Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Ce trebuie să conțină pachețelul cu mâncare pentru școală


Grija fiecărui elev este să își pregătească cu seriozitate temele și ghiozdanul pentru școală, iar grija părinților este să pregătească în fiecare zi, pachetul cu mâncare. De cele mai multe ori subestimat, pachețelul cu mâncare are un rol foarte important, pentru că îi dă copilului energie pentru orele de curs. Niciun copil nu ar trebui să plece la școală fără pachețelul cu mâncare. Din lipsă de timp sau din comoditate, sunt mulți părinți care preferă să le dea copiilor câțiva bani de buzunar cu care aceștia să-și cumpere ceva de mâncare, lăsându-le astfel micuților mână liberă să-și cumpere ce doresc. Problema este că cei mici sunt tentați de multe ori să cumpere chipsuri, produse fast-food și o multitudine de alte produse mai puțin sănătoase.
    Într-un articol de pe portalinvatamant.ro sunt recomandate mai multe prtoduse simple, care să nu necesite mult timp de preparare, pe care cei mici să le poată mânca ușor, dar și sfaturi utile în prepararea pachețelului. „Sandviș cu brânzeturi și legume, sandviș cu piept de pui sau curcan și legume, sandviș cu somon fume și salată verde. Încercați să alternați produsele pe care le folosiți pentru pachetul școlar, astfel încât cel mic să nu se plictisească de ele, ori să aibă vreo reacție alergică după o perioadă îndelungată.”, se arată în articol. Pentru prepararea sandvișurilor se recomandă pâinea integrală, de o calitate superioară, și nu pâinea albă, care este plină de afânători.
    O altă sugestie pentru părinții care se gândesc în fiecare zi ce să mai pună în ghiozdanul copilului se referă la fructe – un măr și o banană pe zi reprezintă gustarea sănătoasă și hrănitoare pentru orice elev. De asemenea, puteți pune într-o caserolă bucățele de morcov, ardei gras sau castraveți, care sunt pline de vitamine și furnizează energie micuților. Pachetul școlar mai poate conține și un iaurt cu fructe sau cereale sau tartine cu felii de ou fiert. Pentru ronțăit, puteți pune copilului câteva nuci sau semințe care vor fi „ronțăiala” mult mai sănătoasă decât chips-uri sau alte produse asemănătoare.

    Ce recomandă medicii

    Pentru ca părinții să asigure un pachețel sănătos copilului lor la școală, am stat de vorbă cu medicul pediatru Mariana Gruia, care are câteva recomandări. Asta în condițiile în care foarte mulți părinți se prezintă cu copiii la medic cu afecțiuni digestive, cum ar fi gastritele și durerile abdominale, cauzate de mâncarea nesănătoasă. Pediatrul Gruia îi sfătuiește pe părinți să le pună celor mici, în primul rând, o sticlă cu apă necesară pentru hidratare, iar pentru gustare un sandviș. „Cei mici trebuie să se obișnuiască de mici să bea apă, pentru că este extrem de necesară pentru buna funcționare a organismului. Apoi e foarte important un fruct cu coajă, cum ar fi mărul sau para. Așa asigurăm necesarul de fibre și apă pentru un tranzit bun. În pachețel, recomand să fie pus un sandviș făcut cu pâine integrală sau cu semințe, nu albă, cu cașcaval, brânză, iar dacă e musai să fie pus și un mezel, recomand șunca de praga. De asemenea, sandvișul trebuie să conțină și o felie de roșie, una de ardei și o frunză de salată verde. Aceasta este o gustare sănătoasă și sățioasă”, recomandă medical Mariana Gruia.     Mai mult, medicul îi sfătuiește pe părinți să nu le dea copiilor bani la școală, evitând astfel ca ei să își cumpere alimente nesănătoase. „Când le dăm bani, nu putem avea control asupra lor. De asemenea, indicat ar fi ca după școală, celor mici să li se dea în continuare alimente sănătoase. Cel mai bun este exemplul personal, așa că și părinții trebuie să consume hrană sănătoasă”, a mai spus medicul Mariana Gruia.
 
      Ce spun mamele

    Pentru a vedea ce le pregătesc pentru pachetul de școală am stat de vorbă cu două mămici ai căror copii sunt elevi ai Școlii „Duiliu Zamfirescu” din Focșani. „La pachet îi pun sandviș cu salam sau șnițel ori șuncă presată, cașcaval. Îi mai pun un fruct, banană sau măr și ceva dulce. Uneori mai mănâncă și eugenia pe care o primește din programul cornul și laptele”, ne-a spus Dana Tincu, mama unei fetițe de clasa a III-a. „Sandviș cu mușchi, cașcaval, un corn cu ciocolată sau altceva dulce, un iaurt Actimel”, a descris Mihaela Pricope pachețelul fetiței sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?