Premierul Victor Ponta, împreună cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea, a efectuat o vizită de lucru în Vrancea, ieri, la invitația președintelui Consiliului Județean și al Uniunii Naționale a Consiililor Județene din România, Marian Oprișan. Ei au inspectat lucrările de modernizare care se fac pe DN2D Focșani – Vidra – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov, pe sectorul Tulnici – Lepșa – limită județ Covasna. Ponta a anunțat că CNADNR va aloca bani pentru finalizarea întregului drum, lucrările în județul Covasna urmând să înceapă chiar luni. De asemenea, Marian Oprișan a solicitat fonduri pentru reabilitarea sectorului de drum național Lepșa – Soveja.
Premierul Victor Ponta a vizitat, ieri, împreună cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea și cu președintele Consiliului Județean și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, DN 2D Focșani – Vidra – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov, drum aflat într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Vizita de lucru a fost efectuată la invitația lui Oprișan. Cei trei oficiali au mers pe sectorul de drum Tulnici – Lepșa – limită județ Covasna, unde se execută lucrări de reabilitare și modernizare. Ei au vizitat șantierele în lucru, fiind însoțiți de patronul UMB Spedițion, Dorinel Umbrărescu, de directorul general al firmei, Åtefan Åerbu, de directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, și de directorul SDN Vrancea, Marian Paraschiv.
Prim-ministrul a constatat că lucrările la DN2D sunt foarte complexe și necesită tehnologie de ultimă generație, dar și specialiști foarte buni în căi rutiere. Lucrări de stabilizare a drumului cu injecții de beton, corectarea torenților, terasamente, sisteme de colectare a apelor pluviale, dar și a izvoarelor subterane, lucrări în albia râului, devieri de curs, ziduri de sprijin sau poduri noi sunt doar câteva dintre lucrările efectuate de specialiștii UMB Spedition, pentru finalizarea proiectului de modernizare și reabilitare a DN 2D Focșani – Vidra – Ojdula – Tîrgu Secuiesc – Brașov.
Premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea și președintele UNCJR Marian Oprișan au fost așteptați în Lepșa de primarii din zona tranzitată de acest drum. Directorul general al companiei UMB Spedition, Åtefan Åerbu, a prezentat lucrările, spunându-i premierului că are onoarea de a-i vorbi despre „unul dintre cele mai grele și frumoase drumuri din România, care rivalizează cu Transfăgărășanul”. „Vreau să vă spun că am onoarea să vă prezint unul dintre cele mai grele și frumoase drumuri din România, care rivalizează cu Transfăgărășanul, datorită așezării și datorită faptului că provine dintr-un drum forestier, transformat în drum național și, cu ajutorul nostru, modernizat la standarde europene. Datorită faptului că ne situăm într-o zonă cu mișcări telurice foarte importante, a trebuit să muncim mult, dar nu a fost în zadar. Volumele sunt impresionate, iar oamenii pe care i-am pregătit de-a lungul anilor și-au pus amprenta pe această lucrare, care, cred eu, este unică în România, după anul 1989. Sper ca în 30-35 de zile să fim gata de recepție, cu marcaj, cu semnalizare și montare de parapeți”, a spus Åtefan Åerbu.
Acesta a precizat că pentru realizarea drumului până la limita cu județul Covasna, au fost realizați în jur de 15 mii metri liniari de coloane, 50 de mii de metri de mini-piloni, 130 de mii metri cubi de betoane, 20 de kilometri și jumătate de ziduri. Åtefan Åerbu a adăugat că pentru a face legătura cu Ardealul, mai sunt de realizat 23 de kilometri în județul Covasna. Potrivit acestuia, dacă se dă ordinul de începere a lucrărilor, în județul vecin drumul va fi finalizat în primăvara anului viitor.
Victor Ponta: Acest drum face parte din marele proiect România 100
După ce a vizitat sectorul de drum Tulnici – limită județ Covasna, premierul Victor Ponta a declarat că modernizarea DN2D este foarte importantă, căci permite „unirea” Moldovei cu Transilvania. Ponta a precizat că drumul, odată modernizat, va ajuta zona, „absolut superbă”, să se dezvolte. „Știu că este un proiect vechi și important, care are legătură cu următorul lucru: cu faptul că vreau să unim Moldova de Transilvania prin drumuri. Sunt mai multe proiecte importante, dar acesta este unul dintre cele mai importante. Practic de aici, din Focșani, din Vrancea, până în Covasna-Brașov și mai departe, acest drum va asigura o legătură importantă, dar în primul și primul rând are acest rol: de a lega Moldova de Transilvania. În al doilea rând, are rolul de a ajuta această regiune superbă, absolut superbă, pe care binecuvântat-o Dumnezeu să se dezvolte, pentru că dacă nu au drum, nu au ce să facă cu niciunul din proiectele pe care le-au dezvoltat”, a afirmat Ponta.
