Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Tineri vrânceni, îndemnați să demareze o afacere în stil elvețian; frumusețile Vrancei, descoperite de o delegație din Innertkirchen


Proiectele din domeniul turismului trebuie să fie susținute de autoritățile locale și de cei care asigură finanțare pentru a avea succes, au arătat membrii delegației elvețiene din Innertkirchen, care au vizitat județul Vrancea la sfârșitul săptămânii trecute, cu scopul de a pregăti startul proiectului „Împreună pentru un țel”, derulat în parteneriat cu Asociția Comunelor din România, filiala Vrancea. Elvețienii au o experiență de 200 de ani în acest domeniu, iar tinerii pot învăța cum să dezvolte o afacere durabilă folosind atracțiile turistice din zona Vrancea. Proiectul, derulat în parteneriat cu elvețienii, implică primarii comunelor vrâncene și tinerii din mediul rural, care trebuie să se implice în inițierea și dezvoltarea unei afaceri în localitatea din care provin, după o „școală” de minim 12 luni în Elveția, pe parcursul a doi ani, determinând astfel o schimbare în comunitățile locale. Startul proiecului s-a preconizat că ar trebui să fie în luna mai 2018, când tinerii vrânceni selectați ar trebui să ajungă în Cantonul elvețian pentru formarea în domeniul turismului rural.

Primarul localității Innertkirchen, Walter Brog, împreună cu soția sa, Susi, și o delegație formată din consilierii comunali Daniel Abplanalp, Christian Krump și Bruno Hählen, împreună cu oamenii de afaceri Marcel Guinand, administrator construcții, și Kaspar Michel au vizitat Vrancea în perioada 15 – 17 martie, cu scopul de a pregăti startul proiectului „Împreună pentru un țel”, proiect realizat în parteneriat cu ACoR Vrancea. În prima seară, elvețienii s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, dar și cu primarii comunelor vrâncene membre ale ACoR. În a doua zi, delegația a vizitat podgoriile Vrancei și a urcat până la Vrâncioaia și Tulnici. Sâmbătă, delegația elvețiană a vizitat mausoleele vrâncene, pe „Drumul de glorie al armatei române”.
Delegația venită pe plaiuri mioritice din Èšara Cantoanelor a fost întâmpinată de primarii localităților Bolotești, Cîmpineanca, Cîrligele, Cotești, Dumbrăveni, Garoafa, Golești, Gugești, Suraia, Tîmboiești, Tulnici, Urechești, Vidra, Vizantea- Livezi, Vîrteșcoiu, Vrâncioaia și Vulturu. Au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Primăriei Focșani și ai Crucii Roșii Vrancea. De altfel, directorul Crucii Roșii Vrancea, Rodica Davidean, a fost cea care a asigurat traducerea discuțiilor cu membrii delegației. Proiectul „Împreună pentru un țel” a fost demarat anul trecut, când o delegație formată din 10 primari ai ACoR Vrancea și directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, Rodica Davidean, au efectuat, la invitația primarului Walter Brog, o vizită de lucru în Elveția, la Primaria Inertkierchen din regiunea Oberhasli.
La întâlnirea cu elvețienii, organizată la Pensiunea Leonardo din Bolotești, au fost prezenți douăzeci de tineri din județ. Prezentarea proiectului a fost făcută de președintele ACoR Vrancea, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, alături de care s-a aflat vicepreședintele Consiliului Județean Dănuț Cristian. Edilul a fost impresionat de modul în care elvețienii știu să fac afaceri în turism, subliniind că proiectul este o ocazie pentru tinerii vrânceni de a învăța din experiența partenerilor din Èšara Cantoanelor. „Suntem bucuroși că avem atât de mulți tineri aici, dornici de a merge în frumoasa Èšară a Cantoanelor, acolo unde noi, primarii comunelor vrâncene, am fost și am văzut lucruri minunate. Pentru mine, dacă am fost din Coreea până în America, nu am văzut țară mai frumoasă ca Elveția. E o țară minunată din toate punctele de vedere! Acolo am văzut, în primul rând, că un tânăr poate să facă ceva pe cont propriu, să dezvolte o afacere. Pentru asta v-am chemat astăzi, aici. Când am fost în Elveția, am văzut modele de afaceri în turism care ne-au impresionat prin simplitate, eficiență și chiar de atunci ne-am dat seama că avem și noi posibilități ca în fiecare localitate din Vrancea să exploatăm aceste posibilități. Prietenul nostru, Valter, ne-a pus la dispoziție o propunere de proiect prin care să selectăm tineri, care vor avea perioadă de stagiu în Elveția, în care vor putea să ia contact, sub atenta îndrumare a dânsului, cu posibilitățile de a face și noi, la rândul nostru, în Vrancea, o tiroliană, un parc de distracții, în așa fel încât ceea ce învățăm acolo să traducem în practică în România”, a spus primarul Ștefan Moscu.
Edilul a explicat că tinerii care vor fi selectați se vor deplasa timp de șase luni în acest an și șase luni anul viitor în Elveția. Acolo, vor avea asigurată cazarea, vor putea să meargă zilnic la activități turistice, vor căpăta experiența de a putea accesa fonduri și a putea să realizeze puncte de atracție turistică în Vrancea. „Nu vă speriați de necunoscut. Și noi avem locuri minunate și putem implementa aceste proiecte”, a încheiat primarul Moscu.

