Ieri, la primele orele ale dimineții, la Școala Sanitară Postliceală „Vasile Alecsandri” din Focșani a izbucnit un scandal în legătură cu numirea unui nou director al unității, numire ce ar fi fost făcută la propunerea președintelui Fundației „Vasile Alecsandri”, filiala Focșani, Corneliu Paraschiv, în persoana profesoarei de fizică Natașa Marin. Aceasta ar trebui să o înlocuiască în funcția de director pe profesoara Constantina Negoiță.
Corneliu Paraschiv susține că profesoara Negoiță ar fi fost numită ilegal în funcția de director, în urmă doi ani în urmă. „Doamna fostă directoare Negoiță a fost numită ilegal acum doi ani de către ISJ și a făcut ce a vrut. A făcut două SRL-uri aici, în care desfășoară activități de comerț și cursuri de reconversie profesională, iar noi de doi ani ne batem cu Ministerul și cu ISJ-ul și prin hotărâri judecătorești definitive am reușit să o scoatem afară. Eu sunt fondatorul, fundația este în Iași cu filiala la Focșani, iar filiala a înființat școala. Toate actele arată că școala este a noastră”, a susținut Corneliu Paraschiv.
Profesoara Natașa Marin, care dorește să preia conducerea Școlii Postliceale Sanitare „Vasile Alecsandri”, spune că ISJ a luat la cunoștință de numirea sa în funcție în consiliul de administrație din 29 august. „Legea învățământului precizează la art. 60, aliniatul 7, că numirea directorilor în învățământul particular se face de către fondatorului unității școlare. În anul 2012, ISJ-ul a numit-o pe doamna Negoiță prin detașare de la catedră prin aprobarea consiliului de administrație, fără să întrebe fondatorul. În august 2013, fondatorul Fundației «Vasile Alecsandri» filiala Focșani a făcut propunerea de numire a unui nou director, propunere de care inspectoratul nu a ținut cont și contrar legislației în vigoare, a menținut același mod de numire a directorilor, în mod eronat”, a declarat Natașa Marin.
De cealaltă parte, apărătorul profesoarei Negoiță, avocatul Adrian Ploscaru, spune că a aflat din presă despre numirea unei noi conduceri a școlii postliceale sanitare, în consiliul de administrația a ISJ-ului de vineri, 29 august, și că oficial nu au primit niciun document care să ateste acest lucru. „Am aflat că în ședința consiliului de administrație a ISJ-ului din 29 august s-ar fi luat act de așa-zisa numire a unei doamne profesoare în funcția de director al Școlii Postliceale Sanitare «Vasile Alecsandri». Un document oficial nu ne-a parvenit de la conducerea ISJ. Această numire o apreciem a fi ilegală întrucât nu respectă hotărârea consiliului de administrație legal constituit al Școlii Postliceale Sanitare «Vasile Alecsandri» din 19 august 2014, prin care s-a decis prelungirea mandatului doamnei profesoare Negoiță Constantina și în anul școlar 2014-2015. Această propunere s-a impus ca urmare a unei decizii de numire fără termen, semnată de domnul profesor Enescu Longinus care a decedat. În ceea ce o privește pe doamna Negoiță, există un contract de management educațional încheiat cu domnul prof. Enescu Longinus la 1 august 2011, care este pe o durată nedeterminată și prevede ca din patru în patru ani să se reevalueze condițiile contractuale, ceea ce înseamnă că prima reevaluare va fi pe 1 august 2015, iar din punct de vedere legal, cel puțin până la 1 august 2015 doamna profesoară Negoiță este directoarea acestei școli”.
Oficialii Inspectoratului Școlar Județean spun că ei doar au luat act de numirea directorului în consiliul de administrație din 29 august. „În conformitate cu legea educației, conducerea unităților de învățământ particulare este stabilită de către consiliul de administrație legal constituit, de către consiliul director al fundației finanțatoare, în cazul de față Fundația «Vasile Alecsandri» Iași. Inspectoratul Școlar Județean are obligația să ia act de numirea directorului. Fapt pe care noi deja l-am făcut în consiliul de administrație din data de 29 august”, a precizat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
Evacuare fără… ordin de evacuare
Miza acestui scandal pare a fi clădirea școlii și desființarea unității, profesoara Negoiță susținând că Corneliu Paraschiv nu ar avea niciun act doveditor prin care să arate clar că el este moștenitorul profesorului Longinus Enescu, fondatorul școlii postliceale, și că, proprietar al clădirii în care își desfășoară activitatea școala ar fi Școala Postliceală Sanitară „Vasile Alecsandri” Focșani. „Litigiul există între cele două fundații, Fundația «Vasile Alecsandri» Iași și Fundația Școala Postliceală Sanitară «Vasile Alecsandri» Focșani. De când a decedat profesorul Enescu Longinus, din ianuarie 2013, domnul Paraschiv, care nu este președintele Fundației «Vasile Alecsandri» Iași ne-a deschis proces să spună că această Fundație Academică Școala Postliceală Sanitară «Vasile Alecsandri» Focșani nu există. Procesul este pe rol la Curtea de Apel Galați. Fondatorii Fundației Academice Școala Postliceală Sanitară «Vasile Alecsandri» Focșani suntem trei: domnul profesor Enescu Longinus, subsemnata și doamna Surcel Lili. Domnul Paraschiv a încercat să facă o nouă fundație, cu un alt statut, în care noi, fondatorii, nu ne mai regăsim. Președintele fundației de la Iași nu este dânsul, este soția dumnealui. Dânsul nu a venit cu niciun act clar din care să reiese că este moștenitorul profesorului Enescu”, a declarat Constantina Negoiță.
Pentru aplanarea conflictului și o eventuală evacuare din clădire a profesoarei Negoiță și a celorlalți angajați ai școlii au fost chemați doi angajați ai unei firme de pază, firmă cu care Corneliu Paraschiv are încheiat un contract, valabil de la 1 septembrie. Paraschiv a chemat firma de pază pentru ca aceasta să intervină pentru evacuarea persoanelor din clădire. Ulterior a fost chemat și un echipaj de poliție pentru a preîntâmpina eventuale acte de violență. Pentru evacuare era nevoie de un ordin judecătoresc, care să fie pus în aplicare. Ordin pe care cei din tabăra lui Paraschiv nu-l aveau.