Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ponta şi Oprişan au subliniat importanţa colaborării între regiunile Europei


Summit-ul Mării Negre organizat la Palatul Parlamentului din București va marca un nou început în ceea ce privește colaborarea dintre regiunile Europei. Gazda celei de a V-a ediții a Summit-ului Mării Negre a fost Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), evenimentul de prestigiu fiind organizat anual de Adunarea Regiunilor Europene (AER). Președintele UNCJR, Marian Oprișan a arătat că participanții la Summit sunt „interesați de o aplicare corectă a principiilor europene ale solidarității și subsidiarității, care să garanteze o reducere continuă a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile bogate și cele sărace ale Europei”. În deschiderea Summit-ului, premierul Victor Ponta a declarat că face parte dintre puținii șefi de guverne care consideră că executivele centrale au încă prea multe puteri și atribuții, el arătând că descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii noastre.

    Summit-ul Mării Negre organizat la Palatul Parlamentului din București a reunit aproximativ 100 de participanți din țări precum Austria, Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Suedia, Elveția, Albania, Armenia și Turcia. La eveniment au participat Michel Lebrun, președintele Comitetului Regiunilor, dar și reprezentanți ai Consiliului Europei și ai Parlamentului European, trimiși ai reprezentanțelor diplomatice ale Azerbaidjanului, Bulgariei, Turciei și Republicii Moldova la București. Tema principală a Summit-ului a fost promovarea cooperării transfrontaliere și noul program de cooperare 2014 – 2020. La finalul Summit-ului a fost adoptată Declarația de la București, care subliniază importanța unei cooperări interregionale fructuoase în Bazinul Mării Negre. Declarația face apel, de asemenea, și la Federația Rusă de a semna Acordul de Finanțare al Programului de Cooperare în Bazinul Mării Negre.
    În deschiderea lucrărilor, președintele UNCJR și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a mulțumit Parlamentului României, Guvernului și Prim Ministrului Victor Ponta pentru sprijinul acordat în organizarea acestui Summit. Președintele UNCJR a subliniat că dezbaterile reuniunii vor da un impuls substanțial relațiilor dintre regiunile Europei, în anii care vor urma. „În opinia mea, în mod simbolic, Summit-ul de astăzi, de la București, poate marca un nou început în ceea ce privește colaborarea dintre regiunile pe care le reprezentăm. Spun acest lucru, gândindu-mă la faptul că Europa a traversat un an plin de schimbări și de transformări, în care, spre exemplu, Comisia Europeană și Parlamentul European încep un nou mandat, iar politicile regionale și de coeziune, cele care ne privesc nemijlocit, intră într-o nouă perioadă de programare financiară, 2014-2020”, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a arătat că participanții la Summit sunt „interesați de o aplicare corectă a principiilor europene ale solidarității și subsidiarității, care să garanteze o reducere continuă a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile bogate și cele sărace ale Europei”.

 

  Semnal de solidaritate și de încurajare pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova

    Președintele UNCJR a detaliat în discursul său că Zona Mării Negre traversează o perioadă tensionată, marcată de conflictul din Ucraina și de efectele economice și politice ale acestuia în regiune. Din acest motive este important, a explicat Marian Oprișan, ca Summit-ul să transmită „un semnal de solidaritate și de încurajare pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova, cele trei țări din fostul spațiu sovietic care au semnat recent acorduri de asociere cu Uniunea Europeană”. „Dincolo de relațiile dintre state, colaborarea dintre regiuni și parteneriatele economice dintre ele, pot ajuta foarte mult la crearea unui climat de stabilitate. Tocmai de aceea, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, organizația pe care o reprezint, este pregătită să dezvolte în continuare legăturile cu regiunile din Ucraina și Moldova, folosind toate posibilitățile pe care le oferă programele de cooperare transfrontalieră”, a spus Marian Oprișan.
    Președintele UNCJR s-a referit și la faptul că, pentru prima dată, portofoliul Politicii Regionale, în noul Executiv de la Bruxelles, a revenit României. „Este domeniul care ne privește direct și sunt convins că noul comisar european, colega noastră Corina Crețu, va lupta alături de toate regiunile Europei în bătălia pentru crearea de noi locuri de muncă și creștere economică”, a încheiat președintele Marian Oprișan.

