Consiliul Județean Vrancea a aprobat Regulamentul de funcționare a Ariei naturale de interes local Crâng Petrești. Prin acest regulament, vrâncenii care merg în Crângul Petrești vor ști ce nu au voie să facă în aria protejată Crângul Petrești. Astfel, pe terenurile care fac parte din fondul forestier național inclus în aria naturală protejată se execută numai activități silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcțională a pădurilor și a ariei naturale protejate. În cazul producerii fenomenelor de forță majoră (incendii, calamități naturale s.a.), instituțiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale, cu obligativitatea înștiințării de urgență a administratorului ariei naturale protejate.
Colectarea de specii de floră și faună se poate face numai cu acordul scris al administratorului Crâng Petrești. Este interzisă capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice, distrugerea cuiburilor păsărilor protejate este interzisă; recoltarea solului este interzisă pe întreaga suprafață a ariei naturale protejate. Organizarea oricăror tipuri de activități culturale, artistice, științifice, sportive, etc se vor face doar cu acordul prealabil al Consiliului Județean Vrancea. De asemenea, pe raza ariei naturale protejate nu este permis accesul animalelor domestice, cu exceptia animalelor de companie. Camparea pe suprafața ariei naturale protejate este strict interzisă. Tot la capitolul interdicții intră și aprinderea focului pe suprafața ariei naturale protejate, abandonarea deșeurilor de orice fel pe teritoriul ariei naturale protejate. Totodată, circulația mijloacelor de transport în comun și a altor vehicule în interiorul ariei protejate ( DC 144) este permisă doar cu aprobarea Consiliului Județean Vrancea, iar circulația bicicletelor este permisă numai pe trasee special amenajate și delimitate. Este interzis accesul motocicletelor, motoretelor și ATV-urilor în aria protejată. Distrugerea sau degradarea mobilierului urban, construcțiilor, panourilor informative și indicatoarelor, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale ariei protejate este strict interzisă.
Încălcarea dispozițiilor regulamentului atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională, penală, materială sau civilă, conform legislației în vigoare, în urma aplicării sancțiunilor corespunzătoare de către organele abilitate (Poliția Locala, Poliția Națională, Jandarmeria). De asemenea, personalul de pază al obiectivului va legitima și imobiliza persoanele fizice care încalcă prevederile prezentului Regulament și va sesiza organele abilitate să aplice sancțiunile corespunzătoare.
„Trebuie să facem un set de reguli, sunt foarte mulți cetățeni certați cu legea”
Vă reamintim că președintele Consiliul Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, la sfârșitul lunii iunie, proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. „Singura mea preocupare o reprezintă modul în care va fi utilizată aria protejată Crângul Petrești pentru că așa cum bine știți va trebui să facem un set de reguli pentru că, din nefericire, sunt foarte mulți cetățeni certați cu legea care în continuare aruncă gunoi, fac mizerie, rup și distrug componente ale mobilierului urban. Mai sunt și cei care nu înțeleg și își parchează mașinile pe pistele de bicicletă ca și cum ar fi proprietatea lor personală. Deci acestea sunt lucruri care ne preocupă și sperăm ca în baza unui set de reguli și a unor instituții care să se ocupe de respectarea acestor reguli să facem ceea ce trebuie făcut. Cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea merită să aibă o arie naturală în care se pot relaxa la sfârșitul unei zile de muncă, părinții și bunicii să-și aducă nepoții la plimbare, cu bicicletele, să facă mișcare”, a precizat Marian Oprișan.
Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul de intervenție 5.2: „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice”. Proiectul a prevăzut: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focșani – Crângul Petrești, pe o distanță de 5,8 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în Crâng, cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.
În urma implementării proiectului au fost obținute următoarele rezultate:
480 500 mp de spațiu verde amenajat; DC 144 ce străbate Crângul Petrești, cu o lungime de 1.235,00 ml a fost reabilitat; au fost construite 208 locuri de parcare; au fost construiți 6.500 metri liniari de piste pentru biciclete și jogging, 7.300 metri liniari de trotuare, 4700 metri liniari de alei interioare; un centru de informare științifică: mai multe grupuri sanitare. A fost dotat cu mobilier urban și sistem de supraveghere video întregul perimetru amenajat. Totodată, au fost create cinci locuri de muncă permanente – 1 administrator al Crângului Petrești și 4 angajați responsabili de salubritate și pază. Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei.