Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Noul COD DE ETICĂ pentru profesori interzice meditațiile cu proprii elevi


Noul cod de etică pentru cadre didactice, ce va fi elaborat de Ministerul Educației Naționale pentru anul școlar 2014-2015, aduce sancțiuni drastice pentru profesorii care nu îl respectă, sancțiuni ce pot duce până la excluderea din sistem, chiar de la prima abatere. Potrivit site-ului www.portalinvatamant.ro, prevederile noului Cod Etic pentru învățământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educației, interzic profesorilor să solicite sau să accepte cadouri, bani ori servicii. De asemenea, este interzis ca profesorii să facă meditații în particular cu elevii de la clasele la care predau.
Potrivit noului cod de etică pentru dascăli, aceștia au interdicție de a utiliza orice formă de limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv. Același cod le interzice profesorilor să ceară și să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi ori părinții acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri școlare. Proiectul mai arată că dascălii nu pot implica elevii în activități de partizanat politic și de prozelitism religios, în cadrul unităților de învățământ preuniversitar sau în afara acestora. Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepția situației în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea de învățământ în care lucrează.
Codul etic le interzice dascălilor să își denigreze elevii, iar plagiatul și frauda intelectuală sunt, de asemenea, interzise. De asemenea, vor trebui să evite orice afirmații, acțiuni sau aprecieri care ar putea afecta imaginea unui coleg de breaslă. Documentul mai prevede că persoanelor din sistemul de învățământ preuniversitar, responsabile cu instruirea și educarea, le este interzisă solicitarea de servicii personale de orice tip de la colegi, care sunt sau urmează să fie în proces de evaluare, angajare sau promovare, iar în evaluarea competenței profesionale vor fi utilizate doar criteriile care au în vedere performanța și rezultatele profesionale.
De asemenea, profesorilor le este interzis să agreseze fizic elevii sau să le aplice tratamente umilitoare, sub orice formă. Proiectul mai prevede că profesorii au obligația să asigure protecție fiecărui elev și să denunțe orice formă de violență fizică, de discriminare, abuz, neglijență sau de exploatare a elevilor. Totodată, dascălii trebuie să combată orice formă de abuz sexual, emoțional ori spiritual. Cadrele didactice nu au voie să-și hărțuiască sexual elevii și nici să aibe relații sexuale cu aceștia, inclusiv consensuale.
Profesorii sunt de părere că prevederile acestui cod sunt lucruri normale, pe care dascălii ar trebui să le respecte, în primul rând datorită acestei profesii, care îți impune un anumit statut. Cei mai mulți sunt de părere că un astfel de cod ar trebui să se impună și la elevi și părinți, în care să se specifice clar drepturile și obligațiile fiecăruia dintre ei. „Sunt de acord cu aceste criterii. Pe când și un Cod Etic pentru elevi, mai ales pentru cei din gimnaziu și liceu? Că nouă ni se tot astupă gura mereu, noi nu avem voie să facem aia, ailaltă etc., dar la ei sancțiunile se opresc în mod extrem la exmatriculare, chiar dacă agresează cadrele didactice! Însă dacă un cadru didactic agresează măcar verbal un elev, pedeapsa merge de la o amendă, sancțiune pe salar și chiar până la pedeapsa cu închisoarea, în cazurile mai grave. A nu se înțelege că sunt de acord cu abuzurile cadrelor didactice, din rândurile cărora fac parte!”, scrie un profesor pe forumul site-ului portalinvatamant.ro.
 O profesoară de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud este de părere că „prevederile acestui cod sunt lucruri normale, întâlnite în practica școlară, dar până acum nu s-a gândit nimeni să le pună pe hârtie și să le dea o denumire”. „Cred că decizia de a introduce un cod de etică în învățământ reprezintă o decizie bună, întrucât solicitarea sau acceptarea unor cadouri din partea elevilor sau folosirea unui limbaj neadecvat nu sunt reprezentative pentru statutul de profesor”, este de părere Gabriela Savin, profesoară la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?