Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Rămăşiţele unei noi specii de dinozaur uriaş, descoperite în Tanzania


Rămășițe fosilizate descoperite în Tanzania au condus la descoperirea unei noi specii de dinozaur erbivor uriaș, potrivit unui studiu publicat luni în Journal of Vertebrate Paleontology. Oasele acestui dinozaur, denumit Rukwatitan bisepultus, au fost găsite pe o faleză din bazinul Rukwa, în sud-vestul Tanzaniei. Acest dinozaur erbivor cântărea cât mai mulți elefanți, iar membrele sale anterioare aveau înălțimea de circa 2 metri, potrivit autorilor studiului.
Totuși, Rukwatitan bisepultus nu era la fel de mare ca „verișorul” lui Dreadnoughtus, descoperit săptămâna trecută în Argentina. Scheletul acelui dinozaur, care cântărea circa 60 de tone, este unul dintre cele mai bine conservate și complexe de dinozauri erbivori uriași din familia titanozaurilor. Rukwatitan bisepultus a trăit în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.
Acești dinozauri uriași au fost descoperiți mai ales în America latină. Oamenii de știință au găsit pe acest continent fosilele a peste 30 de titanozauri, în timp ce în Africa au fost descoperite doar patru schelete de titanozaur. „Ceea ce am învățat despre evoluția titanozaurilor provine mai ales din numeroasele descoperiri din America latină, un continent care s-a separat de Africa în cursul primei jumătăți a cretacicului superior”, a explicat Eric Gorscak, profesor de biologie la Universitatea Ohio, unul dintre autorii studiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?