Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

CINE poate primi ajutoare financiare de la Primăria Focşani


Focșănenii săraci aflați în situații deosebite vor putea solicita ajutoare de urgență din partea primăriei municipiului. Condițiile în care pot fi obținuți acești bani și categoriile de persoane care pot beneficia de aceste ajutoare vor fi stabilite printr-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică și care urmează să fie discutat în Consiliul Local Focșani. Proiectul de act normativ este afișat la sediul Primăriei municipiului Focșani și pe site-ul focsani.info la secțiunea Transparență decizională – Proiecte de acte normative. Cei interesați pot trimite propuneri, sugestii, opinii privind acest proiect de act normativ până la data de 10 aprilie „la Primăria municipiului Focșani, din bdul. Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, camera 102 – serviciul administrație publică locală, agricultură, cadastru, persoana de contact – Cristina Dăscălescu”.
    Ajutoarele de urgență și prestațiile financiare excepționale vor fi acordate de primarul municipiului, prin Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS). Ajutoarele se stabilesc în bani sau în natură și „reprezintă măsuri financiare destinate asigurării unui standard minim de viață, susținerii familiei și copilului, promovării și garantării exercitării de către persoanele cu nevoi speciale a drepturilor și libertăților fundamentale”. O persoană sau familie din Focșani poate primi un ajutor de urgență o singură dată pe an.
    Proiectul prevede că nu pot beneficia de ajutoare de urgență familiile sau persoanele care au datorii la bugetul local al municipiului și care au beneficiat de ajutoare pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece. Excepție de la această regulă sunt ajutoarele acordate victimelor violenței în familie. Acestea pot primi acest ajutor, care constă în acordarea cheltuielilor generate de eliberarea certificatului medico-legal care va fi prezentat celor de la SPLAS. Cei care solicită ajutoare de urgență nu trebuie să dețină autovehicule cu o vechime mai mică de zece ani, mai mult de două hectare de teren și nu au în proprietate alte clădiri sau spații de locuit în afara locuinței de domiciliu.
    De asemenea, proiectul stabilește că prestațiile financiare excepționale pot fi în cuantum de maxim o mie lei/copil/familie. Aceste prestații se acordă pentru „situațiile în care familia care îngrijește copilul se confruntă temporar cu probleme financiare determinate de o situație excepțională și care pune în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului”.

   Cazuri pentru care pot fi solicitate ajutoarele de urgență :

    Persoanele care suferă de boli grave dovedite cu acte medicale de specialitate ce necesită investigații medicale la clinici de specialitate, intervenții chirurgicale în țară sau străinătate, asigurarea medicamentelor, procurarea unor dispozitive medicale, cu prescripția medicului din care rezultă starea de urgență.
    Cazul tinerilor și copiilor proveniți din centre rezidențiale sau ai căror părinți au decedat ori au un singur părinte care nu au posibilități să întrețină familia și care au rezultate deosebite la învățătură pentru continuarea studiilor. Sprijinirea persoanelor singure sau familiilor nevoiașe, defavorizate, ale căror venituri sunt de până la 530 lei/lună/membru de familie sau persoană singură, în vederea achitării unei părți din datoriile la utilitățile de strictă necesitate precum apă, energie electrică, gaze naturale, energie termică, datorii acumulate la întreținere. În cazul decesului ambilor părinți, când copiii minori sunt preluați de familii cu venituri mici. În situația în care familia care îngrijește copilul se confruntă temporar cu probleme financiare determinate de o situație excepțională și care pun în pericol dezvoltarea armonioasă a copilului.
    Familiilor care nu au posibilitatea sau capacitatea de a acorda copilului îngrijirea corespunzătoare, ori ca urmare a necesității suportării unor cheltuieli particulare destinate menținerii legăturii copilului cu familia sa. În situația în care părinții sau persoanele care au obligația de a întreține copilul nu pot asigura din motive independente de voința lor, satisfacerea nevoilor minime de locuință, îmbrăcăminte și educație ale copilului.
În cazul decesului persoanei singure sau al unei persoane dintr-o familie ale cărei venituri nete pe membru de familie sunt sub nivelul salariului minim pe economie, când persoana decedată nu a avut asigurate contribuțiile la fondul asigurărilor sociale de stat, urmașii acestora neputând beneficia de ajutor de înmormântare din partea altor instituții.
    Suportarea unei părți din cheltuielile ocazionate de decesul unei persoane în străinătate, pentru repatrierea căreia familia nu are posibilităție să suporte costurile ridicate.
    Suportarea, în cazurile sociale grave, a cheltuielilor pentru obținerea certificatelor medico-legale pentru victimele violenței în familie.
Alte cazuri ce pot apărea ca urmare a unor evenimente de forță majoră.
    Proiectul poate fi consultat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?