Școala nr. 7 din Focșani a lansat, ieri, un proiect inedit. Elevii au fost puși să-și aleagă câte o carte, dintr-o valiză, cu care au trebuit să se fotografieze, poza fiind postată apoi ca imagine de profil pe Facebook. Cărțile au rămas în proprietatea elevilor, care le-au primit gratuit.
Acest proiect, derulat în cadrul bibliotecii școlii, se numește „Cărțile pe față”, fiind coordonat de profesorul documentarist Mirela Hanganu, în colaborare cu profesoara Mirela Fenechiu, reprezentantă a catedrei de limba română, profesoara Maura Mocanu de la comisia de limbi străine și profesoara Marina Baciu, reprezentanta comisiei metodice a învățătorilor.
Inițiativa oferirii de cărți, gratis, în schimbul unui selfie, a avut un efect benefic atât printre copii, cât și în mediul online. Cei care și-au făcut selfie-uri cu cărțile au fost încurajați să păstreze poza de profil de pe Facebook, până când le termină de citit. Elevii care nu aveau profil pe Facebook au putut păstra cartea aleasă cu condiția să aducă alta la schimb. În acest mod, coordonatorii proiectului vor să promoveze cititul în moduri cât mai ieșite din comun, pentru a arăta tuturor că e „cool” să citești și că citind, elevul își dezvoltă creativitatea, vocabularul, formându-se pentru viață.
„Ca ambasadori ai campaniei «Cărțile pe față» ne propunem să desfășurăm mai multe acțiuni inedite: cabinetul stomatologic (anti-cariat), aleea terapeutică în parc, cu volume lăsate în căsuța poveștilor pentru a fi citite acolo, volume donate pentru centrul bolnavilor de HIV din Golești, cărți «uitate» pentru a fi citite de cei ce le găsesc, covorul roșu la bibliotecă și multe alte surprize, care spun lumii că lecturile ne reprezintă mai mult decât culoarea ochilor sau a hainelor”, potrivit unui comunicat de presă emis de coordonatorii proiectului.