ori, după 1990, au fost retrocedate terenuri inclusiv cu canalele de colectare a apelor de la ANIF, canale care au fost astupate de noii proprietari. Rezultatul este inundarea constantă a fabricii de confecții Sorste și a terenurilor limitrofe. De asemenea, defrișarea plantațiilor de pomi fructiferi, care erau mari consumatoare de apă, pentru a face loc vilelor, afectează terenurile de la intrarea în Petrești.

Întâi asigurăm utilitățile, apoi construim casele

 
Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a explicat că, pentru zona de nord, va trebui găsită mai întâi o soluție pentru preluarea apelor pluviale și evacuarea lor, astfel încât proprietarii să nu mai aibă grija inundațiilor. De altfel, a explicat edilul, nici reprezentanții societăților care asigură utilități publice nu au proiecte de investiții în zonă atât timp cât se construiesc sporadic locuințe și nu există certitudinea recuperării investițiilor.
Edilul a subliniat importanța unei dezvoltări unitare a zonelor unde se dorește atragerea în intravilan a terenurilor în vederea construirii de noi ansambluri de locuințe. În aceste situații, este necesară asigurarea tuturor utilităților, precum electricitate, apă, canalizare încă din faza premergătoare, dar și o gândire integrată a ceea ce înseamnă dezvoltarea ulterioară a respectivului cartier, adică spații verzi, locuri de parcare, locuri de joacă, spații pentru gradiniță, școală. „În zona Zăbala, Tisa, unde sunt tot timpul inundații, ar trebui, mai întâi, reglementată colectarea apelor pluviale. Aceasta nu este o prioritate acum, când avem alte zone în care putem să ne dezvoltăm. Proprietarii de terenuri vin acum și solicită, pe fâșii foarte înguste și lungi, pe terenuri extravilane, aprobarea de PUZ-uri pentru a face niște cartiere care nu corespund. De exemplu, fiecare are o parcelă de un hectar, o parcelează cum vrea el, spune că face niște aducțiuni de apă, face fosă septică și crede că a rezolvat treaba. Ori legea spune clar că la peste 12 locuințe într-un cartier ar trebui, în mod normal, să aibă tot ce înseamnă utilități din partea administrației publice locale. În zona de nord sunt terenuri agricole în principal, pe de o parte sunt două subtraversări la calea ferată și  trebuie căutată o soluție tehnică pentru preluarea apelor pluviale și evacuarea lor. Abia ulterior ar trebui un plan de dezvoltare. Această zonă ar trebui reglementată printr-un plan general care să se refere la ceea ce este în afara domeniului public, în afara zonei unde noi avem utilități. Vorbind cu cei de la CUP, de la gaze sau ENET, nici ei nu au în plan să dezvolte o rețea atât timp cât apar sporadic niște consumatori”, ne-a spus primarul Misăilă.

Fostul șef al ITRSV, asociat în dezvoltarea unui cartier rezidențial 

Introducerea unor norme stricte pentru dezvoltatorii imobiliari este necesară ținând cont de numărul mare de proiecte care vizează construirea de locuințe în partea de nord a municipiului. La ultima ședință a Comisiei de Urbanism s-a discutat un raport asupra informării publicului pentru PUZ-ul de la proiectul de construcție a unui cartier de locuințe pe un teren de două hectare lângă Petrești de către Mihai Alexandru Ghyca,
un PUZ pentru lotizare în vederea construirii de locuințe în extravilanului Focșaniului, pe o suprafață de peste 8000 metri pătrați în prelungirea străzii Zăbala, dar și un PUZ pentru o suprafață de aproape un hectar în extravilan, în zona străzii Militari. S-a mai solicitat avizul de oportunitate pentru construirea de locuințe colective, respectiv un bloc cu patru etaje, spațiu comercial și parcări în cartierul Sud, pentru un bloc cu un sediu de firmă, dar și pentru un cartier rezidențial la marginea Focșaniului. 
Dacă proiectul va deveni realitate ar fi unul din cele mai mari cartiere rezidențiale de lângă Focșani, cu o suprafață de peste cinci hectare. PUZ-ul „Atragere în intravilan pentru construire cartier rezidențial de locuințe individuale și dotări complementare” a fost solicitat de mai mulți proprietari ai terenului, oameni de afaceri cunoscuți pentru afacerile cu păduri din Vrancea, dar și de fostul inspector șef al ITRSV, Alexandru Lefter. Lista celor care au solicitat PUZ-ul respectiv îi cuprinde pe Nicușor și Mariana Cosor, Ion Alexe, Nelu și Sanda Gilda Scînteianu, Florentina și Alexandru Lefter,  Ionel și Lilica Guțan, Alexandrina-Dorina Maroș. „Membrii comisiei au fost de acord cu ridicarea acestui cartier, dar doar dacă aduc toate avizele de la toți factorii decidenți din domeniu. Aceasta e o zonă cu probleme, cu inundații, iar dezvoltatorii ar trebui să facă o sistematizare”, a explicat edilul Focșaniului.
Singurul proiect respins la ședința Comisiei a fost cel al unui PUZ pentru construirea unui bloc pe strada Rarău, unde trebuia să funcționeze un sediu de firmă și locuințe colective. „Nu intra în arhitectura zonei, crea disconfort și au fost multe sesizări din partea locuitorilor din zonă, iar arhitectul a luat decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism AICI.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?