Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean au fost afișate ieri dimineață rezultatele la examenul de Definitivat. Profesorii vrânceni, care au susținut examenul de definitivare în învățământul preuniversitar pe 20 aprilie, au luat note între 2, 45 la psihopedagogie specială și 9,8 la asistență medicală generală. O profesoară a luat 9,6 la limba și literatura engleză, iar alta 9,5 la aceeași disciplină. 9,5 a obținut și o profesoară la educație fizică și sport. Nota 9,2 a fost obținută de o profesoară la limba și literatura română și matematică, precum și de alt cadru didactic la disciplina limba română și literatura pentru copii. Și la biologie, o profesoară a luat o notă foarte bună – 9,3. Sunt însă și note foarte mici, de 2,65 – obținută de o profesoară la educație fizică și sport, 4,1 la limba și literatura română, 5,55 la limba română și literatura pentru copii.
Este interesant că majoritatea profesorilor, indiferent că au luat la proba scrisă 2 sau 9, la inspecțiile școlare și portofoliu au obținut note de 10.
Potrivit unor statistici făcută publică de Ministerul Educației, rata de promovare a fost în Vrancea de 69,1%, dintre cei 94 de candidați, 65 promovând examenul, iar 29 nereușind să obțină o medie de trecere. În Vrancea nu a fost nici o notă de 10. Nouă candidați au obținut note mai mici de 5, iar șase au fost notați între 5 și 5,99. 14 candidați au luat între 6 și 6,99, iar 23 între 7 și 7,99. Note peste 8 au luat 42 de candidați, fără ca vreunul să obțină însă punctajul maxim.
Examenul de Definitivat a avut loc la Școala Gimnazială Anghel Saligny din Focșani. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Bogdan Ciubotaru, la examen s-au înscris 112 candidați, fiind prezenți 103. Dintre aceștia, 9 s-au retras. „Au fost candidați la 19 discipline. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen. Lucrările au fost transmise la centrele de evaluare din țară, care sunt și centre universitare. În total, sunt trimise în 5 centre de evaluare”, a precizat inspectorul școlar Bogdan Ciubotaru. Contestațiile au putut fi depuse ieri la centrul de evaluare, până la ora 20.00 și mai pot fi depuse astăzi, între orele 10.00-14-00.
La momentul susținerii examenului, majoritatea candidaților s-au plâns de faptul că anul acesta s-a pus foarte mult accent pe metodologie și că au fost nevoiți să scrie foarte mult despre tehnicile de abordare a elevului.
Inspectorul Ciubotaru a afirmat că, în anii anteriori, au fost mai multe cadre didactice care s-au retras din examen, având în vedere că Definitivatul putea fi susținut de doar 3 ori, iar retragerea în timpul probei era posibilă în baza metodologiei. „Acum se pot prezenta la examen de mai multe ori. După a treia oară se plătește o taxă, care este de 300 de lei”, a afirmat inspectorul Bogdan Ciubotaru. La nivel național, înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare este de 63,71%. Ponderea mediilor între 8 și 10 atinge procente de peste 70% în județele Bistrița-Năsăud (76,9%), Botoșani (70,9%), Gorj (70,6%), Mureș (70,2%) și în municipiul București (73,7%). Valori sub 50% apar în județele Caraș-Severin (49,2%) și Călărași (45,7%).
Potrivit metodologiei, pentru a fi declarați promovați, candidații trebuie să obțină minim media 8. Media se calculează astfel: se adună nota la inspecția 1, cu nota la inspecția 2, nota acordată la portofoliul profesional personal și de șapte ori nota obținută la proba scrisă a examenului de definitivat, iar rezultatul se împarte la 10.
Rezultatele finale se afișează, la centrele de examen și pe definitivat.edu.ro, duminică, 30 aprilie. Validarea rezultatelor examenului prin ordin de ministru are ca termen-limită data de 22 mai.
REZULTATELE pot fi văzute AICI, și statistica la nivel național AICI.