 

   Ponta: Descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii noastre

    Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la summit-ul Mării Negre, desfășurat la Parlament, că o colaborare pe toate planurile în vederea realizării unei adevărate dezvoltări și solidarități între diversele regiuni ale Europei și în special între cele din zona Mării Negre, în actualul context dominat de tulburări majore, precum și respectarea drepturilor tuturor țărilor din jurul Mării Negre reprezintă cheia pentru un viitor comun în regiune.  Premierul a subliniat că regiunea Mării Negre este tulburată de schimbări majore. „Doar în urmă cu un an, foarte puțini și-ar fi imaginat că în octombrie 2014 vom avea un nou conflict în această regiune, vom avea schimbări de granițe, lucru care nu s-a mai întâmplat de 25 de ani și sperăm să nu se mai întâmple, că vom avea încălcări ale dreptului internațional și amenințări grave la adresa securității și dezvoltării acestor regiuni. Cu atât mai mult, în fața acestor provocări, consider că o colaborare și un dialog pe toate planurile, și cel guvernamental și cel regional, este în interesul cetățenilor pe care dumneavoastră și noi îi reprezentăm”, a afirmat premierul în deschiderea celei de-a V-a ediții a Summit-ului Mării Negre.
    Prim-ministrul Victor Ponta a declarat că face parte dintre puținii șefi de guverne care consideră că executivele centrale au încă prea multe puteri și atribuții, el arătând că descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunilor. „Fac parte dintre acei șefi de guvern din Europa – puțini, ce-i drept – care consideră că guvernele centrale încă au prea multe atribuții, prea multe puteri și că e în interesul dezvoltării regiunii noastre ca autoritățile locale, cei care sunt aleși direct de cetățeni să aibă mai multe puteri, mai multe atribuții, mai multe responsabilități”, a spus Ponta. El a arătat că a promovat, de când este premier, mai multe proiecte de descentralizare și de aplicare a principiului subsidiarității, despre care a spus că nu e un principiu simplu. Premierul a precizat că reprezentanții țărilor din regiune au în persoana sa un aliat în ideea dezvoltării și a cooperării regionale.

 

   Coeziunea și solidaritatea, principiile unei Europe unite

    Premierul Ponta a dat un mesaj privind necesitatea aplicării principiilor coeziunii și solidarității, principii care stau la baza continentului unit al Europei. „Aud oameni politici care spun ca fiecare să-și păstreze ceea ce produce, ceea ce obține. Nu vrem, spun ei, ca ceea ce avem noi într-o regiune să fie folosit pentru toată lumea. E un gen de individualism, de egoism pe care îl întâlnim în viața privată, publică”, a spus Ponta.
El a susținut că nu există niciodată o perspectivă de dezvoltare stabilă dacă în jur nivelul de dezvoltare e unul scăzut. „Nu faci altceva decât mai devreme sau mai târziu să imporți acele probleme, fără să le rezolvi”, a arătat Ponta.
    Premierul a mai menționat, pe de altă parte, că oamenii politici au, totodată, obligația să combată recrudescența extremismului, considerând că cetățenii europeni au drepturi și obligații egale. „Cred foarte mult în colaborarea în această regiune a Mării Negre, cred foarte mult că nu doar guvernele ci și dumneavoastră, reprezentanții regiunilor, ai autorităților locale aveți un rol fundamental în a construi cee ce înseamnă nu doar pace ci și dialog și dezvoltare comună și sunt absolut convins că în baza acestor principii, acestor credințe putem să avem o regiune a Mării Negre nu doar mai sigură și mai pașnică dar cu siguranță mai bine dezvoltată și care oferă tuturor cetățenilor oportunități egale”, a afirmat Victor Ponta.
    Următorul summit al Mării Negre va avea loc în octombrie 2015, în Grecia.

DOCUMENTELE remise presei la Summit-ul Mării Negre le puteți accesa  AICI AICI  AICI  AICI   AICI  și  AICI

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?