Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Samsarii de control se împiedică unii pe alţii“


   Instituțiile de control sunt blocate în birocrație atunci când trebuie să răspundă pentru calitatea produselor alimentare aflate la comercializare. Prefectul nu a reușit să afle cine ar trebui să verifice calitatea produselor expuse pe tarabe la comercializare astfel încât vrâncenii să fie siguri că pot cumpăra roșii fără pesticide sau miez de nucă păstrat în condiții igienice și nu în podul casei, în drumul șoarecilor. Discuțiile despre modul de comercializare a produselor în piețele agroalimentare au fost purtate, ieri, la ședința Comisiei pentru persoane vârstnice de pe lângă Prefectură. 
   Prefectul le-a cerut reprezentanților Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să explice cine sunt responsabili pentru calitatea produselor. „Cine răspunde pentru calitatea produselor?Vin căldurile, oamenii caută produse mai ieftine”, a explicat prefectul motivele solicitării sale. Reprezentanții instituțiilor de control nu au oferit însă un răspuns clar. Reprezentantul DSP a susținut că deși există un laborator de analiză, aceste analize trebuie făcute de DSVSA, care a preluat atribuțiile de siguranța alimentelor. La rândul său, directorul Necula Botezatu a arătat că se fac verificări prin sondaj la produsele aflate în comerț. Referitor la comercianții ambulanți de pe marginea drumurilor, directorul DSVSA a menționat că doar Poliția are atribuții de a-i legitima și solicita documentele de proveniență a mărfurilor.  Concluzia discuțiilor a venit de la liderul pensionarilor, Vasile Vîlcu. „Ne-am încurcat în birocrație. Samsarii de control se împiedică unii pe alții”, a afirmat Vasile Vîlcu. 
   Se pare că de vină pentru acest blocaj ar fi vidul legislativ creat de o decizie a fostului guvern pedelist condus de Emil Boc prin care a fost anulat sistemul de licențiere în domeniul agroalimentar. În 2011 a fost luată decizia ca firmele să nu mai solicite licențe de fabricație de la Direcția Agricolă atunci când doreau să intre în domeniul agroalimentar, iar acest sistem nu a fost înlocuit cu o altă metodă de control a calității produselor. Practic, acum nu mai este nicio instituție a statului care să verifice dacă o firmă respectă, de exemplu, rețeta de biscuiți pe care o introduce în comercializare. Instituțiile verifică doar dacă aceste produse nu pun în pericol sănătatea umană, respectiv dacă nu conțin substanțe periculoase. 
În schimb, instituțiile de control sunt primele la aplicat sancțiuni pentru comercianții sau persoanele fizice care nu respectă legislația. Astfel, în primul trimestru din 2013, inspectorii DSVSA au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de 14.700 lei pentru vânzarea de animale fără documente sanitar veterinare. Sancțiunile au fost aplicate în urma inspecțiilor în târgurile de animale. La nivelul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, în luna aprilie s-au desfășurat mai multe acțiuni de verificare în târguri și piețe alimentare din județ. Au fost făcute controale la Dumbrăveni, Măicănești, Adjud, Piața Moldovei. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 18.200 lei. Printre altele, comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit legume și fructe cu abateri de etichetare, pâine și produse de panificație fără preț pe kilogram și fără gramaj declarat.
Materialele prezentate la ședința Comisiei pentru persoane vârstnice pot fi citite integral mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?