Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

O dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării la sân poate expune copiii unui risc crescut de diabet


Copiii alăptați la sân de femei care consumă o dietă bogată în grăsimi sunt predispuși unui risc mai mare de obezitate și de pubertate precoce, conform rezultatelor unui studiu prezentat duminică în Statele Unite în cadrul ENDO 2018, congresul din acest an al Societății pentru Endocrinologie, relatează Xinhua. Pubertatea precoce poate duce la creșterea riscului de diabet sau de dezvoltare a unor probleme reproductive, potrivit lucrării prezentate la ediția 100 a congresului anual al Societății de Endocrinologie, care are loc până marți în Chicago. ”Am administrat șoarecilor o dietă bogată în grăsimi de la momentul la care au născut și au început să alăpteze până când puii lor au fost înțărcați. Timp de 21 de zile. Un al doilea grup de femele care au născut a primit o dietă obișnuită pe parcursul aceleiași perioade”, a explicat cercetătoarea Wang Mengjie care a coordonat acest studiu.
Oamenii de știință au descoperit că alimentația bogată în grăsimi în timpul alăptării putea expune puii unui risc mai mare de obezitate și de pubertate precoce. ”Aceste rezultate demonstrează că faza de alăptare la sân este o fereastră critică ce influențează momentul pubertății”, a spus Wang, absolventă și asistentă la Facultatea de Medicină a Universității din Toledo, Ohio. Teste de fertilitate la care au fost supuși șoarecii ajunși la vârsta adultă au demonstrat că cei ale căror mame primiseră o dietă bogată în grăsimi în timp ce alăptau nășteau mai puțini pui, prezentau o creștere a perioadei de pubertate și manifestau o scădere a fertilității (atât în cazul femelelor cât și al masculilor).
Cercetătorii au mai descoperit că acești șoareci prezentau toleranță alterată la glucoză, semn al riscului crescut de declanșare a diabetului la vârsta adultă.
”Creșterea riscului de obezitate la copii asociată cu formulele pentru alăptare este binecunoscută. Însă, concluziile noastre sugerează că în cazul mamelor care alăptează și nu au o alimentație moderată și sănătoasă se poate manifesta o accentuare a riscului de apariție a unor probleme de sănătate la urmașii lor”, a subliniat Wang.Ea a notat că la nivel mondial s-a observat că pubertatea începe mai devreme decât în trecut. ”Rezultatele noastre consolidează descoperirile studiilor efectuate anterior potrivit cărora obezitatea în perioada copilăriei cauzează o creștere a perioadei de pubertate și tulburări metabolice la vârsta adultă”, a spus Wang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?