Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Elevi pregătiți în meserii căutate de agenți economici


Două eleve și două profesoare de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani au participat la conferința „Adoptă un liceu”, care s-a desfășurat la Colegiul „Ion Kalinderu” din Bușteni, la sfârșitul săptămânii trecute. La aceeași conferință a participat și două profesoare de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud.
Programul „Adoptă un liceu” este desfășurat la inițiativa Asociației ROI și Școala de Valori și se desfășoară în toată țara din anul 2013, având ca principal obiectiv aducerea învățământului tehnologic mai aproape de mediul de afaceri. De asemenea, prin acest program, inițiatorii își doresc să contribuie la formarea unei comunități în jurul școlii, prin contribuția profesorilor, elevilor, părinților și a membrilor mediului de afaceri, universităților și autorităților locale. 
Conferința de la Bușteni s-a desfășurat sub forma unui schimb de bune practici, în care fiecare grup de elevi din cele 24 de licee participante a prezentat câte un proiect de parteneriat de succes, pe care l-au încheiat cu diferiți agenți economici, reprezentanți ai mediului de afaceri. La activitate au fost invitați să participe și oameni de afaceri care au investit în educație, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), precum și reprezentanți ai unor instituții publice.
Reprezentanții firmelor participante, respectiv Sivco Service, Renault, Daewoo, Cummins Generator Tehnologic Craiova, Strauss DonCafe, Zentiva și altele, au prezentat motivele investițiilor proprii în învățământul profesional și tehnic, precum și modalitățile concrete prin care companiile susțin școlile și participă la creșterea calitativă a resursei umane pe care acestea o furnizează către piața muncii. 
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” a fost reprezentat de profesoarele Maria Drăgan și Marinela Anghel și elevele Liliana Hurmuz (clasa a XII-a) și Oana Oseciuc (clasa a XI-a). Îndrumătoarele elevelor de la Colegiul Asachi au spus că participarea la această conferință a fost un bun prilej de a învăța din experiențele altora și de a descoperi modalități eficiente de a iniția colaborări cu agenții economici, pentru a le furniza acestora forță de muncă calificată în meseriile de care au nevoie.
„Am fost interesați să participăm la acest workshop, unde am avut ocazia să împărtășim propriile experiențe, să ne inspirăm din realizările colegilor din țară. Ne-a interesat să înțelegem intențiile autorităților în ceea ce privește învățământul profesional și tehnic, să putem iniția parteneriate cu alte unități școlare din țară, dar și cu agenții economici. Sperăm ca și în județul Vrancea să găsim agenți economici care să fie interesați și deschiși să se alăture liceelor tehnologice, astfel încât instituțiile de învățământ să ofere pieței muncii elevi calificați pe domeniile și meseriile pe care agenții economici le solicită”, a spus profesoara Maria Drăgan, directoarea adjunctă a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Grupul ce a reprezentat Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud a fost format din profesoarele Maria Bîrlă și Cecilia Sava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?