Publicitatea stradală din municipiul Focșani va fi reglementată potrivit unui Regulament local privind organizarea, autorizarea și amplasarea mijloacelor de publicitate, care a fost supus dezbaterii publice și, ulterior, va fi supus votului Consiliului Local. Focșănenii se pot pronunța, prin propuneri și sugestii, până pe 10 octombrie, asupra acestui nou regulament, care prevede amenzi cuprinse între 500 și 50.000 lei. În Focșani au fost stabilite trei zone de publicitate stradală, afișajul fiind restricționat în zonele Teatru, Prefectura Veche și Piața Unirii.
Materialele publicitare de orice tip, care sunt amplasate în Focșani, vor fi supuse prevederilor unui nou Regulament local de publicitate privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate în municipiul Focșani, care este supus în aceste zile dezbaterii publice, până pe 10 octombrie. În această perioadă, focșănenii interesați se pot pronunța cu propuneri pe marginea regulamentului, care, ulterior, va fi dupus aprobării în cadrul Consiliului Local. Regulamentul a fost conceput în baza Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate.
Prin noul regulament de publicitate, autoritatea publică locală a stabilit trei zone de publicitate: zona de publicitate lărgită, zona de publicitate restrânsă – zona A (zona protejată a sitului Teatru, Biserica Stamatești, Prefectura Veche, zona Pieței Unirii și a Grădinii Publice) și zona de publicitate restrânsă – zona B, care cuprinde zonele de protecție a tuturor clădirilor monument istoric și de for public, din afara arealului Pieței Unirii.
Printre cele mai importante prevederi cuprinse în noul regulament de publicitate stradală se numără cele privitoare la spațiile unde este interzis afișajul. Astfel, amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă: în spații verzi cu caracter ornamental, în locurile de joacă sau locurile de odihnă situate în zona blocurilor de locuințe colective, pe clădirile instituțiilor publice, cu excepția afișelor care anunță activitatea ce se desfășoară în interiorul sediilor, pe arbori, pe partea carosabilă a străzilor, pe obiecte de artă monumentală și monumente de for public, pe monumente istorice, pe clădirile aflate în stare avansată de deteriorare, în incinta și pe elementele de împrejmuire a cimitirelor, lăcașurilor de cult, parcurilor și grădinilor publice, în interiorul intersecțiilor și al sensurilor giratorii, în spațiul destinat circulației autovehiculelor și semnalizării rutiere, în zone în care desfășurarea în condiții normale a traficului ar putea fi perturbată, pe stâlpii de electricitate.
De asemenea, amplasarea mijloacelor de publicitate la o distanță mai mică de 3 metri față de limita de proprietate a imobilelor proprietate privată a persoanelor fizice/juridice se va realiza doar cu acordul proprietarilor acestor imobile, astfel încât să nu afecteze accesul și utilizarea acestora. Firmele iluminate amplasate la mai puțin de 30 de metri de semnalizările rutiere nu vor folosi culorile specifice acestora și nici lumină intermitentă. Proprietarii ecranelor publicitare au obligația transmiterii de informații de interes public și local, precum și informații de interes pentru populație în cazul unor situații de urgență.
Potrivit noului regulament, nu se admit meshuri amplasate pe fațadele clădirilor de locuit. De asemenea, în zona A de publicitate restrânsă, în zona Teatrului și a Pieței Unirii, nu se admit reclame luminoase tip neon, led și nici firme poziționate pe ziduri sau ancorate în zona sitului.
Amenzi usturătoare pentru nerespectarea regulilor
Aprobarea executării lucrărilor pentru amplasarea mijloacelor de publicitate se realizează prin autorizație de construire, iar durata contractului de închiriere va fi de maxim 5 ani. Amenzile sunt cuprinse între 500 lei și 50.000 lei pentru nerespectarea prevederilor regulamentului, în funcție de gravitatea faptei constatate.
După aprobarea regulamentului, Poliția Locală va notifica într-un termen de 30 de zile pe cei care nu mai respectă noile prevederi. „În vederea asigurării respectării prevederilor Regulamentului local de publicitate privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate în municipiul Focșani cu situația de fapt din teren, autoritatea administrației publice locale a municipiului Focșani, prin grija primarului, va constitui echipa de control alcătuită din personal din cadrul compartimentului cu atribuții în domeniul disciplinei în construcții al Poliției Locale care, în termen de 30 de zile de la adoptarea regulamentului, va identifica și va notifica proprietarii de mijloace de publicitate a căror amplasare nu mai corespunde cu noile reglementări”, se arată în proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice, inițiat de primarul Decebal Bacinschi.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică locală, Primăria Focșani a adus la cunoștința cetățenilor proiectul de act normativ privind aprobarea noului regulament, iar în termen de 10 zile de la afișare , cei interesați pot trimite în scris la Primăria municipiului Focșani, din Strada Dimitrie Cantemir nr. 1 bis, camera 102 – Serviciul administrație publică locală, persoana de contact – Cristina Dăscălescu, propuneri, sugestii, opinii privind acest proiect de act normativ.
Proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice poate fi consultat integral
AICI.