Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Partajul (IV)


În timpul căsătoriei, cei doi soți pot intra în diverse raporturi juridice, ei putând lua împreună împrumuturi cu diverse destinații. În aceste condiții, se pune în mod firesc întrebarea ce se va întâmpla cu ratele la creditele luate de către cei doi.
Subiectul este delicat, în practică întâlnindu-se diverse situații care de care mai interesante. Cel mai adesea, împrumuturile sunt luate în interesul familiei pentru bunăstarea comună a acesteia (credit de nevoi personale). Astfel, cei doi soți cumpără fie electrocasnice (frigider, mașină de spălat, televizor, etc), fie mobilier, fie folosesc sumele de bani pentru efectuarea de zugrăveli și modernizări la locuința comună.
    În situația în care cei doi soți sunt împreună codebitori cum este cazul unui credit ipotecar (împrumut destinat cumpărării sau construirii ori modernizării unei locuințe care se garantează cu locuința respectivă), costurile creditului (dobânda, comisioane bancare) sunt suportate de ambii soți. În aceste cazuri, în situația unui partaj, cel căruia îi rămân bunurile, preia și obligațiile de plată ale împrumutului, obligații care însoțesc aceste bunuri.
Cu privire la momentul la care se poate introduce o acțiune de partaj, menționez că există două posibilități. Astfel, partajul se poate solicita fie odată cu cererea de divorț, fie după pronunțarea divorțului, printr-o cerere separată. Dacă partajul se solicită în cadrul cererii de divorț și acesta este o piedică în judecarea rapidă a divorțului, atunci există posibilitatea, agreată de majoritatea instanțelor de judecată, de a se separa (disjunge) cele două acțiuni, divorțul și partajul judecându-se astfel separat.
În vederea partajului care urmează a se face prin intermediul instanței de judecată, reclamantul urmează să plătească taxa judiciară de timbru care se calculează în funcție de ceea ce se solicită prin cererea de chemare în judecată, ea fiind de maxim 5 % din valoarea masei de bunuri care se împart. În această situație, există posibilitatea, dacă reclamantul se încadrează în condițiile prevăzute de lege, să facă o cerere de ajutor public judiciar, situație în care poate beneficia de scutirea, reducerea, eșalonarea sau amânarea de la plata taxei judiciare de timbru.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul redacției 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?