Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

TOTUL despre anul şcolar 2014 – 2015


Anul școlar 2014-2015 începe astăzi fără manualele noi promise elevilor de clasa I și a II-a și fără schimbări la examenele naționale și admiterea la liceu, dar cu reguli de conduită în unitățile de învățământ, atât pentru elevi cât și pentru profesori și cu un contract educațional, prin care se dorește o implicare mai bună a părinților în educația copiilor. Ca în fiecare toamnă, începerea anului școlar atrage după sine cheltuieli în plus pentru părinți. Rechizite, manuale, uniformă, haine, încălțăminte și multe altele constituie pentru părinți o adevărată aventură financiară, deloc de neglijat.

    Regulament de organizare și funcționare a unităților școlare

Ministerul Educației a făcut public proiectul unui regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, proiect care se consideră a fi o premieră, cu toate că un regulament a existat în școli, cel puțin în ultimii zece ani, numai că avea altă denumire.
Regulamentul nou include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice și a elevilor, cât și obligații ale părinților, una dintre acestea fiind aceea de a asigura frecvența școlară în învățământul obligatoriu și de a lua măsuri pentru școlarizarea copilului, până la finalizarea studiilor.
În ceea ce îi privește pe profesori, aceștia trebuie să aibă o ținută morală demnă, o vestimentație decentă și un comportament responsabil, toate acestea în concordanță cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor. De asemenea, profesorilor le este interzis să desfășoare acțiuni care pot afecta viața intimă, privată și familială a elevilor.
Conform aceluiași regulament, elevii nu vor mai avea posibilitatea să folosească telefonul mobil în timpul orelor și le va fi interzisă deținerea, consumarea sau  comercializarea în școli, dar și în afara acestora, a drogurilor, a etnobotanicelor, băuturilor alcoolice sau țigărilor. Totodată, elevilor le va fi interzisă participarea la jocuri de noroc.
Regulamentul mai prevede și că unitățile de învățământ vor încheia un contract educațional cu părinții sau tutorii elevilor, prin care vor fi stabilite drepturi și obligații de ambele părți. Neîndeplinirea obligațiilor asumate de școală va constitui abatere disciplinară.

    Manualele digitale pentru clasele I și a II-a sunt în continuare așteptate

În urmă cu câteva luni, Ministerul Educației promitea elevilor claselor I și a II-a că vor avea programe noi și manuale pe măsura erei în care trăim. Astfel, elementul de noutate era varianta digitală a abecedarului și a altor manuale necesare elevilor de clasa I și a II-a. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educației a organizat o licitație, care a fost contestată de unele edituri, și astfel procedura a fost blocată. Ministerul Educației Naționale a susținut că întârzierea manualelor noi este din vina „celor care au blocat procedura” și a asigurat elevii, cadrele didactice și părinții că acestea vor ajunge în școli imediat ce licitația se va finaliza.”Ministerul Educației Naționale anunță că procedurile de licitație pentru achiziționarea de manuale noi – pe hârtie și digitale -, destinate claselor I și a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinții și dascălii că manualele vor ajunge în școli imediat ce procedura de licitație se va finaliza și că instituția face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale”, s-a arătat într-un comunicat remis de MEN. În aceste condiții, prima zi de școală va fi fără manuale noi.
    Liderii de sindicat se arată foarte nemulțumiți de această situație și consideră regretabil faptul că s-a ajuns aici. Ei fac apel la toți cei implicați în licitația privind manualele, să soluționeze cât mai rapid contestațiile primite, astfel încât elevii să poată beneficia de manuale într-un timp cât mai scurt.
    În ceea ce privește cărțile din care vor studia elevii claselor a III-a, a IV-a, din clasele gimnaziale, la nivelul județului Vrancea au fost achiziționate 66.527 de manuale de la 22 de edituri conform comenzilor primite de la școli. Acestea le vor înlocui pe cele care sunt vechi și nu se mai află în stare bună de utilizare.

     Structura anului școlar 2014-2015

•    semestrul I: 15 septembrie – 30 ianuarie 2015; intre 1-9 noiembrie, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor fi în vacanță; vacanța de iarnă 20 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015
•    vacanța: 31 ianuarie – 8 februarie 2015
•    semestrul al II-lea: 9 februarie – 19 iunie 2015; vacanța de primăvară între 11 aprilie și 19 aprilie
•    vacanța de vară: 20 iunie – 13 septembrie 2015
Săptămâna 6 – 10 aprilie 2015 va fi dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului „Åžcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.
Tezele din semestrul I al anului școlar 2014-2015 se susțin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

    Deschiderea anului școlar, cheltuieli pentru părinți

Ca în fiecare toamnă, începerea anului școlar atrage după sine cheltuieli în plus pentru părinți. Indiferent de bugetul de care dispun, aceștia fac tot posibilul să echipeze corespunzător ghiozdanul copiilor. Prețul minim pentru rechizite se situează în jurul sumei de 100 de lei, fără a include manualele. Cei care pun accent strict pe calitatea produselor ajung să cheltuie până la 300 de lei doar pentru echiparea ghiozdanului.
Pentru un părinte cu doi copii, începerea anului școlar costă peste 1.200 de lei, asta însemnând cheltuielile pentru strictul necesar. Astfel, pentru un copil de clasa a III-a, de pildă, părintele cumpără uniformă, manuale și rechizite, dar și un ghiozdan nou, în cazul în care cel de anul trecut nu mai poate fi folosit. Toate acestea costă, la un loc, peste 500 de lei. Suma poate exploda, însă, pentru cei care își permit, deoarece începutul de an școlar se va sărbători și cu un telefon nou sau cu o tabletă ori cu un laptop. 
Pentru un copil de grădiniță, suma este chiar mai mare de 600 de lei, întrucât acesta are nevoie și de două perechi de încălțări, dar și de pijama și haine de schimb.
Se pare că marea majoritate a părinților au lăsat pe ultima sută de metri echiparea copilului pentru școală sau caută cele mai avantajoase oferte, pentru că ieri parcările centrelor comerciale și ale pieței din Focșani erau pline până la refuz.

   Analizele medicale. O altă cheltuială?

Intrarea copiilor în colectivitate reprezintă o problemă pentru părinți atât din punct de vedere al costurilor analizelor medicale care trebuie prezentate de fiecare copil atunci când merge la grădiniță sau la școală, cât și din punctul de vedere al siguranței sănătății copiilor, mai ales a celor de vârstă preșcolară, care sunt mai vulnerabili.
Potrivit reprezentanților grădinițelor din oraș, la început de an școlar, atunci când copiii intră în colectivitate, trebuie să prezinte avizul de intrare în colectivitate – clinic sănătos, ce se obține de la medicul de familie și adeverința cu vaccinările, fără de care copilul nu poate fi primit la grădiniță. „Pentru fi primit în unitatea școlară, copilul trebuie să prezinte avizul de intrare în colectivitate – clinic sănătos, de la medicul de familie. Acesta, în funcție de istoricul de sănătate al copilului recomandă efectuarea anumitor analize copilului, pentru a evita intrarea în colectivitate a acestuia cu boli contagioase. Pe lângă avizul clinic sănătos, mai este necesar să se prezinte adeverința de vaccinare, fără de care copilul nu poate intra în colectivitate”, a precizat Adriana Soare, directoarea Grădiniței nr. 23 din Focșani.

   Florile, un detaliu important la început de an școlar

Nelipsite de la festivitățile de deschidere a noului an școlar, florile constituie o altă cheltuială pentru părinții care își duc astăzi copiii la școală sau la grădiniță. Ieri, în jurul orei 12.00, la raionul de flori din Piața Moldovei nu aveai loc unde să arunci un ac.
Prima zi de școală a fost un bun prilej pentru florari de a-și spori veniturile.
La acest început de an școlar au avut trecere buchetele mai ieftine precum cele de garoafe, garofițe, crizantemele, al căror preț nu depășește 15 lei, mai puțin segmentul „lux”. Părinții mai cu dare de mână au solicitat buchete de trandafiri, orhidee sau aranjamentele florale cu gerbera, al căror preț ajunge și la 35 de lei.
Florarii spun că au avut foarte mult de lucru la aranjarea buchetelor, dar valoarea vânzărilor nu îi mulțumește pentru că cea mai mare parte a clienților a preferat buchetele ieftine din crizanteme sau garoafe. Una dintre comerciante ne-a declarat că ea a vândut cel mai bine, buchetele formate din trei crizanteme care ajung la prețul de 15 lei și de asemenea a vândut, la 15 lei firul, crinul imperial, care are avantajul că este mare și face buchetul să pară mai bogat.
O mămică, ce își va duce băiețelul în clasa pregătitoare, a investit în flori 40 de lei, cumpărând două buchete în valoare de 20 de lei fiecare, unul pentru învățătoare și unul pentru fosta educatoare. „Mergem cu flori că așa trebuie, mi-e teamă că dacă va merge fără, învățătoarea îl va ține minte”, ne-a spus ea.
O altă mămică a cumpărat trei buchete de crizanteme, ambalate frumos în celofan viu colorat, pentru care a plătit 15 lei, de buchet. A cumpărat unul pentru învățătoare și celelalte două pentru directoare.
Chiar dacă cei mai mulți dintre cumpărători au fost strânși la pungă atunci când a venit vorba de flori, toți au cumpărat buchete cât mai frumoase și mai viu colorate pentru că … o dată pe an este începutul școlii! Iar dascălii, adică cei mai mulți dintre ei, merită cel puțin o floare și considerația elevilor și părinților.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?