Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Analizele medicale NU SUNT obligatorii la intrarea copiilor în colectivitate. Dar sunt necesare


Intrarea copiilor în colectivitate reprezintă o problemă pentru părinți atât din punct de vedere al costurilor analizelor medicale care trebuie prezentate pentru fiecare copil atunci când merge la grădiniță sau la școală, cât și din punctul de vedere al siguranței sănătății copiilor, mai ales a celor de vârstă preșcolară, care sunt mai vulnerabili. Părinții care își înscriu copiii pentru prima dată la creșă sau la grădiniță trebuie să prezinte la înscriere un aviz epidemiologic. Acesta este eliberat de medicul de familie, care își asumă, practic, responsabilitatea, că micuțul este sănătos.

    Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că analizele medicale pentru copiii care intră în colectivitate nu sunt obligatorii, dar, de cele mai multe ori, părinții trebuie să le facă aceste teste copiilor, deoarece medicii de familie nu vor să riște când parafează avizul epidemiologic. Acesta atestă ca micuții sunt sănatoși și nu suferă de afecțiuni contagioase pe care le-ar putea transmite celorlalți. Analizele sunt considerate investigații medicale la cerere, motiv pentru care se plătesc. Un set complet de analize variază între 70 și 110 lei, în funcție de laborator. Pentru un examen coproparazitologic părinții trebuie să scoată din buzunar, în medie, 12 lei, pentru un exudat faringian și unul nazal 25 de lei, iar pentru coprocultură aproximativ 35 de lei.
    Medicii din cadrul DSP Vrancea spun că prima analiză este necesară pentru a se vedea dacă micuțul are paraziți, exudatul pentru stafilococ sau streptococ, iar cea de-a treia pentru afecțiuni digestive. „Analizele medicale sunt foarte importante pentru copiii care intră în colectivitate, pentru a se vedea dacă ei sunt purtători de anumiți germeni pe care i-ar putea transmite celorlalți. Exudatul faringian și nazal este pentru depistarea streptococului și stafilococului, vinovați de infecțiile respiratorii, coprocultura pentru depistarea unor coli patogeni sau salmonela, iar examenul coproparazitologic pentru a se depista dacă micuțul are anumiți paraziți. În cazul în care sunt depistați cu anumite probleme, ei au voie să intre în colectivitate, doar după ce primesc tratamentul adecvat. Aceste analize nu sunt obligatorii, dar medicii nu-și pot asuma responsabilitatea că cel mic nu prezintă diferiți germeni”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov.
    După ce sunt efectuate aceste analize, un ultim pas pe care părinții trebuie să îl facă înainte de înscriere este să scoată  de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Acesta presupune o ultimă consultație a copilului, care trebuie să apară cu puțin timp înainte de începerea anului școlar.

   Copiii nevaccinați nu vor fi primiți în colectivitate

    Tot de la medicul de familie, părinții trebuie să obțină și avizul că micuțul a fost vaccinat, atestând astfel că acesta a primit toate imunizările necesare vârstei sale. Dacă nu are toate imunizările aferente vârstei, el nu poate fi primit în colectivitate.
Acest lucru este prevăzut și în Ordinul Ministerului Sănătății numărul 1955/1995. „În unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii și tinerii care prezintă documente medicale, care atestă starea lor de sănătate și efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”, se arată în articolul 2 din Ordin. „Vaccinările protejează de diferite boli. Astfel, copiii care nu sunt vaccinați reprezintă un pericol. În cazul în care înainte de intrarea în colectivitate nu sunt efectuare toate imunizările necesare până la vârsta copilului, ele trebuie realizate. Astfel, copilul nu poate fi primit în colectivitate. Dacă nu are vaccinurile efectuate, copilul trebuie prezentat la medicul de familie, care începe să îi facă primele vaccinuri, iar părintele trebuie să lase scris că se va întoarce și pentru celelalte vaccinuri. Astfel, cu această dovadă de vaccinări se prezintă la școală. Unitățile care primesc copii nevaccinați riscă sancțiuni, mai ales că DSP va face verificări”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov de la DSP Vrancea.
    Dovada de vaccinări este solicitată, în majoritatea cazurilor, la înscrierea copiilor la grădiniță. Specialiștii DSP spun că până la vârsta de 3 ani, ei trebuie să aibă efectuate următoarele imunizări: vaccinul împotriva tuberculozei și a hepatitei B, care se efectuează la scurt timp de la naștere, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-haemophilus B-hepatitic B, care se administează la vârsta de două și șase luni, vaccinul diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-haemophilus B, care se administrază la 4 luni, și vaccinurile diftero-tetano-pertussis acelularpoliomielitic-haemophilus B și cel împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, care se administrează la 1 an.

   Reprezentanții grădinițelor susțin că solicită documentele medicale

    Potrivit reprezentanților grădinițelor din oraș, la început de an școlar, atunci când copiii intră în colectivitate, trebuie să prezinte avizul de intrare în colectivitate – clinic sănătos, ce se obține de la medicul de familie și adeverința cu vaccinările, fără de care copilul nu poate fi primit la grădiniță. „Pentru fi primit în unitatea școlară, copilul trebuie să prezinte avizul de intrare în colectivitate – clinic sănătos, de la medicul de familie. Acesta, în funcție de istoricul de sănătate al copilului recomandă efectuarea anumitor analize copilului, pentru a evita intrarea în colectivitate a acestuia cu boli contagioase. Pe lângă avizul clinic sănătos, mai este necesar să se prezinte adeverința de vaccinare, fără de care copilul nu poate intra în colectivitate”, a precizat Adriana Soare, directoarea Grădiniței nr. 23 din Focșani.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?