Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Elevii Școlii „Nicolae Iorga” vor învăța tot în sediul Universității „George Barițiu”


Cei aproximativ 700 de elevi ai Școlii „Nicolae Iorga” din cartierul Sud al Focșaniului vor începe noul an școlar tot în sediul Universității „George Barițiu”, deoarece lucrările de reabilitare a sediului unității, începute încă de anul trecut, nu au fost finalizate. Asta chiar dacă termenul de finalizare a proiectului era 7 septembrie 2014.
Åžcoala „Nicolae Iorga” din cartierul Sud a fost construită între anii 1976-1978 și de atunci clădirea nu a beneficiat de reparații capitale, deși acestea se impuneau. Proiectul privind reabilitarea acestui imobil, prin accesarea de fonduri europene, a fost depus în anul 2009. Lucrările de reabilitare a imobilului vizează: realizarea acoperișului tip șarpantă, înlocuirea tâmplăriei, refacerea pardoselilor și a tencuielilor, anveloparea fațadei, refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare, termice și dotarea sălilor de clasă cu mobilier și echipamente IT.
Åži sala de sport va fi amenajată. Proiectul „Reabilitare Modernizare și dotări Åžcoala Nr. 1 «Nicolae Iorga»” are o valoare de 3,6 milioane de lei, iar perioada de execuție era de 15 luni. Finanțarea s-a realizat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Contribuția Primăriei Focșani este de 2% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, respectiv dotări și TVA.
Potrivit oficialilor școlii, lucrările de reabilitare sunt cam pe jumătate realizate, în sensul că s-a refăcut instalația electrică, acoperișul în totalitate și o parte din fațadă. Ar mai fi de refăcut curtea interioară, baza sportivă, de schimbat uși, de refăcut pardoseli și alte lucrări interioare. „Școala a intrat în reabilitare încă de anul trecut. Lucrările sunt cam pe jumătate realizate. S-a refăcut instalația electrică, acoperișul în totalitate, și o parte din fațada școlii, partea din față și din lateral, mai este de terminat partea dinspre curte. Ar mai fi curtea interioară, uși, parchet, din ce am văzut eu. Eu aș fi vrut să mai fac niște modificări, dar nu s-a putut, pentru că nu se pot face modificări la proiectul inițial. Aș fi vrut să sparg un perete între două săli, pentru a muta biblioteca de la etajul doi la parter, dar nu am putut, pentru că mi s-a zis că e perete de rezistență și nu se poate dărâma. Aștept să văd cum o să fie”, a declarat profesoara Daniela Trandafir, directoarea Școlii „Nicolae Iorga”. 

   Trecerea de pietoni, periculoasă pentru elevi

Problema celor de la școală se pare că nu este locația în care își desfășoară  activitățile în acest an școlar, respectiv sediul Universității „George Barițiu”, ci trecerea de pietoni din față, care chiar dacă este dotată cu semafor ce se acționează manual, se pare că nu este suficient de sigur pentru cei care traversează. „Am pus problema acestei treceri de pietoni într-o ședință de consiliu local, în care am solicitat existența unui echipaj de poliție care să stea la trecerea de pietoni, dar mi s-a spus că din moment ce a fost montat semaforul, echipajul de poliție nu și-ar mai avea rostul. Cu toate acestea, aici, la trecere, sunt probleme”, a mai precizat directoarea unității.
În anul școlar 2014-2015, efectivul școlii numără circa 700 de copii, majoritatea acestora locuind în cartierul Sud, dar și copii de la țară, din localitățile Popești, Urechești, Cîrligele, Budești și Golești, care fac naveta zi de zi până în Focșani pentru a urma cursurile unei școli de la oraș. „Noul an școlar îl începem cu gânduri bune, suntem bucuroși că ne-a crescut puțin numărul de copii, avem  manuale suficiente și cadre didactice noi”
, a adăugat Daniela Trandafir.
Actuala locație unde își desfășoară orele copiii este spațioasă, curată, iar sălile de clasă sunt amenajate frumos cu tot ce trebuie pentru a crea o atmosferă primitoare pentru elevi, mai ales pentru cei de la clasele pregătitoare. Un dezavantaj al acestei locații este faptul că vara este foarte cald, iar toamna este cam frig până începe să se furnizeze căldură, după cum ne-a relatat o doamnă învățătoare.
Mergând la sediul școlii aflat în reabilitare, reporterii noștri au constatat că lucrările avansează, la fațadă se lucrează, partea din față fiind aproape gata, iar în partea laterală erau montate schele. Jumătate din această parte a clădirii era placată cu polistiren, iar muncitorii erau într-o bine-meritată pauză de masă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?