Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Începe verificarea cererilor pentru ajutoarele din agricultură


Direcția Agricolă a înregistrat peste o sută de cereri ale fermierilor vrânceni care vor să obțină ajutoarele de minimis oferite drept compensație pentru pierderile suferite din cauza fenomenelor meteo extreme care au avut loc în acest an. Cererile s-au depus inițial la primăriile localităților și, în a doua etapă, sunt centralizate la Direcția Agricolă, care stabilește și valoarea ajutoarelor pe care trebuie să le primească agricultorii.
Direcția Agricolă înregistrează documentele în Registrul de evidență a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis, verifică conformitatea datelor înregistrate, calculează, determină și aprobă sumele aferente reprezentând sprijin financiar, pentru fiecare beneficiar în parte. Plata acestor ajutoare de minimis se va realiza într-o singură tranșă până la sfârșitul acestui an.
Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 335 lei/hectar la grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică; 610 lei/ hectar la legume în câmp/ pepeni ; 1.200 lei/ hectar la plantații pomicole; 500 lei / hectar la plantații viticole. Suma totală pe care o poate primi un fermier nu poate depăși 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, adică exercițiului financiar respectiv și două exerciții financiare precedente, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.
În Vrancea au fost eligibile pentru primirea acestor ajutoare nu mai puțin de 2.371 hectare culturi agricole, din care 1.396 plantații viticole, 227 hectare cu grâu, 237 hectare cu porumb, 207 hectare cu floarea soarelui, 20 hectare cu rapiță, 287 plantații pomicole, dar și 0,46 hectare cu legume de câmp. Situația statistică cu suprafețele afectate din fiecare județ a fost întocmită de Ministerul Agriculturii pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor, întocmite de comisiile locale și înaintate Direcției pentru agricultură și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
În ceea ce privește viticultura, au fost afectate podgoriile din localitățile Tâmboiești, Slobozia Bradului, Odobești, Movilița, Jariștea, Fitionești, Cotești, Panciu, Å¢ifești și Bolotești. Viticultura a fost cea mai afectată în acest an, mai ales din cauza neputinței viticultorilor de a interveni pentru a face toate lucrările necesare în acest an ploios, care a favorizat mana și făinarea.
Potrivit legii, aceste ajutoare de minimis au fost acordate pentru fenomene meteo extreme, precum grindina, sau care au dus la inundații în culturile agricole. În ceea ce privește viticultura, de exemplu, sunt localități în care podgorenii au anunțat primăriile că, din cauza ploilor, nu pot interveni în plantațiile de vie pentru a efectua stropitul și a opri atacurile de mană și făinare. Ulterior, primăriile și comitetele locale pentru situații de urgență au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor, înaintate către Ministerul Agriculturii, în baza cărora se alocă aceste ajutoare de minimis.
De altfel, reprezentanții viticultorilor au arătat că nu atât atacurile de mană și făinare au creat marile probleme în podgorii cât imposibilitatea de a interveni la timp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare sau absența unor tratamente preventive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?