Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că bugetul alocat pentru derularea Programului Național de Control al Tuberculozei va fi majorat cu peste 50%. În județul Vrancea sunt peste 100 de persoane diagnosticate cu tuberculoză, dintre care 8 pacienți suferă de tuberculoză multidrog rezistentă, tratamentele în cazul lor costând mii de lei lunar.
Medicul pneumolog Iuliana Èopană spune că datorită acestei suplimentări bugetare, timpul de testare a tuberculozei se va reduce cu două săptămâni. „Măsura rectificării bugetare este foarte bună, mai ales că așa vom putea implementa o nouă metodă de testare a tuberculozei în laborator. Astfel, timpul de așteptare care este de 2 luni se va reduce la 30-40 de zile. Este foarte bine, pentru că vom depista tuberculoza mult mai rapid”, a precizat medicul Iuliana Èopană. Potrivit acesteia, în prezent, Programul Național de Control al Tuberculozei decurge fără probleme, pacienții beneficiind de medicamentele și materialele sanitare necesare.
Că programul se derulează în bune condiții ne-a confirmat și managerul Spitalului Județean de Urgență, Constantin Mândrilă. „În prezent, pe programul de Tuberculoză avem suficiente fonduri. Avem și medicamentele necesare pentru pacienți, dar și materiale sanitare. Este foarte bine dacă va fi majorat bugetul”, a spus și Mândrilă.
Strategie pentru scăderea cazurilor TBC
Pe pagina de web a Ministerului Sănătății va fi postată, în această săptămână, pentru dezbatere publică, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Planului Strategic Național de Control al Tuberculozei în România 2015-2020, prin care se dorește scăderea mortalității, dar și a cazurilor de tuberculoză. „Proiectul de HG are ca scop reglementarea tuturor măsurilor care să asigure îmbunătățirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnoticare, tratare și creșterea aderenței la tratament în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Toate intervențiile incluse în Planul Național Strategic au cost-eficacitate demonstrată și au efecte favorabile pe termen mediu asupra stării de sănătate a populației și implicit asupra productivității individului, a cheltuielilor din sectorul de sănătate, dar si social”, se arată în comunicat.
Ministrul Sănătății a explicat că pentru implementarea măsurilor prevăzute în Planul Național Strategic au fost identificate mai multe surse de finanțare, în afara bugetului de stat, cum ar fi mecanismul de finanțare norvegian, Fondul Global, fonduri europene sau Banca Mondială.