Copiii ce frecventează Centrul Educațional de Zi din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea au petrecut, ieri, mai bine de o oră, în compania unor specialiști, care le-au povestit despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, ce efecte au drogurile asupra oamenilor și cum să se ferească de ele. Întâlnirea a avut loc la sediul Secției pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, instituție partener în proiectul „Drogurile nasc violență”, realizat de DGASPC prin Centrul Educațional de Zi.
Tot în calitate de parteneri au participat și au incitat copiii prin temele interesante abordate, Răzvan Candrea, de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, și profesorul Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea, dar și reprezentanți ai „Monitorului de Vrancea”. La eveniment a participat și Anca Candrea, șeful Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea, care a vorbit, la rândul său, copiilor despre modalitățile prin care se pot proteja de pericolul reprezentat de substanțele ce fac parte din categoria drogurilor licite sau ilicite.
Acțiunea a fost parte a ințiativei Federației Internaționale a Comunităților Educative, fondată în 1948 sub auspiciile UNESCO, cu ocazia Campaniei Internaționale „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”, ce are ca temă „Adicația și abuzul de substanțe”.
Cei 12 copii beneficiari ai Centrului Educațional au realizat, cu acest prilej, și o mini-expoziție de desene pe tema combaterii consumului de droguri, dovedind că au atât inspirație, cât și talent, toate desenele lor transmițând un mesaj clar: NU drogurilor! Totodată, au fost realizate, de specialiștii Centrului Educațional, pliante informative pe tema efectelor nefaste pe care le are consumul de droguri, pliante care au fost distribuite focșănenilor.
În cadrul întâlnirii de ieri, copiii au aflat de la profesorul Lidia Boc ce înseamnă un stil de viață, și mai ales unul sănătos, nu s-au sfiit să întrebe despre aspecte pe care nu le cunoșteau și nici să intervină atunci când au dorit să afle mai multe. „Stilul de viață sănătos este o grupare de reguli pe care noi trebuie să le respectăm pentru a fi sănătoși. Să avem mereu în mintea noastră măcar zece reguli după care să ne conducem, să ne comportăm ca să fim sănătoși. Respectând aceste reguli, nu dorim decât să facem bine organismului nostru. Ia să vedem, cum facem asta?”, a provocat audiența la discuții Lidia Boc. S-a vorbit despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, despre necesitatea de a face mișcare, despre igienă și despre care sunt substanțele periculoase organismului.
Despre efectele alcoolului și tutunului
Mare le-a fost uimirea copiilor când au aflat ce se poate întâmpla cu corpul și mintea unui consumator dependent de alcool și tutun. Pornind de la noutățile aflate, nu s-au sfiit să spună ba că „mama fumează un pachet pe zi”, ba că tata „bea vin cu cana”, ba că „eu știu pe cineva care fumează și trei pachete de țigări pe zi!”. Răzvan Candrea le-a explicat, cu răbdare și pe înțelesul lor, ce efecte nefaste au aceste obiceiuri. Ba mai mult, cât de costisitoare sunt… „Hai să vedem! E voie să pui mâna pe minge când joci fotbal? Are voie portarul să ia mingea-n brațe și să fugă cu ea pe teren?”, a întrebat el copiii. „Nuuuu!”, a venit răspunsul. „Treceți strada când e roșu la semafor?”, a continuat. „Nuuuu!”, au răspuns copiii. „Cu alte cuvinte, peste tot sunt niște reguli pe care nu e bine să le încalci, ca să te protejezi! Așa și în viață”, a spus Răzvan Candrea, explicând copiilor prin ce etape trece cineva care începe să consume alcool sau tutun până să devină dependent și cât e de greu să te eliberezi de dependență dat fiind că „odată ce creierul se obișnuiește cu o anumită substanță, n-o s-o uite niciodată. Aveți mare grijă! Și aveți grijă și la etnobotanice, care sunt ilegale. Aveți grijă, pentru că traficanții obișnuiesc să se folosească de copii pentru a le comercializa. Dacă vă dă cineva un pachet, de exemplu, și vă spune să-l păstrați din cine știe ce motive, iar voi nu știți ce conține, mai bine refuzați, pentru că dacă vă prinde poliția că aveți etnobotanice asupra voastră puteți fi acuzați de trafic!”, i-a atenționat Răzvan Candrea.
Atât el cât și Anca Candrea, șefa SIRU, le-a detaliat apoi copiilor de ce trebuie să fie atenți atunci când merg undeva unde se consumă băuturi. „Este bine să cereți întotdeauna numai băuturi îmbuteliate. Când plecați de la masă nu lăsați băutura la dispoziția altcuiva, care vă poate pune orice în ea. În al treilea rând, dacă vine cineva și vă servește cu un pahar, dacă nu știți siguri ce conține, nu acceptați! Sunt unele substanțe care vi se pot pune în pahar, mai ales fetele trebuie să aibă mare grijă!”, a spus Anca Candrea.
Despre igienă, cu personaje animate
Întâlnirea dintre copiii Centrului Educațional de Zi și specialiștii instituțiilor implicate în proiect s-a terminat cu vizionarea unui interesant film animat, explicat imagine cu imagine de profesorul Lidia Boc. Cei mici au înțeles cum să se spele, cum să evite eventuale îmbolnăviri nefolosind același prosop sau periuță de dinți cu altcineva, de ce este important tăiatul și curățatul unghiilor și cum se transmit, din cauza neglijării igienei personale, paraziții, dar și anumite boli grave.
După toate discuțiile purtate, după vizionarea filmului, incitați de cele aflate, copiii și-au exprimat dorința de a se reîntâlni cu cei care le-au făcut surpriza de a le ține o lecție atât de altfel! Mai mult, ei și-au exprimat dorința de a deveni utilizatori ai bibliotecii și au plecat extrem de încântați de faptul că bibliotecarele le-au spus că îi așteaptă cu drag să vină cu documentele necesare și să se înscrie. Povestind între ei despre noutățile aflate, copiii și-au luat la revedere de la gazde și au pornit, veseli, care spre casă, care spre școală. Ca să povestească și acolo ceea ce tocmai au aflat!