Doamnele care nu au avut timp să-și pună la punct cămara pentru iarnă, vor avea posibilitatea să și-o umple cu dulcețuri de nuci, struguri, trandafiri sau fructe de pădure, făcute de pe rețele bunicilor de gospodine de pe Valea Milcovului, dar și din alte zone ale județului, care sunt prezente la târgul de produse tradiționale organizat cu ocazia Festivalului Bachus.
Gina Dumitrașcu, din Reghiu, oferă doritorilor dulceață de nuci, struguri, trandafiri, coacăze, afine, petale de măceș, caise, soc, mure, pătlăgele și cireșe amare, frumos ambalate în borcane de 400 de grame. Prețul unuia este de 10 sau 15 lei, în funcție de materia primă folosită. Tot la ea găsim sirop de trandafiri și sirop de brad, foarte bun pentru tratarea tusei, dar și cătină pusă la borcan în miere de albine, foarte bună în sezonul rece pentru întărirea sistemului imunitar. Tânăra comerciantă spune că ceea ce a adus la târg este făcut de ea, împreună cu bunica sa, din ingrediente naturale. „Dulceața și siropurile sunt făcute de mine împreună cu bunica mea, din fructe și flori culese din zona noastră”, a spus Gina Dumitrașcu.
Dulcețuri găsiți și la Florentina Trifan, venită tot de la Reghiu, care pune la dispoziția doritorilor, pe lângă dulceață, și miez de nucă, mere și gogoșari la oțet.
Caș afumat făcut de o fostă profesoară
Printre standurile cu produse tradiționale care îți încântă ochiul, o doamnă frumos îmbrăcată în costum național, venită de la Negrilești, oferă vizitatorilor tradiționalul caș afumat și neafumat. Prețul de vânzare a cașului afumat, în ambalaj vidat, este de 30 de lei kilogramul. O rotiță de caș afumat sau neafumat cântărește 500 până la 700 de grame.
Doina Galea Văsuianu spune că a moștenit rețeta de la socrul său. „Pentru o rotiță de caș de circa 600 de grame sunt necesari cam 5-6 litri de lapte. Astfel, din 45 de litri de lapte se obțin cam 6 bucăți de caș de 700 de grame, pe care apoi îl punem la fum cu lemn de fag, iar peste foc se pune rumeguș de brad”, a spus femeia, care a fost profesoară.