Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Elevii pensionari de urmaș trebuie să depună adeverințe la Casa de Pensii



    Pe parcursul acestei luni, elevii care au împlinit 16 ani și beneficiază de pensie de urmaș trebuie să prezinte la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea adeverințe care să ateste că aceștia își continuă studiile. Același lucru trebuie să-l facă, începând cu data de 1 octombrie, și studenții care primesc pensii de urmaș. Ei au obligația să depună la CJP Vrancea adeverințe din care să rezulte că urmează cursurile unei instituții de învățământ superior. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul CJP, data limită pentru depunerea acestor acte este 10 octombrie. „În caz contrar, plata pensiei de urmaș se suspendă până la intrarea în legalitate, respectiv până la depunerea adeverințelor de elev sau student, cel puțin pentru luna octombrie. În cazul în care, din anumite motive, se depășește acest termen limită, plata pensiei de urmaș se va relua după depunerea adeverinței respective, începând cu luna următoare, iar plata retroactivă a drepturilor bănești se va face ulterior”, a precizat Adrian Juravle.
    În evidențele CJP Vrancea figurează, în momentul de față, un număr de 815 elevi și studenți vrânceni care beneficiază de pensie de urmaș. Adeverințele de elev sau student, la care, la depunerea la CJP Vrancea, se anexează și cuponul de pensie, trebuie să conțină obligatoriu denumirea instituției de învățământ, numele și prenumele beneficiarului, tipul de învățământ și faptul că a fost emisă pentru anul de studiu 2014-2015. „Pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensie de urmaș: până la vârsta de 16 ani; dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute mai sus”, prevăd actele normative în vigoare.
    Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în situația în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
    Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, după cum urmează: 50% pentru un singur urmaș; 75% pentru doi urmași; 100% pentru trei sau mai mulți urmași. Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?