Administrațiile locale trebuie să sprijine proiectele din turism

Primarul Walter Brog și ceilalți membri ai delegației elvețiene au discutat cu fiecare tânăr care dorea să meargă în Elveția. Discuțiile au vizat atât cunoștințele lingvistice ale tinerilor cât și proiectele lor de viitor, motivele pentru care vor să meargă în Elveția și afacerile pe care vor să le deruleze. Elvețienii au arătat că vrâncenii au ocazia să învețe cum se conduce o afacere în turism, deoarece experiența lor în acest domeniu este de aproape două sute de ani. „Sunt foarte încântat și fericit să văd atât de mulți tineri care au venit aici. Anul trecut am avut această idee, de a veni aici, să realizăm acest proiect. Acum suntem prezenți aici, în acest loc, pentru a încuraja tinerii să fie alături de noi în acest proiect. Cea mai mare problemă este vorbirea limbii germane. Trebuie să vedem cum va fi depășită această problemă de limbă, câți tineri au disponibilitatea de a învăța, de a schimba modul de gândire. Trebuie să aibă curajul și disponibilitatea de a învăța câteva cuvinte, iar în Elveția vor avea posibilitatea de a perfecționa limba”, a spus primarul localității Innertkirchen, Walter Brog.
La finalul discuțiilor cu tinerii vrânceni, Walter Brog a arătat că au fost identificați câțiva tineri dispuși să meargă în Elveția și să învețe cum să facă turism. Edilul elvețian a subliniat că proiectele din domeniul turismului au nevoie de sprijinul comunității, al administrațiilor locale. În plus, afacerile din turism trebuie conduse de oameni cu experiență în domeniu. „Politicul trebuie să fie alături de tineri. Nu folosește la nimic dacă tinerii au o idee bună, dar nimeni nu îi ajută. Asta s-a explicat și primarilor. Turismul este un joc care trebuie jucat, împreună de autorități locale, de cei care asigură finanțare și ceilalți factori. Nu folosește la nimic dacă Uniunea Europeană dă bani pentru construcția unui hotel frumos și nimeni nu știe cum să conducă un hotel. Chiar și oaspeții care vin acolo nu au ce să facă în regiunea respectivă. Trebuie să fie evenimente organizate special pentru turiști”, a precizat primarul Walter Brog.
Tinerii selectați să participe în proiect vor lucra în proiecte de business rural, folosind potențialul existent în comunitatea lor și expertiza acumulată în Elveția. Ei vor avea asigurate, pe perioada cât vor sta în Elveția, serviciile de bază – cazare, masă, bani de buzunar pentru nevoile de zi cu zi, precum și o indemnizație lunară în cuantumul a maxim 500 franci elvețieni. Trainingul de formare va fi de minim un an, câte 6 luni pe an, în sezonul estival, în zonele cu potențial turistic din Elveția, care oferă servicii de turism rural, respectiv trasee pentru ciclism montan și trasee cu oferte de cazare, parcuri de aventură, drumeții și vizionarea faunei sălbatice, alpinism, trasee pentru ciclism, drumeții de iarnă etc..
 
Încântați de mobila Cerasa și vinurile de la Arta Vinului

Delegația elvețiană a mers pe drumul vinului și a vizitat două mici afaceri din județ, respectiv fabrica de mobilă Cerasa și Crama Arta Vinului din Cîrligele. Prima oprire a fost în mijlocul viilor de la Cotești, unde muncitorii de la Vincon erau la tăiatul viei. A urmat oprirea la Cerasa, unde elvețienii au fost impresionați de calitatea mobilei și au cerut detalii despre lemn, modul de fabricație, prețul produselor, timpul de realizare al mobilei. „Sehr schön” (foarte frumos-n.r.), au exclamat elvețienii. Afacerea de la Cerasa este rodul muncii soților Toader și Liana Darie. În mica fabrică de la Cîrligele se realizează mobilă din nuc masiv, la comandă și personalizată după dorința clientului. În fabrică lucrează o mână de oameni, specialiști în tâmplărie, în vopsitorie și lăcuit, dar și în uscarea și sortarea lemnului ce urmează a fi folosit. Datorită specificului afacerii, produsele trebuie să aibă cea mai bună calitate, iar pentru aceasta nu se face nici o economie.
A urmat o oprire la Primăria Cîrligele, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare, după obiceiul românesc. Primarul Ștefan Moscu le-a arătat obiectivele din comună și proiectele pentru viitor. Au vizitat sediul administrației locale și Casa de Cultură din Cîrligele, unde se află și muzeul localității, cu obiecte datate din neolitic. Impresionați de obiectivele vizitate, elvețienii au cerut detalii despre numărul de locuitorii, numărul de sate și au rămas uimiți când au aflat cât de întinsă este comuna.
Din programul vizitei nu putea lipsi o cramă cu vinuri vrâncene. Crama Arta Vinului din Cîrligele a fost o surpriză plăcută atât pentru elvețieni cât și pentru primarii vrânceni, care nu știau că în Vrancea sunt asemenea locuri. Realizată cu fonduri europene, Arta Vinului este o cramă mică, o cramă boutique, realizată după modelul italian, rodul muncii oenologului Mariana Ochean. Cu o capacitate relativ mică, de 240.000 litri, Crama Arta Vinului este un producător mic care este recunoscut pentru vinurile de calitate. Elvețienii au degustat o Fetească Neagră dintr-o vie de la Cârligele, un Sauvignon Blanc și un Cabernet Sauvignon. Vinurile de la cramă sunt livrate către magazinele specializate de vinuri, pensiuni, dar și restaurante din zonele turistice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?