Inspectorii vamali verifică producătorii de Băuturi Fermentate Liniștit (BFL) în funcție de prețul la raft al acestor băuturi care imită vinul. Aceste băuturi sunt accizate cu 125 euro/hectolitru, ceea ce înseamnă că prețul de vânzare al unui litru de BFL nu poate fi mai mic de 6 lei. Doar dacă prețul este mai mare decât acciza care trebuie plătită la stat acesta este un produs rentabil însă la peste 6 lei/litru nu mai cumpără nimeni o băutură făcută din apă, alcool și puțin vin. Acesta este și motivul pentru care în Vrancea nu mai este niciun producător autorizat de BFL. Modul în care sunt produse legal aceste băuturi a fost discutat, ieri, la Comisia de Dialog Social de pe lângă Prefectură.
Reprezentantul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale, Vasile Hînboca, a arătat că în Vrancea nu există nici un antrepozitar autorizat pentru producția de BFL, dar este un antrepozitar autorizat pentru producția de băuturi fermentate spumoase altele decât bere și vinuri. Nivelul accizei pentru acest tip de produs este de 54 euro/hectolitru, mai mare decât pentru vinuri spumoase unde este de 34.05 euro/ hectolitru. În cursul anului 2012 s-au produs 750 hectolitri de băuturi fermentate spumoase altele decât bere și vinuri, iar încasările din accize au fost de 87.711 lei. În cursul anului 2013 s-au produs 14 hectolitri de băuturi și s-au încasat 90.146 lei, însă mare parte din încasările anului în curs au fost accize constatate în luna decembrie 2012. Vasile Hînboca a clarificat problema accizei pentru BFL-uri, arătând că potrivit Codului Fiscal, acciza pentru BFL este de 100 euro/hectolitru, iar dacă ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe și sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%, acciza este de 125 euro/hectolitru.
Subprefectul Cristi Misăilă a explicat în cadrul ședinței că producția de BFL nu poate fi interzisă, așa cum ar dori unii viticultori vrânceni, deoarece acest tip de băutură este permisă la nivel european. În schimb, autoritățile pot introduce accize mai mari, care să descurajeze firmele să producă aceste băuturi. Subprefectul a explicat că prioritatea viticultorilor ar trebui să fie eliminarea de pe piață a vinurilor contrafăcute, care strică imaginea podgoriilor vrâncene.
Informările Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului și Direcției Județene pentru accize și operațiuni vamale pot fi citite integral mai jos: