Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Festival de dansuri, obiceiuri și cântece folclorice pentru liceeni



Elevii Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, împreună cu mai mulți colegi de-ai lor din șapte județe ale țării, iubitori de folclor, au participat la cea de-a patra ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor pentru elevii de liceu „Vrancea – Plai de dor”. Festivalul a avut loc sâmbătă, la Sala Balada din Focșani. Participanții au concurat la patru secțiuni și anume: dansuri populare, grup vocal, solist vocal și obiceiuri folclorice.
La ediția din acest an au participat elevi de liceu din mai multe județe, respectiv: Tulcea, Teleorman, Ialomița, Călărași, Neamț, Buzău, Galați. Din Vrancea au participat grupuri de elevi de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, de la Liceul Tehnologic „Grigore Gheba” Dumitrești și de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani. Ediția din acest an a festivalului a căpătat valențe internaționale, prin participarea la secțiunea dansuri populare a unui grup numit „Shareniya” din localitatea Svishtov, Bulgaria, care a prezentat o suită de dansuri tradiționale bulgărești.
În deschiderea Festivalului au avut loc momente artistice susținute de elevul Andrei Danțiș, de la Colegiul Economic, care a cântat la bucium, și de membrii Clubului de dans de la Palatul Copiilor Focșani. Tot în deschidere, Ansamblul Profesionist „Èšara Vrancei”, condus de Maria Murgoci, a susținut un moment de cântece și dansuri populare. „Suntem onorați să fim gazdele acestui important eveniment, care readuce în prim plan interesul elevilor noștri pentru folclor, pentru tradițiile și obiceiurile neamului nostru, pentru dansurile, cântecele și frumoasele costume populare din lăzile de zestre ale bunicilor și străbunicilor noștri. Suntem bucuroși să avem astăzi mai mulți elevi artiști, pasionați de folclor, reprezentanți din opt județe ale țării. Mulțumim profesorilor coordonatori care au reușit să insufle elevilor noștri interes față de folclorul românesc. Mulțumim și instituțiilor partenere care ne-au ajutat ca acest festival să se desfășoare în cele mai bune condiții și anul acesta”, a spus Cristina Gheorghiță, directoarea Colegiului Economic.
La secțiunea dansuri populare s-au prezentat 14 formații din opt județe. Județul Vrancea a fost reprezentat de Ansamblul „Sânzienele” de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești și de Ansamblul „Ciobănașul” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani. La a doua secțiune, grup vocal, s-au înscris trei grupuri, unul reprezentând Colegiul Economic din Focșani. La secțiunea de obiceiuri folclorice au fost prezentate trei astfel de obiceiuri: „La cules de vie” – prezentat de elevii din Niculițel, Tulcea, ” Lazărul” – prezentat de elevii din Zimnicea, Teleorman, și „Priveghiul” – prezentat de elevii de la Colegiului Economic „M. Kogălniceanu”. La ultima secțiune din concurs, soliști vocali, 18 elevi, dintre care șapte din Vrancea, respectiv de la Dumitrești, Colegiul V. Cotea Focșani și Colegiului Economic, au încercat să impresioneze juriul prin calitățile vocale.

La sfârșitul concursului, juriul a desemnat câștigătorii. Astfel, Marele premiu al festivalului a fost acordat grupului Shareniya din Bulgaria. La Secțiunea Dansuri populare, locul I a fost câștigat de Ansamblu folcloric „Doina” de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț, iar Premiul de popularitate a fost câștigat de Ansamblul „Ciobănașul” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani. La secțiunea soliști vocali, Valentina Purice, de la Centrul de Cultură și Educație pentru Tineret Liești, Galați, a obținut locul I. Secțiunea grup vocal a fost câștigată de Ansamblul Folcloric „Plaiuri Dunărene” de la Liceul Teoretic din Zimnicea. La această secțiune, grupul ce a reprezentat Colegiul Economic din Focșani s-a clasat pe locul III. Obiceiul „Priveghiul”, prezentat de Colegiul Economic din Focșani, a obținut locul I la secțiunea obiceiuri folclorice.
Cele care s-au ocupat până la cel mai mic detaliu de organizarea celei de-a patra ediții Festivalului Interjudețean de Folclor pentru elevii de liceu „Vrancea – Plai de dor” au fost profesoara Marilena Vâlcu, inițiatoare festivalului, Cristina Gheorghiță, directoarea Colegiului Economic „Mihai Kogălniceanu”, Mihaela Fiștoc, consilierul educativ al colegiului, și profesoarele Alina Seceleanu, Elena Manole și Alis Lupu.
„Păstrarea tradiției și promovarea portului tradițional din zonele pe care le reprezintă fiecare grup este rezultatul muncii și îndrumării pe care profesorii și părinții acestor copii le fac zi de zi și nu în ultimul rând este meritul copiilor care, cu multă dragoste pentru tradițiile și obiceiurile naționale, își împărtășesc unii altora cunoștințele pe care le au despre portul popular, cântecele și dansurile tradiționale din zonele pe care le reprezintă. Acest festival a crescut an de an, a devenit chiar internațional și pentru asta felicit cadrele didactice ale Colegiului Economic «Mihail Kogălniceanu» pentru implicarea în organizarea acestuia”, a declarat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?