Două oi au murit până acum, la nivelul județului, din cauza bolii limbii albastre. Este statistica oficială întocmită de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Cele două animale provin de la stâna din Năruja, unde a și fost descoperit focarul bolii limbii albastre. Deși au mai multe suspiciuni privind și alte posibile cazuri, veterinarii vrânceni așteaptă rezultatele oficiale de la Laboratorul Național de Referință de la București al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA).
Până atunci, veterinarii au luat toate măsurile pentru izolarea animalelor și realizarea acțiunilor de dezinsecție. Ieri, echipe de veterinari și polițiști au supravegheat târgurile de la Năruja și Adjud pentru ca niciun animal să nu fie adus la vânzare. „Vom continua acțiunile de supraveghere a târgurilor de animale care au loc în perioada următoare. Duminică suntem la târgurile de la Măicănești și Dumbrăveni. Medicii țin sub observație exploatațiile de animale, după cum arată și faptul că aduc probe de sânge de la animale”, a precizat directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu.
Veterinarii vrânceni au impus restricții de circulație a animalelor în 33 de comune vrâncene din cauza focarului virusului bolii limbii albastre de la Năruja. Restricțiile de circulație a animalelor sunt aplicate în comunele Năruja, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia, Nereju, Andreiașu de Jos, Chiojdeni, Reghiu, Vintileasca, Valea Sării, Vidra, Vizantea Livezi, Tulnici, Păulești, Bîrsești, Negrilești, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Slobozia Bradului, Urechești, Popești, Poiana Cristei, Mera, Jitia, Gura Caliței, Dumbrăveni, Cotești, Cîrligele, Dumitrești, Bordești, Broșteni și Gugești.
Veterinarii îi sfătuiesc pe oameni să nu se alarmeze, pentru că boala limbii albastre nu afectează omul. De asemenea, laptele sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație. Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene și țărilor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală.
Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și activitățile de dezinsecție și dezinfecție. „Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, arată ANSVSA.
Potrivit literaturii de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiții meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcție și perioadă, în condiții favorizante), insectele pot fi purtate la distanțe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.