Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cum recunoașteți și cum tratați VIROZELE RESPIRATORII


Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar ca urmare a oscilațiilor de temperatură noapte-zi, mulți vrânceni s-au îmbolnăvit de viroze. În ultima săptămână, aproximativ 1.300 persoane au ajuns la medicii de familie și la cei din spitale, care i-au diagnosticat cu viroze și pneumonii.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au o serie de recomandări pentru sezonul rece, pentru evita îmbolnăvirile. Specialiștii spun că viroza respiratorie este o infecție a căilor respiratorii inferioare și superioare, de obicei cu evoluție scurtă, puțin severă, fără afectarea majoră a stării generale. „Boala se manifestă prin dureri de gât, dureri de cap, nas înfundat, cu sau fără secreții nazale, strănut și uneori febră. Acestea apar la două-trei zile de la infectare. În cazul în care simptomele persistă mai mult de două săptămâni, înseamnă că acestea sunt mai mult decât consecința unei răceli. Aceste infecții virale se pot complica adesea cu suprainfecții bacteriene, care pot determina traheo-bronșite purulente sau chiar afectarea arborelui respirator inferior cu apariția de pneumonii sau bronhopneumonii. Infecția este cauzată de virusurile care atacă sistemul de apărare al organismului. Diagnosticul este ușor de stabilit, dată fiind simptomatologia mai sus menționată. Tratamentul este facil, la îndemâna fiecărei persoane. Atunci când virozele respiratorii se complică cu suprainfecție bacteriană, este indicat tratamentul cu antibiotice. Ce este important de reținut este faptul că în momentul în care aveți unele dintre aceste simptome, este indicat să începeți un regim hidric cu foarte multe ceaiuri calde și să vă anunțați medicul de familie, pentru a vă primi la cabinet, să fiți consultați și să vă prescrie tratamentul adecvat”, avertizează medicii din cadrul DSP.

     Copiii, cei mai predispuși la îmbolnăviri
 

Cei mai predispuși la îmbolnăvire sunt copiii și bătrânii. Medicii spun că sistemul imunitar al copiilor se dezvoltă abia în jurul vârstei de 10 ani, de aceea infecțiile respiratorii sunt mai frecvente la aceștia decât la adulți. „Cei mai afectați sunt copiii care fac parte dintr-o colectivitate, incidența infecțiilor respiratorii fiind maximă între 3 și 5 ani. Pe măsură ce copiii cresc, la grupa de vârstă 8-10 ani, rata infecțiilor respiratorii scade cu până la 4-6 episoade pe an. Chiar și un copil care dispune de mecanisme de apărare antiinfecțioasă contactează, în medie, până la 7-10 infecții respiratorii pe an. De aceea, recomandăm să se apeleze la tratamentul infecțiilor respiratorii încă de la primele simptome, cu produse imunomodulatoare, simptomatice și doar în cazul apariției semnelor de suprainfecție bacteriană și numai la recomandarea medicului, să se administreze antibioticul”, mai spun medicii DSP.
Automedicația este o problemă care se manifestă în orice perioadă a anului, dar care ia mare amploare în anotimpul rece, odată cu creșterea incidenței virozelor respiratorii. Drept urmare, specialiștii atrag atenția persoanelor afectate de viroze respiratorii să nu ia medicamente „după ureche”, în special antibiotice.
 
    Recomandări de la specialiști
 
Pentru a preveni îmbolnăvirile, medicii din cadrul DSP au o serie de recomandări. Aceștia spun că trebuie evitate aglomerațiile și contactul cu alte persoane bolnave. De asemenea, igiena este esențială, iar regimul de viață și alimentația trebuie să fie echilibrate.
Capul, mâinile și picioarele trebuie ferite de frig. Trebuie evitat consumul de alcool, tutun și cafea, dar este recomandat să se consume multe legume, fructe, produse lactate și cereale. Dacă, totuși, inevitabilul a avut loc, trebuie înainte de toate să fim consultați de medicul de familie, care stabilește diagnosticul și tratamentul adecvat. În această perioadă, sfaturile ar fi ca bolnavul să se izoleze de familie și comunitate pentru a nu-i contamina. De asemenea, nu trebuie ignorate nici remediile naturiste. Sunt recomandate tratamentele prescrise de medicul homeopat. Plus, o alimentație bogată în beta-caroten, vitamina C și zinc, iaurt, echinaceea, usturoi, o igienă strictă, consumul a doi litri de lichide pe zi sunt doar câteva din remediile la îndemâna oricui, care ajută la prevenirea sau ameliorarea simptomelor de răceală”, susțin specialiștii DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?