Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

VIDEO şi GALERIE FOTO: Rețete din Piața Moldovei. Astăzi, BULIONUL și SUCUL de ROȘII


Fiecare precupeață din Piața Moldovei are secretele ei când vine vorba de pregătirea conservelor pentru iarnă. Astăzi vă prezentăm o rețetă de bulion și suc de roșii, două preparate extrem de necesare iarna pentru pregătirea ciorbelor, sosurilor sau a diferitelor bunătăți. Narcisa Ciubotaru, o precupeață din Piața Moldovei, ne-a dezvăluit cum prepară bulionul și sucul de roșii. „Pentru o familie de patru persoane e nevoie de cel puțin 10 kilograme (de roșii-n.r.), din care ies cam 4 kilograme de bulion. Pentru bulion, roșiile se fierb foarte bine și se dau prin ciur, dar care are mașină cu separator, se poate da pe acolo. După ce se dau prin ciur sau separator, se fierbe până e o pastă, de nu mai curge din farfurie, să nu se mai întindă, să rămână legat. Se pune sare, după gust, chiar mai sărățel puțin. Zahărul nu e obligatoriu, mai ales dacă vrei să iasă natural. Sunt și care pun ulei, dar cel mai bun iese simplu. Apoi se pune la borcane, sticle. Se pot pune și ardei roșii, dar doar dacă îl vrei amestecat, dar ăsta nu îl poți folosi la sosuri și piftele. Sucul de roșii se face așa: roșiile, direct din separator, nescurse de zeamă, se pun la fiert, dar fără să se lege tare, să fie moale, se fierbe și se pune sare. Se pune la sticluțe, care nu e obligatoriu să fie fierte, ci să fie acoperite cu o pătură”, ne-a dezvăluit Narcisa Ciubotaru.
Având în vedere că în Piața Moldovei prețul roșiilor variază între 1,5 lei – 3 lei kilogramul, în funcție de calitate și prospețime, iar prețul borcanelor nu trece de 1 leu (cele de 800 de grame), efortul financiar de a avea pe timpul iernii un preparat natural este chiar mic. Sucul de roșii îl puteți păstra și în sticle de 1 litru, cu gura largă, sticle care costă 2 lei bucata. 
Pentru ca preparatul să iasă așa cum trebuie, vă sugerăm câteva trucuri: nu umpleți oala până sus, la fiert sucul se mai umflă și poate da pe dinafară; folosiți o oală cu fundul dublu (mai gros), pentru ca preparatul să nu se lipească; puteți fierbe sucul și în cuptor, în acest caz va trebui să amestecați mai rar. Sticlele sau borcanele fierbinți se întorc cu gura în jos, pe capac și se acoperă cu pături și se lasă să se răcească încet. Pentru o conservare mai bună, se poate presăra deasupra circa jumătate de pastilă de aspirină pisată (netamponată), chiar înainte de a pune capacul, mai ales dacă în cămara în care se vor păstra peste iarnă este puțin mai cald. Important este și ca roșiile să fie de calitate, să nu fie stricate, fără mucegai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?