Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Emmy 2014: Starurile de cinema strălucesc la TV, vedetele micului ecran pătrund mai greu la Hollywood


Televiziunea își deschide din ce în ce mai mult porțile pentru vedetele de la Hollywood, după cum ar trebui să o demonstreze, luni, gala de decernare a premiilor Emmy, dar, pentru vedetele micului ecran, accesul în lumea cinematografiei rămâne mai dificil. Kevin Spacey, Jeff Daniels, Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Jon Voight sunt câțiva dintre actorii nominalizați anul acesta la premiile Emmy și care și-au construit cariera, în principal, pe marele ecran.
    Matthew McConaughey, în cursă pentru premiul pentru cel mai bun actor, a primit deja un Oscar pentru rolul din „Dallas Buyers’ Club”. Kevin Spacey a primit deja două, pentru cel mai bun actor în rol secundar, în „Suspecți de serviciu”, din 1995, și pentru cel mai bun rol principal, în „American Beauty”, din 1999. Pentru ei, rolul dintr-un serial TV de succes adaugă un pic de prestigiu carierelor lor.
    De cealaltă parte, însă, pentru mulți actori de televiziune de succes, tranziția către marele ecran rămâne dificilă. George Clooney, care a trecut din studiourile TV ale serialului „Spitalul de urgență” pe firmamentul vedetelor de la Hollywood, „este ultimul care a reușit cu adevărat”, remarcă Glen Williamson, profesor la UCLA School of Theater, Film and Television.
    Gillian Anderson, vedetă a serialului TV „Dosarele X”, Sarah Jessica Parker și prietenele sale din „Totul despre sex” au avut o prezență discretă pe marele ecran, excluzând filmele bazate pe serialele deteleviziune în care au jucat, chiar dacă Cynthia Nixon (Miranda din „Totul despre sex”, n.r.), o revelație a anilor 1980 după apariția, în 1984, în pelicula „Amadeus”, regizată de Milos Forman, s-a făcut remarcată în teatru.
    În afară de Jennifer Aniston, blocată parcă în roluri de „fată drăguță” și în comedii, fostele vedete din serialul „Prietenii tăi” au rămas, de asemenea, pe micul ecran sau în roluri mici la cinematograf. La fel s-a întâmplat și în cazul vedetelor din „Neveste disperate” și „Naufragiații”, printre alte exemple.
    Unii și-au petrecut întreaga carieră în studiouri de televiziune, Julianna Margulies, David Duchovny și Robin Wright obținând numeroase roluri în filme de cinema, dar niciunul nu a coincis cu faima câștigată la televizor.
    Kerry Washington, aclamată atât pentru rolul din „Django dezlănțuit”, în regia lui Quentin Tarantino, cât și pentru serialul „Scandal”, este una dintre puținele vedete care au reușit să navigheze cu ușurință între cele două lumi, cum de altfel a făcut-o și Claire Danes, lansată în rolul unei fete de 15 ani în serialul TV „My so-called life” și devenită o adevărată vedetă după rolul din seria „Homeland: Rețeaua terorii „, după ce avea deja o carieră în producții destinate marelui ecran.
    Acum că serialele TV „Mad Men” și „Breaking Bad” ajung la final, rămâne de văzut dacă protagoniștii acestor producții cu mare succes la public, Jon Hamm, nominalizat la Emmy pentru cel mai bun actor, respectiv Bryan Cranston, care a câștigat de trei ori acest premiu, inclusiv anul trecut, vor reuși să treacă testul. „Puțin contează cât de faimos ești, un rol de cinema nu durează decât două ore sau mai mult. De multe ori, performanțele atipice ale vedetelor sunt cele care contează”, subliniază Ellen Seiter, profesoară de critică la University of Southern California. De cealaltă parte, personajele din producțiile de televiziune „ne acompaniază luni, chiar ani de zile” și „rămân pentru totdeauna legate de actorii care le interpretează”, a adăugat Seiter.
    Tom Nunan, fondator al companiei de producție B.E.E. și profesor la UCLA School of Theatre, Film and Television, remarcă, totodată, că actorii de comedie negociază mai bine trecerea la marele ecran decât actorii dramatici, cum este cazul Tinei Fey, care, după „Saturday Night Live” și „30 Rock”, a devenit o vedetă sigură a Hollywood-ului.
    Steve Carell, Amy Poelher, Mila Kunis și Chris Pratt, veniți și ei din lumea serialelor TV de comedie, își văd carierele în cinema luând avânt.
Tom Nunan observă, de asemenea, că „mulți actori și actrițe de 30, 40, 50 de ani își pot găsi roluri cu adevărat interesante în producții TV, pe când lungmetrajele de cinema nu folosesc decât actori de comedie foarte tineri”. Nunan adaugă că acest lucru are legătură și cu diversitatea scăzută a rolurilor din filmele hollywoodiene, care se limitează în prezent, în principal, la „comedii, filme de acțiune și cu eroi din benzi desenate”. „Studiourile americane nu mai produc și comedii dramatice. Acest gen pare să fie rezervat cinematografiei independente și străine”, continuă profesorul Nunan.
    Pe de altă parte, „cea mai mare parte a creațiilor de ficțiune din Statele Unite este dedicată, în prezent, micului ecran, fie ca este vorba de difuzare pe internet, la cerere, prin cablu sau programate la posturile de televiziune accesibile tuturor”, mai spune acesta. Rezultă producții de foarte bună calitate și, „în concluzie, nu este deloc surprinzător să vezi vedete de cinema ca Kevin Spacey și Matthew McConnaughey (în producții de televiziune, n.r.)”, concluzionează expertul.
    Cea de-a 66-a gală de decernare a Primetime Emmy Awards, care premiază cele mai bune producții de televiziune, va fi prezentată de actorul Seth Meyers și va avea loc pe 25 august, la Nokia Theatre din Los Angeles, California. Ceremonia va fi transmisă în direct și în exclusivitate, în versiunea originală nesubtitrată, la HBO România, în noaptea de 25 spre 26 august, de la ora 03.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?