În fiecare iarnă, gogoșarii la oțet nu trebuie să lipsească din cămara nici unei gospodine, în special pentru că a devenit o adevărată tradiție decorarea salatei boeuf cu felii subțiri de ardei gogoșar. Totodată, gogoșarii în oțet reprezintă salata ideală pentru friptură în sezonul rece. Prepararea lor nu necesită mult timp și are o complexitate medie. Vă prezentăm două rețete de gogoșari la oțet pe care ni le-au împărtășit două gospodine din Piața Moldovei. „Fierbem oțetul, punem 1 litru de apă la 1,5 litri de oțet și apoi punem la borcănele și le fierbem la bain-marie. Punem boabe de piper și boabe de muștar. Aceste cantități sunt necesare pentru 10 kilograme de gogoșari”, ne-a spus doamna Aneta (FOTO).
O altă femeie care vinde gogoșari ne-a spus altă rețetă. „5 kilograme de gogoșari, 1 kg de oțet, jumătate de kilogram de zahăr, 5 linguri de sare, lăsat 12 ore, dat prin ei din când în când, după aia așezați în borcane, cu zeama și cu oțetul și sterilizat borcanul și ține perfect. Borcanele le sterilizez în baie de apă cam un sfert de oră”, ne-a împărtășit rețeta ei, Anișoara Popa. Printre gogoșari puteți pune și buchețele de conopidă. În Piața Moldovei prețul unui kilogram de gogoșari variază între 4 și 7 lei, conopida ajunge la 4 lei kilogramul, iar o sticlă de 1 litru de oțet costă 3 lei.
Atenție, însă! Conform doctormenci.ro, „legumele conservate în oțet nu au aceleași calități ca și murăturile, deoarece nu au aceeași valoare nutrițională cu acestea (murăturile nu sunt tratate termic și au o microfloră probiotică vie). Mai mult, în cazul anumitor persoane, conservele în oțet irită sistemul gastrointestinal.