Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Pneumonia, boala de sezon care poate ucide



Odată cu începerea sezonului rece, vrâncenii, indiferent de vârstă, se pot îmbolnăvi de pneumonie, boală care dacă nu este tratată poate duce chiar și la deces. Pneumonia afectează în principal copiii, vârstnicii și bolnavii cronic. De când temperaturile au scăzut, la nivelul județului Vrancea au fost înregistrate sute de cazuri de pneumonie, majoritatea la copii. Din fericire, până în prezent nu s-a înregistrat niciun deces.
În condițiile în care incidența acestei boli este foarte crescută în sezonul rece, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări pentru prevenirea acestei afecțiuni. Potrivit acestora, pneumonia este o formă de infecție respiratorie acută, care afectează plămânii și este cauzată de o serie de agenți infecțioși, inclusiv virusuri, bacterii și ciuperci. Alți factori ce favorizează apariția pneumoniei sunt: condițiile precare de îngrijire și igienă personală, nutriție dezechilibrată și malnutriție, contactul cu mediile aglomerate și de instituționalizare, expunerea la fum, dar și bolile cronice. „Anumite categorii de persoane sunt mai sensibile la această afecțiune, mai exact copiii, persoanele cu vârste peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice, cum ar fi cardiace, respiratorii, renale, hepatice, diabet zaharat, bolnavii de cancer sau cei care urmează un tratament imunosupresor, fumătorii sau consumatorii de alcool. Persoanele internate sau care intră des în contact cu mediul clinic, precum și cele imobilizate la pat sunt mai vulnerabile. Debutul bolii poate fi brusc sau după o infecție respiratorie. Bolnavul prezintă febră înaltă, frisoane, transpirații, durere toracică accentuată de mișcările respiratorii, tuse, la început seacă, apoi productivă, cu o expectorație mucoasă galbenă, verzuie. În timp, respirația devine rapidă și superficială, ritmul cardiac crește, apoi apare dispneea (n.r.- respirația dificilă). Starea generală a bolnavului e alterată, cu cefalee, dureri musculare, oboseală, pierderea apetitului”, spun specialiștii DSP.
Mai mult, aceștia atenționează că pneumonia este contagioasă și se poate lua prin contact cu microbii sau virusurile eliminate în mediul înconjurător, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave sau purtătoare. Pentru că persoanele care sunt diagnosticate cu pneumonie pot face complicații, care pot duce chiar la deces, specialiștii recomandă ca la primele simptome de boală să vă prezentați la medicul de familie, care vă va consulta și va prescrie tratament specific.
Prevenirea pneumoniei se face în primul rând prin prevenirea și tratarea corectă a infecțiilor respiratorii. Un alt obiectiv este asigurarea unei stări generale optime a organismului și a unei imunități eficiente. Pentru aceasta, trebuie adoptat un stil de viață sănătos, cu evitarea stresului, cu ore suficiente de somn, o dietă sănătoasă, cât mai naturală, bogată în vitamine și proteine de calitate, cu puține grăsimi și dulciuri concentrate și, indiferent de vreme, să facem sport pe cât posibil în aer liber. La asta se adaugă evitarea poluării, a fumatului și a consumului de alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?