Ministerul Educației Naționale a publicat ieri, pe platforma manuale.edu.ro, oferta de manuale digitale pentru clasa I și a II-a. Astfel, învățătorii claselor I și a II-a vor avea timp până la data de 22 octombrie să aleagă manualele adecvate nivelului de pregătire al clasei. „De miercuri, 15 octombrie, cadrele didactice, elevii, părinții și publicul larg pot accesa gratuit noile manuale pentru clasa I și a II-a, în format digital, intrând pe site-ul manuale.edu.ro. Astfel, cadrele didactice pot folosi deja la clasă manualele digitale disponibile. Până la achiziționarea pachetului manual print – manual digital, ele pot fi consultate pe platforma pusă la dispoziție de MEN”, se precizează în comunicatul de presă publicat ieri pe site-ul Ministerului Educației.
Comenzile pentru manualele în format tipărit și digital vor fi făcute de școli, după terminarea perioadei de consultare, și vor fi transmise către Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), care va încheia contracte cu editurile care au câștigat licitația. Editurile vor tipări și distribui manualele către inspectoratele școlare județene.
Singurul manual ce nu va fi găsit pentru consultare este Comunicare în limba română – clasa I, a cărui licitație a fost contestată. Așadar, procedurile în acest caz vor continua abia după ce Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor va lua o decizie.
Inspectorul școlar pentru învățământul primar, Gabriela Oloeriu, îi îndeamnă pe toți dascălii care predau la clasele I și a II-a să consulte toate manualele prezente pe platforma pusă la dispoziție de MEN și să aleagă manualele ținând cont, în primul rând, de specificul fiecărei clase și să nu se lase influențați de alți factori. „S-a deschis platforma manuale.edu.ro doar pentru consultarea manualelor de către învățători. Până miercuri, aceștia au timp să consulte toate manualele, apoi, începând de miercuri, 22 octombrie, în urma unei proceduri ce va fi publicată de către Ministerului Educației, învățătorii vor putea să-și comande manualul ales. Cadrele didactice să-și ia propriile decizii, fără nicio influență din afară (directori, edituri sau alte persoane). Instrucțiunile privind comandarea manualelor le vor primi în școli”, a precizat Gabriela Oloeriu.
Noile manuale pentru clasele I și a II-a au, pe lângă varianta tipărită, și o variantă în format electronic, pe CD. Varianta digitală nu înlocuiește manualul tipărit. Cele două variante ale manualelor (print și digital) funcționează în paralel. Introducerea formatului digital este un pas în plus, pe care Ministerul Educației îl face pentru adaptarea învățământului românesc la tendința mondială de utilizare a tehnologiei informației în procesul de predare – învățare.