Ministrul Titus Corlățean a anunțat, luni, că l-a informat pe premierul Victor Ponta că a decis să-și depună mandatul de ministru, menționând că MAE își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul al doilea. Corlățean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secții de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forță juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forță juridică.
El a mai adăugat că MAE își menține poziția că nu există baze legale pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate la turul 2. Corlățean a mai spus că nu accepta ca MAE să fie implicat în jocul electoral al „domnilor Băsescu și Iohannis”. El a menționat că l-a informat pe premier că a decis să își depună mandatul de ministru. „Ca ministru, am obligația să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalității, dar și prezervarea imaginii și prestigiului instituției MAE. În consecință, l-am informat cu puțină vreme în urmă pe primul-ministru și vă informez și pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Corlățean.
El a arătat că nu poate accepta să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate. „Nu pot să accept și nu accept să încalc legea și legalitatea, nu pot accepta ca instituția MAE să fie forțată, obligată să încalce legea și legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu și Iohannis și nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înființării de noi secții de votare în străinătate”, a subliniat Corlățean. „În consecință, pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor de Externe”, a conchis Corlățean.
UPDATE!!!
Premierul Victor Ponta a anunțat că i-a transmis președintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Teodor Meleșcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe. Într-o declarație susținută la Palatul Victoria, șeful Guvernului a arătat că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat ireproșabil pe teritoriul României, iar problemele sesizate în secțiile de vot din străinătate, unde unii cetățeni români nu au putut vota, au fost generate din cauza „programului și a procedurilor care durează extrem de mult”, dar a asigurat că măsurile dispuse de Biroul Electoral Central și de Ministerul Afacerilor Externe de reducere a timpului aferent procedurilor administrative și creștere a capacității logistice din secțiile de vot din străinătate vor fi sprijinite financiar de către Guvern, în baza unei hotărâri care urmează să fie aprobată marți, pentru ca aceste probleme să fie evitate în turul II.
Ponta și-a continuat declarația afirmând însă că există și o latură politică, care deturnează sensul campaniei electorale și al alegerilor, și a făcut referire la „presiuni inadmisibile și inacceptabile făcute de către președintele Traian Băsescu și candidatul Klaus Iohannis care solicită instituțiilor statului să încalce legea în scopul evident ca, duminică, să poată fi contestat rezultatul votului”.
Dacă propunerea de numire la conducerea MAE va fi acceptată de președinte, Meleșcanu va organiza „conform dispozițiilor legale și ale BEC” al doilea tur al alegerilor în străinătate, a arătat premierul. „În acest fel, dreptul fundamental la vot al fiecărui cetățean român va fi respectat, dar cu respectarea legii și a instituțiilor publice care vor rezista, până în 16 și după aceea, presiunilor ilegale și ilegitime făcute de cel care, pe 16 seara, va fi fostul președinte al României, Traian Băsescu”, a conchis Ponta.