Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

APIA începe verificarea fermierilor vrânceni care au cerut subvenţii europene



    Câteva mii de fermieri vrânceni vor fi verificați în perioada următoare de specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea. Este cea mai amplă acțiune de control derulată în județ, numai puțin de 12 echipe de inspectori urmând să meargă în teritoriu pentru a vedea dacă datele înscrise de fermieri în cereri se regăsesc și în realitate.
Datorită complexității acțiunii, la verificări vor participa și inspectori APIA din alte județe, respectiv Galați și Călărași. Acestora li se adaugă specialiști de la Direcția Agricolă și de la Oficiul pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie Vrancea. Verificările vor viza toate tipurile de subvenții, de la subvenția unică pe suprafață până la subvențiile în sectorul zootehnic.
Situația din Vrancea este una specială, atât datorită numărului mare de fermieri care au depus cereri pentru subvențiile europene, cât și datorită faptului că se acordă practic toate tipurile de forme de sprijin. Fermierii pot primi mai multe tipuri de subvenții, de la cea pentru terenul lucrat, până la pachetele de agromediu în zona montană. Doar în 2014, 26.265 de fermieri vrânceni au depus cereri pentru subvențiile pe suprafață aferente acestui an.
Conform unui comunicat al APIA, controalele vizează mai multe aspecte pe care trebuie să le respecte fermierii, conform reglementărilor europene și naționale. În primul rând este vorba despre suprafață, care trebuie să fie de cel puțin un hectar, cu suprafața parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha. „În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor  pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei este de cel puțin 0,1 ha; în cazul livezilor tradiționale, suprafața minimă eligibilă a parcelelor pentru Pachetele 1și 2 ale Măsurii 214 este de 0,3 ha (conf. PNDR 2007-2013, versiunea consolidată)”, arată APIA.
Alte cerințe pentru fermier, arată APIA, sunt cele de eco-condiționalitate, așa cum sunt reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației. Este vorba despre Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), Cerințele legale în materie de gestionare (SMR), Cerințele minime (relevante pentru măsura de agro-mediu). Nu în ultimul rând, fermierii care au accesat pachete de agro-mediu, măsura 214, trebuie să țină evidența agricolă, iar caietul de agro-mediu trebuie completat și păstrat pe toată perioada de desfășurare a angajamentului conform legislației în vigoare, fiind condiție de eligibilitate.

     Fermierii care blochează accesul inspectorilor pierd fondurile europene

Din acest an, APIA verifică, prin control la fața locului, respectarea Cerințelor legale în materie de gestionare (SMR) din domeniile Sănătate publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor și Notificarea bolilor. De exemplu, la SMR 9 – Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor, fermierul trebuie să țină evidența la zi, în Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, după efectuarea fiecărui tratament.
Fermierii care vor să păcălească echipele de control trebuie să se gândească de două ori pentru că riscă să piardă dreptul la aceste fonduri europene. „În cazul în care solicitantul refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA, pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devine neeligibilă”, precizează APIA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?