Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mai multă materie pentru examenul de Evaluare Națională 2015


Elevii de clasa VIII-a au de învățat mai mult pentru Evaluarea Națională din 2015. Ministerul Educației Naționale (MEN) a publicat modelele de subiecte pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a, dar și modificările aduse programei, atât la Limba Română, cât și la Matematică. Principalele modificări la Limbă Română sunt introducerea speciilor literare romanul și balada, genul dramatic, iar în ceea ce privește noțiunile de gramatică, ei vor trebui să abordeze și propozițiile subordonate, circumstanțiale condiționale, concesive și consecutive.
Inspectorul școlar de Limba și Literatura Română, profesoara Silvia Chelariu, este de părere că aceste noțiuni nou introduse nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru elevi, mai ales că sunt abordate chiar în clasa a VIII-a. „Nu văd de ce ar pune probleme aceste noțiuni și asta pentru că se evaluează competențele elevilor, nu conținutul, ei nu trebuie să memoreze. Mai mult, cred că acum este bine reprezentată materia de clasa a VIII-a și s-a adaptat mai bine conținutul programei școlare din clasele V-VIII. Ei parcurg toate aceste noțiuni în clasa a VIII-a, așa că vedeam o problemă dacă erau ignorate”, este de părere profesoara Silvia Chelariu.
În ceea ce privește Matematica, au fost introduse următoarele noțiuni: ecuația de gradul al II-a la algebră și corpurile rotunde și trunchiul de piramidă la Geometrie. Un profesor de Matematică din Focșani consideră că aceste noțiuni nu ar avea de ce să pună probleme elevilor, mai ales că sunt studiate în clasa a VIII-a. „Este, într-adevăr, mai mult de învățat, dar aceste două capitole sunt parcurse în clasa a VIII-a, iar elevii vor avea informația proaspătă în memorie. De aceea, nu văd de ce ar reprezenta o problemă”, a spus acesta.

Calendarul examenului de Evaluare Națională 2015

MEN a aprobat calendarul pentru desfășurarea probelor de la Evaluare Națională 2015:
13 iunie 2015 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015 – Înscrierea la Evaluarea Națională
22 iunie 2015 – Limba și literatură română – proba scrisă
23 iunie 2015 – Limba și literatură maternă – proba scrisă
24 iunie 2015 – Matematică – proba scrisă
26 iunie 2015 – Afișarea rezultatelor (până la ora 16.00)

Pe site-ul www.portalinvatamant.ro, sunt prezentate câteva informații utile pentru elevii de clasa a VIII-a care vor participa la Evaluarea Națională din 2015:
1. Este interzis accesul elevilor în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte obiecte asemănătoare. Candidații au obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ.

2. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la punctul 1 în sala stabilită de comisie în acest scop, NU vor fi primiți în examen.

3. Este de asemenea interzis accesul elevilor în sala de examen dacă au asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte/încălțăminte, în penare sau în bănci, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați.

4. Nu vor fi primiți în sala de examen candidații care au asupra lor telefoane mobile, căști audio sau orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare,  care permit conectarea la internet sau care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, efectuarea calculelor, comunicarea între candidați ori cu exteriorul.

5. După ce începe examenul, candidații NU au voie să comunice între ei, ori cu exteriorul, prin niciun mod de comunicare, nici să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale.

6. Orice încălcare a regulilor menționate anterior reprezintă fraudă/ tentativă de fraudă, iar candidații aflați în această situație vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/ obiectele folosite au fost utilizate sau nu.

7. Candidații care au fost eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor fi notați cu nota 1 (unu).
 
8. Înainte de începerea probelor, asistenții vor prezența candidaților prevederile metodologie legate de organizarea și desfășurarea corectă a Evaluării Naționale.
 
9. Candidații vor semna un proces-verbal, în care menționează că au luat la cunoștință de regulile menționate și că sunt conștienți că abaterea de la acestea reprezintă fraudă și vor fi sancționați corespunzător.

10. După afișarea rezultatelor finale, candidatul și părinții săi au dreptul de a solicita vizualizarea lucrării, însă acest drept nu poate conduce la reevaluarea/ modificarea notelor acordate lucrării.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?