Guvernul vrea să reclasifice orașele și comunele în mai multe categorii, în funcție de numărul de locuitori, accesul la autostradă, la drumuri naționale, existența unor structuri de învățământ universitar, a spitalelor sau a instituțiilor culturale. Proiectul de reorganizare este realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și prevede inclusiv unificarea localităților dacă, până la 31 decembrie 2025, nu sunt realizați anumiți indicatori și autoritățile locale nu aleg să coopereze cu alte administrații. Conform proiectului promovat de Ministerul Dezvoltării, orașele ar urma să fie reclasificate în șapte categorii iar comunele în două, funcție de parametrii menționați mai sus. La nivelul județului Vrancea, Focșaniul va fi un pol județean principal cu potențial transnațional. Focșaniul îndeplinește câteva condiții minime, respectiv are peste 40 mii locuitori, sunt sedii ale administrațiilor județene, minim o filială de universitate sau unitate postiliceală, are spital, instituții culturale de reputație județeană.
Al doilea municipiu al județului, Adjud, va fi un municipiu pol județean secundar, cu echilibru la nivelul județului, o populație de peste 20 mii persoane. Celelalte orașe din județ vor fi reclasificate ca centre urbane cu funcții specializate. Sunt orașle de regulă subordonate unui municipiu din categoriile anterioare, caracterizate printr-un specific turistic, economic, de transport, energetic, rezidențial, etc. Condițiile minime sunt acces la drumuri naționale și județene, acces la o magistrală feroviară, autogară, minim un liceu sau grup școlar. În această categorie sunt cuprinse orașele Odobești cu satul Unirea, Panciu cu localitățile Crucea de Jos, Crucea de Sus, Dumbrava, Neicu, Satu Nou, și Mărășești cu localitățile Siretu, Tișița și satele aparținătoare Haret, Călimănești, Modruzeni și Pădureni.
Proiectul mai prevede și reclasificarea comunelor în comune poli rurali și comune. În cazul primei categorii, este vorba despre comune cu rol central la nivelul județului, care pot prelua servicii cu rol teritorial, în domeniul sănătății, educației, culturii, serviciilor sociale, comerțului și altor servicii pentru populație. Trebuie să aibă o populație de minim două mii locuitori și minim 10 mii locuitori în aria funcțională potențială. „La nivelul fiecărui județ s-a stabilit numărul maxim de poli rurali, prin fixarea unui prag de 1 pol rural/50.000 de locuitori din zona rurală. În cazul în care au fost identificați doi poli rurali alipiți, a fost selectat doar unul dintre aceștia, respectiv cel care a înregistrat cea mai mare valoare a IDT. Au fost selectați cu prioritate polii rurali care deservesc zone lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km”, se arată în documentul Guvernului. Cele patru localități vrâncene care vor intra în această categorie sunt Dumitrești, Gugești, Măicănești, Vidra.
A doua categorie, a comunelor, va cuprinde unitățile administrativ teritoriale : Andreiașu de Jos, Bălești, Bârsești, Biliești, Boghești, Bolotești, Bordești, Broșteni, Chiojdeni, Câmpineanca, Câmpuri, Ciorăști, Cârligele, Corbița, Cotești, Dumbrăveni, Fitionești, Garoafa, Golești, Gologanu, Gura Caliței, Homocea, Jariștea, Jitia, Mera, Milcovul, Movilița, Nănești, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Obrejița, Paltin, Păulești, Păunești, Ploscuțeni, Poiana Cristei, Popești, Pufești, Răcoasa, Răstoaca, Reghiu, Ruginești, Sihlea, Slobozia Bradului, Slobozia Ciorăști, Soveja, Spulber, Străoane, Suraia, Tâmboiești, Tănăsoaia, Tătăranu, Èifești, Tulnici, Urechești, Valea Sării, Vânători, Vintileasca, Vârteșcoiu, Vizantea Livezi, Vrîncioaia, Vulturu.
Paltin și Broșteni, pe lista localităților cu cea mai mare scădere a populației
Proiectul de lege are și liste cu localitățile unde s-au produs scăderi accentuate de populație în ultimii 26 de ani precum și comunele unde sunt sate cu mai puțin de 100 locuitori. În aceste cazuri, proiectul prevede posibilitatea unificării administrative prin referendum. În caz contrar, pentru localitățile unde nu sunt respectate anumite dotări și indicatori prevăzuți de lege până în 2025, decizia de unificare va fi luată la inițiativa Guvernului, prin lege. Din Vrancea, cea mai brutală scădere a populație, a avut loc la Paltin. Această comună a pierdut peste 46% din populație în perioada 1991-2012. De asemenea, la Broșteni, populația s-a redus cu peste 22%, respectiv peste 1800 de persoane până în 2012. În ceea ce privește satele cu mai puțin de 100 locuitori, din Vrancea sunt 13 comune și un oraș care includ asemenea situații: Andreiașu de Jos, Corbița, Dumbrăveni, Dumitrești, Nistorești, Gura Caliței, Paltin, Reghiu, Slobozia Bradului, Străoane, Tănăsoaia, Tâmboiești, Vintileasca și orașul Mărășești.
O altă categorie stabilită de proiect este cea a orașelor cu caracteristici rurale, definite ca acele orașe care satisfac cumulativ cel puțin trei dintre următorii indicatori: peste 30% din populație ocupată în agricultură, mai puțin de 50% din totalul străzilor modernizate, scăderea numărului de locuitori în ultimii 20 de ani și peste 40% din populație cu domiciliul în sate aparținătoare și localități componente, altele decât localitatea reședință de unitate administrativ-teritorială. Din Vrancea a fost nominalizat orașul Panciu. În acest caz, guvernul stabilește că „unitățile administrativ-teritoriale… au acces la toate programele de finanțare destinate unităților administrativ-teritoriale, inclusiv la cele de dezvoltare rurală”. Aceeași facilitate este acordată satelor cu mai puțin de 100 locuitori.
Proiectul de lege AICI.