Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Dacă există suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii medicii veterinari oficiali pot preleva probe”


    Municipiul Focșani va avea singurul punct temporar pentru sacrificarea mieilor din Vrancea înainte de perioada Sărbătorilor Pascale. Măsurile dispuse de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea pentru perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale au fost prezentate, ieri, la Colegiul Prefectural. Directorul Necula Botezatu a prezentat acțiunile care sunt dispuse la nivelul județului pentru a asigura protejarea sănătății și a intereselor consumatorilor din Vrancea. Directorul a arătat că, pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, când crește considerabil consumul unor alimente de origine animală, este necesară intensificarea acțiunilor de supraveghere sanitar veterinară. Acțiunile de control și verificare realizate de veterinarii vrânceni au început din 5 martie și se vor derula până la data de 8 aprilie. În această perioadă se verifică modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
    Directorul Botezatu a arătat că, în perioada 5 martie – 8 aprilie este asigurată permanența la nivelul DSVSA, circumscripțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor și circumscripțiile sanitar veterinare zonale, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică. Acolo sunt afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care vrâncenii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranței alimentelor. În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea și celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică.

    DSVSA a explicat că transportul mieilor pentru tăiere este efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar și însoțit de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente privind informațiile lanțului alimentar conform modelului stabilit de ANSVSA. Sacrificarea mieilor pentru comercializare se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA. În ceea ce privește programul de activitate la punctul temporar de sacrificare a mieilor, acesta poate funcționa, dacă sunt solicitări, în perioada 15 martie- 31 martie între orele 7 – 17 (premergatoare Paștelui catolic) și 22 martie – 7 aprilie între orele 7 – 17 (premergătoare Paștelui ortodox). „Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar; marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; marcarea cărnii de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană”, arată raportul prezentat de DSVSA.
    Veterinarii precizează că produsele se pot comercializa în spații amenajate și înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, sub controlul personalului de specialitate. De asemenea, pentru eficientizarea acțiunilor de control, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene/locale în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități. „Dacă există suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii cât și în cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pești sau în situația în care există dubii cu privire la încadrarea în parametrii de calitate și siguranță stabiliți de legislația în vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe conform prevederilor legale”, a precizat directorul DSVSA, Necula Botezatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?