Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

N-am votat-o pe Monica Macovei, nu-l voi vota pe Iohannis!


Înainte de și după alegeri am tot citit editoriale, comentarii, postări  referitoare la candidați, scrutin, proști și deștepți, săraci și bogați, stânga și dreapta, Moldova, Muntenia și Ardeal. Citesc, citesc și mi se umple sufletul de mâhnire. Dumnezeule mare, unde am ajuns? Mi se pare incredibil și foarte trist că mulți oameni din această țară cred că sforile de care trag alții sunt aripi, cred că internetul, facebook-ul, tableta și smartphone-ul reprezintă realitatea, cred că oamenii în vârstă, cei cu venituri mici, cei rămași în țară, în special în Moldova și Muntenia, sunt proști, proști, proști. Este atât de trist…   
    „Am vrut să votăm în Canada, la Ambasada României, cu pașaportul canadian, că la cel românesc am renunțat, și nu ne-au dat voie, deși scria că suntem născuți în România. Doar n-o să ne facem pașaport pentru un vot”, comenta revoltată o cetățeancă pe Facebook, în timp ce eu citeam și mă cruceam. Femeie, vorbeam eu singură, ai înnebunit ? Cum să votezi pentru alegerile din România cu pașaportul canadian? Păi, pentru alegerile din Canada îți dă voie cu pașaportul românesc? E o nebunie, ba, ce zic eu, o turbare!
    Alții că, aoleeeeuuuu, nu ne-au dat voie să votăm în străinătate, că față de 2009 au fost secții și buletine de vot mai puține. Frați și surori, intrați rogu-vă pe site-urile Biroului Electoral Central din 2009 și din 2014 și veți vedea că și atunci și acum au fost 294 de secții de votare și 600.000 buletine de vot. Dacă nu aveți timp, am descărcat eu atașamentele și le puteți citi singuri. L-am verificat chiar și pe Titus Corlățean, ministrul de Externe, m-am gândit că o fi mințit domnule, ce să mai, ajungi să crezi necrezute. De unde, însă. Omul a avut dreptate, în sensul că, de exemplu, secțiile din Marea Britanie chiar au fost suplimentate de la 8 în 2009 la 11 în 2014. Iarăși, o informație pe care o puteți verifica accesând documentele Biroului Electoral Central. Clar, cozile acelea nu au fost normale, clar, organizarea ar fi putut fi mult mai bună, clar, lucrurile trebuie să stea altfel în turul doi, dar și mai clar este că n-ar fi rău ca, dacă tot vrei să votezi, să nu te duci totuși la 5 după-amiaza, să nu vrei să votezi cu un act de identitate al altei țări și să nu te faci că nu înțelegi necesitatea completării unei declarații pe propria răspundere. Consider că votul este un drept al fiecărui cetățean, iar autoritățile trebuie să se asigure că oricine îl poate exercita, dar și cetățeanul trebuie să înțeleagă că nu se poate oricum, oriunde și oricând, ci cu actele necesare, în cadrul unei secții de votare, într-un anumit interval orar. Așa este peste tot în lumea civilizată, iar democrația nu e anarhie, ea presupune legi și reguli.
    Mai citisem comentariul unei pseudo-vedete de la televiziuni manelistico-telenovelistice, care le plângea de milă oamenilor fără telefoane inteligente și internet și care, astfel, în opinia ei, nu au contact cu realitatea. Vă dați seama, stimați cititori cu scaun la cap, ce au ajuns unii să creadă? Cum că spațiul virtual e cel real, cum că facebook e în fața blocului, banca de lângă gardul casei, Poiana lui Iocan. Trezește-te femeie! Realitatea e cea palpabilă, e cea cu oameni vii, cu cer albastru, cu aer și apă, cu pământ și asfalt, cu copaci și iarbă, cu copii, cu bunici, cu părinți. Aici e viața, aici sunt oamenii, care știu ce vor și cum stau lucrurile mai bine decât oricare dintre atotcunoscătorii de pe net, grăbiți să dea like și/sau share, fără să analizeze, fără să cerceteze, prinși într-o rețea de informații ca musculițele într-o pânză de păianjen, închipuindu-și că sunt buricul pământului. Åži-ncep să-și înjure părinții și bunicii, unchii și mătușile, „proștii ăia”, „neputincioșii”, „neștiutorii”, „rămașii în țară”, „neinformații”. Nu vă e rușine? Nu simțiți cum vă vine sângele în obraji ? Credeți că o țară străină vă dă