Obezitatea ar putea depăși fumatul ca principală cauză evitabilă a deceselor asociate cancerului, conform unui nou studiu realizat în Marea Britanie, citat vineri de Press Association. Fumatul este cel mai frecvent factor de risc evitabil al cancerului, urmat de greutatea excesivă, efectele radiațiilor ultraviolete ca urmare a supraexpunerii la soare și la aparatele de bronzare, consumul de alcool, alimentația săracă în fibre alimentare și poluarea din atmosferă, conform unei cercetări efectuată de specialiști de la Institutul de Cercetare a Cancerului (Cancer Research UK). Însă, experții care au publicat aceste date au tras un semnal de alarmă potrivit căruia în contextul continuării ritmului actual al diminuării consumului de tutun și al creșterii numărului de persoane cu greutate corporală excesivă, obezitatea ar putea depăși fumatul și ar putea deveni astfel cea mai importantă cauză de deces asociată cancerului. ”Dacă nu suntem atenți, obezitatea are potențialul de a deveni noul fumat”, a avertizat directorul executiv al Cancer Research UK, Harpal Kumar. ”Părerea mea este că în următoarele două decenii vom asista la o răsturnare de situație”, a precizat el.
Peste 135.500 de cazuri de cancer din Marea Britanie ar putea fi prevenite anual, această cifră fiind echivalentă cu 37,7% dintre toate cazurile de cancer diagnosticate în fiecare an în această țară, precizează sursa citată.
Fumatul rămâne cea mai frecventă cauză de cancer ce poate fi evitată, acest obicei fiind responsabil de circa 32.200 de cazuri de cancer la bărbați (17,7% din numărul total de cazuri de cancer la bărbați) și de circa 22.000 (12,4%) la femei. Greutatea excesivă este al doilea cel mai frecvent factor de risc pentru apariția tumorilor, circa 22.800 (6,3%) dintre cazurile de cancer din Marea Britanie fiind cauzate de supraponderalitate sau de obezitate. În cercetarea publicată în British Journal of Cancer se notează că obezitatea poate provoca treisprezece tipuri diferite de cancer, printre acestea numărându-se cel de colon, mamar, uterin și de rinichi, iar peste unul din douăzeci de cazuri poate fi prevenit prin simpla menținere a unei greutăți corporale normale. ”În prezent, obezitatea reprezintă o amenințare imensă la adresa sănătății, iar lucrurile se vor înrăutăți dacă nu se face nimic”, a atras atenția Linda Bauld, din cadrul Institutului de cercetare a cancerului. La rândul său, Harpal Kumar a subliniat că, în general, cancerele asociate acestor factori de risc se manifestă în circa 10-20 de ani, iar orice măsură luată pentru diminuarea riscurilor are nevoie de o perioadă aproximativ similară până să își facă efectul.
În ceea ce privește a treia cauză principală de cancer care poate fi evitată, expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete duce la apariția în fiecare an a circa 13.600 de cazuri de melanom în Marea Britanie (3,8% din totalul cazurilor de cancer).
Consumul de alcool cauzează aproximativ 11.900 de cazuri de cancer pe an în această țară, iar un aport prea mic de fibre alimentare este răspunzător de circa 11.700 de cazuri de tumori anual.
Poluarea aerului provoacă circa 3.600 de cazuri de cancer pulmonar pe an în Marea Britanie. Alți factori de risc sunt cei ocupaționali (în special expunerea la azbest), infecțiile, consumul de carne procesată și sedentarismul. ”O viață sănătoasă nu garantează faptul că o persoană nu va face cancer, însă poate crește șansele favorabile. Aceste cifre demonstrează că fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului individual”, a adăugat Harpal precizând că autoritățile guvernamentale ”ar putea face mult mai multe pentru ca cea mai sănătoasă alegere pentru oameni să fie și cea mai ușoară”.