Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Consiliul Județean Vrancea solicită guvernului 21,6 milioane de lei pentru pagubele provocate de intemperii


Consiliul Județean Vrancea și Prefectura au inițiat un proiect de hotărâre de Guvern prin care solicită bani pentru refacerea infrastructurii distruse de intemperiile din perioada 23-24 august 2016. În nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre se arată că suma totală solicitată este de 21.611.426 lei, din care suma de 15.530.608 lei necesară lucrărilor de aducere la starea tehnică inițială a sectoarelor de drumuri județene afectate de calamități în perioada 23 – 24.08.2016 și suma de 6.080.818 lei pentru refacerea obiectivelor distruse la nivelul localităților. „În urma ploilor abundente din perioada 23-24.08.2016, pe raza județului Vrancea s-au produs creșteri de niveluri și debite ale unor cursuri de apă, scurgeri de pe versanți, eroziuni de mal, alunecări de teren care au condus la distrugerea drumurilor sătești, comunale și județene în mai multe puncte. În ciuda eforturilor autorităților administrației publice locale și județene de a menține în stare de funcționare drumurile județene, comunale și sătești, pe care nu au mai fost efectuate intervenții semnificative în ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor, degradarea infrastructurii s-a accentuat. Întrucât atributul autorităților județene și locale este acela de a asigura readucerea obiectivului afectat de fenomene meteorologice periculoase sau calamități la starea dinaintea manifestării acestora, autoritățile administrației publice locale au intervenit cu forțe proprii pentru asigurarea minimului de acces pe tronsoanele de drum afectate, dar nu dispun de fondurile necesare pentru refacerea lucrărilor distruse sau grav avariate și au adus la cunoștință Comitetului Județean pentru Situații de Urgență situația înregistrată”, se arată în nota de fundamentare.
    În document se arată că echipe mixte de specialiști desemnate prin ordin al prefectului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Vrancea, Consiliului Județean Vrancea, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, Sistemului de Gospodărirea Apelor Vrancea, Inspectoratului Județean în Construcții Vrancea împreună cu reprezentanți ai autorităților publice locale au identificat și validat pagubele produse și au stabilit gradul de afectare, pe fiecare tip de obiectiv în parte. „Având în vedere amploarea fenomenelor distructive pe teritoriul județului Vrancea, așa cum rezultă din procesele verbale încheiate la față locului, se impun lucrări urgențe de refacere a infrastructurii afectate, în vederea înlăturării efectelor calamităților naturale și asigurării siguranței în trafic a circulației în zonele afectate. Intervențiile constau în lucrări de terasamente, lucrări de consolidare și apărare mal, balastări, refacerea sau recalibrarea șanțurilor, refacerea podurilor și podețelor avariate sau distruse”, se mai arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre de guvern. 
    Astfel, pe lista drumurilor județene afectate de intemperii se află: DJ 204L, DJ 205B, DJ 205R, DJ 205J, DJ 204P, DJ 202E și câteva poduri. La nivelul unităților administrativ teritoriale, cele mai multe stricăciuni s-au înregistrat în localitățile Dumitrești, Fitionești, Gugești, Gura Caliței, Jariștea, Jitia, Năruja, Nereju, Obrejița, Odobești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Popești, Reghiu, Sihlea, Slobozia Bradului, Spulber, Străoane, Tîmboiești, Tulnici, Urechești și Vidra.

Consiliul Județean a mai solicitat 9,5 milioane de lei

    De reținut că administrația județeană a mai inițiat un proiect de hotărâre la începutul lunii august, prin care a solicitat 9,5 milioane de lei tot pentru refacerea lucrărilor de infrastructură de interes județean afectate de fenomene hidrometeorologice periculoase ce au avut loc în perioada 24.05.2016-20.06.2016, în județul Vrancea. În nota de fundamentare se arată că în urma ploilor abundente, pe raza județului Vrancea s-au produs creșteri de niveluri și debite ale unor cursuri de apă, scurgeri de pe versanți, eroziuni de mal, alunecări de teren care au condus la distrugerea drumurilor sătești, comunale și județene în mai multe puncte. „În ciuda eforturilor autorităților administrației publice locale și județene de a menține în stare de funcționare drumurile județene, comunale și sătești, pe care nu au mai fost efectuate intervenții semnificative în ultimii ani, din cauza lipsei fondurilor, degradarea infrastructurii s-a accentuat”, se arată în nota de fundamentare.
    În document se mai arată că echipe mixte de specialiști desemnate prin ordin al Prefectului, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Vrancea, Consiliului Județean Vrancea, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, Sistemului de Gospodărirea Apelor Vrancea, Inspectoratului Județean în Construcții Vrancea împreună cu reprezentanți ai autorităților publice locale au identificat și validat pagubele produse și au stabilit gradul de afectare, pe fiecare tip de obiectiv în parte. „Având în vedere amploarea fenomenelor distructive pe teritoriul județului Vrancea, așa cum rezultă din procesele verbale încheiate la fața locului, se impun lucrări urgente de refacere a infrastructurii afectate, în vederea înlăturării efectelor calamităților naturale și asigurării siguranței în trafic a circulației în zonele afectate”, se mai arată în nota de fundamentare.
Anexa la Proiectul de Hotărâre AICI.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?