dintr-o dată dreptul să scuipați în obrazul celor care v-au crescut, v-au dat la școală, v-au îmbrăcat și v-au hrănit? Credeți că o facultate vă dă mai multă înțelepciune decât au bunicii voștri? Credeți că cerneți mai bine adevărul de minciună în mass-media pentru că voi aveți un televizor ultra HD și o tabletă, iar „ceilalți” încă citesc ziarele tipărite și se uită la televizoare „vechi” de 10 ani? Cât vă înșelați… Poporul ăsta nu e nici prost, nici incult, iar faptul că numai jumătate a ieșit la vot e un lucru pe care nu l-au prea comentat analiștii, dar pe care eu îl văd ca pe o formă de protest la adresa clasei politice, care, în ansamblul ei, mai are de evoluat, și nu, așa cum spun ultrașii de pe net, ca pe o dovadă de delăsare, de incultură politică.
    Am văzut și, iarăși, mi s-a părut absolut incredibil și dureros, hărți care divizau România, între Moldova plus Muntenia și Ardeal, pe baza opțiunii de vot. Cu câteva săptămâni înainte de sărbătorirea Marii Uniri de la 1918, pe 1 Decembrie, sunt oameni care vor să-i pornească pe români unii împotriva altora punând în discuție teme separatiste. Åži, constat cu stupoare, sunt oameni care cad în plasa acestor manipulatori, creatori de imagini false ale mai multor Românii. România e una, așa cum președintele trebuie să fie unul bun pentru toți, indiferent de provincia istorică, indiferent de opțiunea de vot, indiferent de clasă socială, vârstă, religie, nivel de școlarizare.
    Zilele acestea nu s-a făcut doar profilul candidatului la președinție, ci și al votantului acestuia, presa afiliată dreptei scriind că tinerii cu studii superioare din mediul urban au votat, desigur, candidați ai dreptei. Să zicem că e așa. Ce sunt însă tinerii cu facultate din orașe? Cetățeni de prim rang, în timp ce rudele cu liceu, trecute de 35 de ani, de la țară, sunt cetățeni de rangul doi? Căci cam asta am înțeles eu din toată propaganda lansată de așa zisa dreaptă din România. Dacă vreți să fiți însă informați și nu manipulați, citiți și sondajul realizat de Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), conform căruia 58% dintre cei care l-au votat pe Victor Ponta sunt din mediul urban, 45% au între 18 și 49 de ani, 41% au liceu/școală profesională, iar 15% studii superioare. Per ansamblu, 71% dintre românii cu studii superioare și 78% dintre cei cu studii liceale/postliceale au venit la vot și doar 33% dintre cei cu studii primare. Au votat 51% dintre tinerii cu vârste între 18-34 de ani și numai 44% dintre votanții cu vârste de peste 65 de ani. După cum scrie Cătălin Tolontan într-un editorial pe care vi-l recomand și pe care-l puteți citi accesând http://www.tolo.ro/2014/11/03/falimentului-dispretului-pentru-prosti/
„Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără. (…) E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că „proștii” decid soarta țării.” Am atașat AICI și studiul IRES.
    Scriam nu cu mult timp în urmă despre conceptul de „banalitate a răului” al filozoafei Hannah Arendt, ideea simplificată fiind că oamenii obișnuiți se pot transforma în călăi atunci când o forță manipulatoare le anulează conștiința, principiile, credințele. Am văzut în aceste zile cum oameni cu care n-am purtat niciodată discuții pe teme politice s-au transformat dintr-o dată în activiști, au devenit agresivi și vocali, de parcă ar fi fost în stare să spargă geamurile caselor celor care nu votează ca ei, să intre peste oameni și să-i ia de gât. 

    Sunt femeie, am 36 de ani, studii superioare și trăiesc în mediul urban. Dar ghici ce? N-am votat-o pe Monica Macovei, nu-l voi vota pe Iohannis! Crezi că sunt proastă? Vrei să-mi spargi capul?
    Democrația nu înseamnă să-ți renegi prietenii, rudele sau colegii care au altă opțiune politică, ci să faci schimb de argumente, apoi să ciocnești un pahar cu vin. Sănătate! Åži hai la vot în turul doi!

DOCUMENTELE BIROULUI ELECTORAL CENTRAL LE GÄ‚SIÈšI AICI, AICI, AICI și AICI

40 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?