Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

”Pe urmele Unirii”, la Colegiul Național ”Emil Botta” din Adjud


    Elevii și profesorii de la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud și nu numai vor lua parte mâine, la lansarea celei de a III-a etape a proiectului „Pe urmele Unirii”. Proiectul este desfășurat în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului din Chișinău, Blocul Unității Naționale din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Chișinău și „Centrul pentru Adolescenți și Tineret” din Bălți. O secvență a proiectului urmează să se desfășoare mâine, 27 martie, în Sala de Festivități a Colegiului „Emil Botta” din Adjud, cu implicarea lui Alexandru Zubco – șef departament Oficiul Avocatului Poporului, Nonnei Mihălcean – director Centrul pentru Adolescenți și Tineret din municipiul Bălți, Marianei Å¢ăranu – cercetător științific la Academia de Stat a Republicii Moldova și a lui Dorel Paraschiv, directorul Muzeului de Istorie Tulcea.     Seminarul va fi urmat de o masă rotundă ce va disemina, împreună cu elevii claselor de istorie ale Colegiului Național „Emil Botta”, informațiile din cadrul proiectului și de lansarea filmului – documentar „Orașele rezistenței și Unirii – Iași și Chișinău”. Proiectul „Pe urmele unirii” este un demers coordonat de cadre didactice ale Colegiului Național „Emil Botta” inițiat cu ocazia sărbătoririi centenarului Unirii și are la bază parteneriatele și programele educaționale anterioare dintre colegiu și diverse instituții și organizații guvernamentale sau nonguvernamentale din Republica Moldova. Proiectul se va finaliza prin semnarea unei uniri simbolice și aniversare, pe 30 martie, la Chișinău, între Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud și Blocul Unității Naționale din Republica Moldova în Sala Sfatului Å¢ării din Chișinău, sală în care a fost votată unirea Basarabiei cu provinciile istorice ale României.
    Potrivit directorului Colegiului Național „Emil Botta”, profesorul Dumitru Emil, „prin excelență, este prima unire, chiar și simbolică, dintre reprezentanți ale celor două țări semnată vreodată în aceeași locație și sală în care, acum 100 de ani, se înfăptuia unirea Basarabiei cu provinciile istorice din România. Evenimentele organizate marți vor da ocazia în primul rând elevilor de la profilele de specialitate ale unității noastre de învățământ să poarte discuții deschise pornind de la expunerile și materialele media prezentate în cadrul seminarului. Doresc să mulțumesc tuturor celor direct implicați în proiect – partenerilor din Republica Moldova, Vrancart SA pentru sprijinul logistic, televiziunii ATLAS TV și mai ales cadrelor didactice implicate în proiect,  profesorul Constantin Constantinescu, profesoara Cătălina Pralea, consilier educativ profesoara Ionela Chiriac, profesorul Gheorghiță Galan, profesorul Adrian Dumitru și  Mirelei Mihaela Oglan”.
    Toate demersurile parteneriale din primele două etape ale proiectului vor fi prezentate audienței în filmul – document „Orașele rezistenței și Unirii – Iași și Chișinău” realizat de Colegiul Național „Emil Botta” în parteneriat cu  ATLAS-TV. Filmul va conține interviuri, informații avizate și prezentări documentate ce vor descrie evenimentele premergătoare Unirii. De asemenea, proiectul „PE URMELE UNIRII” va fi prezent și „on air” la postul de radio „Vocea Basarabiei” din Chișinău în data de 26 martie, la ora 11:20, emisiunea avându-l invitat pe directorul Colegiului Național „Emil Botta” din Adjud.
    „Rezultatele acestui proiect vor putea fi cuantificate de toți cei implicați, dar mai ales de elevii Colegiului Național „Emil Botta”, prin însușirea unor informații corecte și bine documentate obținute de la experți juridici de rang înalt și profesori universitari de istorie și cercetători din Republica Moldova. Unul dintre obiectivele proiectului nostru este acela al asumării atât de către elevii Colegiului Național „Emil Botta” cât și de către, sperăm noi, întreaga comunitate adjudeană, a gradului de importanță a istoriei comune celor două țări”, a adăugat profesorul Constantin Constantinescu, unul dintre coordonatorii proiectului.
    Trebuie spus faptul că în cadrul proiectului au loc mai multe activități. Astfel, pe 17 și 18 martie au avut loc interviuri și filmări în Chișinău, pe 24 martie s-a continuat seria de interviuri și documentări în Iași la obiectivele ce sunt legate de evenimentele din 27 martie 1918. În zilele de 26, 27, 28 martie 2018 au loc activități de marcare a evenimentului împreună cu partenerii din Chișinău și Bălți, la Colegiul Național „Emil Botta”. Proiectul se va încheia pe 30 martie 2018, prin semnarea în clădirea Sfatului Èšării la Chișinău a Declarației de ReUnire de către Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud, Colegiul Emil Botta fiind prima unitate de învățământ din România ce semnează acest document. Organizatorii evenimentului și-au propus să mai filmeze noi episoade la Cernăuți pentru a celebra unirea Bucovinei cu România, încheindu-se acest serial la Alba Iulia. De remarcat este implicarea în proiect a unor nume sonore ale vieții sociale din Republica Moldova, printre care enumerăm pe Octavian Å¢îcu, profesor al Universității al Universității de Stat din Chișinău, istoricul Ion Leascenco – președinte al Blocului Unității Naționale din Republica Moldova, pe Alexandru Zubco, șef departament în cadrul Oficiului Avocatului Poporului din Republica Mopldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?