Åeful Executivului a adăugat că reabilitarea acestui drum este un proiect vechi, care a rămas mult timp nefinanțat. Potrivit premierului, acest drum face parte din marele proiect „România 100”. „Domnul președinte Oprișan și cu primarii din zonă au spus de fiecare dată cât de necesară este finalizarea acestei investiții. S-au alocat banii, s-a lucrat excepțional, după cum ați văzut, și sunt absolut convins că în felul acesta vom avea și drumuri pe care să mergem. Acest drum, DN 2D, face parte din marele proiect «România 100». M-am bucurat să-l văd. M-am bucurat să le spun oamenilor că există banii pentru a-l finaliza, inclusiv pe partea din Covasna. Și bineînțeles, dacă tot m-am văzut cu lumea, aflu și de celelalte probleme și încet, încet le rezolvăm”, a adăugat premierul.
Ordinul de începere a lucrărilor pe teritoriul județului Covasna urmează a fi dat chiar astăzi, de directorul general al CNADNR.
„DN 2D, o lucrare fără precedent”
Președintele UNCJR și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că vizita șefului Executivului în Vrancea este cel mai frumos cadou pe care îl putea primi de ziua sa, care va fi aniversată pe 14 septembrie, de Ziua Crucii. „Vreau să vă spun, fără teama de a greși, că este cel mai frumos cadou pe care prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, și Guvernul României puteau să mi-l facă mie, cu prilejul zilei de naștere, și cetățenilor județului Vrancea, dar și cetățenilor regiunii de Sud-Est. Și când spun acest lucru, o fac cu toată responsabilitatea. Este pentru prima oară după 1989, când un constructor român și Guvernul României traversează Carpații prin intermediul unui drum de referință”, a spus Oprișan.
Potrivit șefului administrației județene, acest drum va reprezenta baza dezvoltării județului Vrancea, beneficiarii direcți fiind vrâncenii. „Este un drum de o calitate excepțională, un drum care poate fi comparat cu multe drumuri din țările civilizate ale Uniunii Europene. Eu, la modul cel mai sincer, mă chinui de 15 ani pentru realizarea acestui drum extraordinar de scump, extraordinar de complicat și de complex. Este o lucrare fără precedent, este peste ceea ce înseamnă Transfăgărășan pentru România de astăzi. Iată că datorită prim-ministrului Victor Ponta și datorită eforturilor pe care constructorii le-au depus, iar eforturile n-au fost puține, pentru că aici s-a muncit extraordinar de mult, începe să devină o realitate”, a susținut Marian Oprișan.
Drum expres între sud-estul țării și Transilvania
Åeful administrației județene a arătat cu modenizarea drumului înseamnă dezvoltare pentru Vrancea. „Practic, va însemna în perspectivă drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila-Galați-Focșani-Târgu Secuiesc-Brașov, care devine o realitate. Sigur că acest drum, după finalizarea lui, înseamnă dezvoltare pentru județul Vrancea. Această dezvoltare trebuie urmată, evident, de condițiile turistice care trebuiesc create în zonă. Așa cum ați văzut astăzi (ieri-n.r.), în urma unei discuții extrem de serioase, vom integra drumul național numărul 2 D împreună cu drumul național 2 L și vom realiza în cursul anului viitor inclusiv cei 14 kilometri care leagă Stațiunea Soveja de Stațiunea Lepșa”, a adăugat Marian Oprișan.
În opinia lui Marian Oprișan, dacă Traian Băsescu nu ar fi întrerupt, în anul 2005, parteneriatul public privat, acest drum ar fi fost gata de mult. Oprișan a precizat că piedicile puse de guvernele pedeliste au făcut ca lucrările să treneze foarte mulți ani. „Dacă nu ar fi fost ca Traian Băsescu să întrerupă parteneriatul public privat în anul 2005, acest drum ar fi fost gata demult, dar întotdeauna tot răul este spre bine și niciodată nu este prea târziu. Este păcat că s-a pierdut multă vreme, dar este important că Guvernul condus de Victor Ponta a înțeles importanța acestei căi strategice rutiere pentru cetățenii județului Vrancea și pentru dezvoltarea regiunii de Sud-Est. Și așa cum bine știți, până la sfârșitul anului această cale strategică, pe care îi invit pe toți Românii din regiunea de Sud-Est să o parcurgă, va fi finalizată. Este un drum foarte bine executat și un drum cu care noi, vrâncenii, ne vom mândri mulți ani de acum încolo”, a încheiat Marian Oprișan.
DN 2L Lepșa – Soveja intră în reabilitare anul acesta
Președintele administrației județene, Marian Oprișan, a solicitat fonduri și pentru reabilitarea sectorului de drum național Lepșa – Soveja. Fondurile necesare investiției ar putea fi alocate la rectificarea bugetară din această lună. „Domnule prim-ministru, rugămintea noastră era ca sectorul de drum național Coașa – Soveja, adică cei 14 kilometri, să fie prins în rectificarea bugetară din această lună. Sunt 14 kilometri. Este vorba de 25-30 de milioane de lei pentru reabilitarea acestui sector de drum. Trebuie să știți că inundațiile din 2005 ne-au distrus acest drum”, a spus Oprișan.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că va fi reabilitat și DN 2L. „Este o zonă foarte frumoasă și vom face tot ce trebuie pentru ca acest drum să fie refăcut. Este vorba de 30 de milioane de lei și vom găsi cea mai bună soluție de finanțare. Cert este că vom reabilita și acest drum”, a dat asigurări Victor Ponta.