Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Emisii globale record de dioxid de carbon în 2017


Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili au atins, anul trecut, un nivel record de 32,5 gigatone, din cauza creșterii cererii de energie la nivel global și a scăderii ritmului de eficientizare ale producerii și consumului de energie, conform unui anunț dat publicității joi de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), transmite Reuters.
La nivel global, nevoia de energie a crescut în 2017 cu 2,1%, până la echivalentul a 14.050 de milioane de tone de petrol – o creștere dublă față de necesarul înregistrat în 2016 – conform estimărilor IEA. Cererea de energie a crescut cu 0,9% în 2016. În intervalul 2011 – 2015 media acestei creșteri a fost tot de 0,9%. Peste 70% din această creștere globală a cererii energetice a fost asigurată prin exploatarea resurselor fosile – petrol, gaze naturale și cărbune -, iar restul de 30% a fost asigurată din surse regenerabile.
În cursul anului trecut s-a înregistrat o încetinire a progresului în domeniul eficienței energetice. Prin urmare, emisiile globale de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili au crescut cu 1,4% până la valoarea de 32,5 gigatone – un nou record. „Creșterea semnificativă la nivel global a emisiilor de dioxid de carbon din arderea combustibililor fosili pe anul 2017 ne arată că eforturile pe care le facem în prezent în lupta împotriva încălzirii globale sunt departe de a fi suficiente”, a comentat directorul executiv al IEA, Fatih Birol. „Spre exemplu, s-a înregistrat o încetinire dramatică a ratei de creștere a eficienței energetice la nivel global pentru că factorii de decizie s-au concentrat mai puțin asupra acestui domeniu”, a adăugat el.
Emisiile de dioxid de carbon sunt principala cauză a creșterii mediei temperaturilor globale, iar scăderea acestor emisii ar putea duce la evitarea celor mai grave efecte ale încălzirii climatice. „Este necesar ca emisiile globale de CO2 să scadă brusc până în 2020. Această scădere trebuie acum să fie și mai abruptă, după ce s-a înregistrat o creștere a emisiilor poluante în 2017”, conform raportului IEA.
Conform IEA, țările asiatice sunt răspunzătoare pentru 2/3 din creșterea totală a emisiilor de dioxid de carbon la nivel global. Emisiile Chinei, cel mai mare poluator la nivel mondial, au crescut cu 1,7% până la valoarea de 9,1 gigatone – creștere totuși limitată de introducerea unor surse de energie regenerabilă și de trecerea de la centralele pe cărbune la cele pe gaz. Majoritatea țărilor cu economii dezvoltate au înregistrat creșteri ale emisiilor de CO2, cu excepția Marii Britanii, a SUA, Mexicului și Japoniei, care au poluat mai puțin decât în 2016. Cea mai mare scădere a volumului de emisii s-a înregistrat în cazul SUA – 0,5% – până la 4,8 gigatone, scădere explicată prin creșterea incidenței energiilor regenerabile.
În raport, IEA precizează și că cererea de petrol a crescut cu 1,6% – adică 1,5 milioane de barili pe zi – de peste două ori media anuală de creștere din ultima decadă, în special din cauza sectorului de transport și a celui petrochimic. Consumul de gaze naturale a crescut cu 3% – cea mai mare creștere dintre toate formele de combustibili fosili – iar China singură este răspunzătoare de aproximativ o treime din această creștere. Cererea de cărbune a fost cu aproximativ 1% mai mare în 2017, în special din cauza creșterii volumului de energie electrică obținută în termocentrale în Asia.
Volumul de energie sustenabilă, obținută din resurse regenerabile (eoliană, solară și hidro), a crescut cu 6,3%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?