Indiferent de tipul de contract individual de muncă pe care-l are un salariat, adică fie că e cu normă întreagă sau parțială, fie pe perioadă determinată sau nedeterminată, stagiul de cotizare la asigurările sociale nu este afectat. Acest stagiu este calculat în funcție de perioada în care respectivul a lucrat având pur și simplu încheiat un contract de muncă. „Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte. La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare”, se preciează în legea nr. 263/2010 actualizată.
Stagiul de cotizare este calculat diferit doar în caz de șomaj. Potrivit Legii nr. 76/ 2002, pentru persoanele angajate cu contract de muncă cu timp parțial, stagiul de cotizare este stabilit proporțional cu timpul efectiv lucrat.
Specialiștii precizează că în ceea ce privește cotizarea la fondul de pensii, perioada în care o persoană lucrează cu contract individual de muncă reprezintă vechime în muncă și, deci, stagiu de cotizare care contează esențial atunci când aceasta dorește să se pensioneze. Practic, de realizarea acestui stagiu depinde obținerea pensiei și cuantumul ei.
Potrivit Legii nr. 263/2010 actualizată, stagiul complet de cotizare reprezintă perioada de timp reglementată de respectivul act normativ în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială. „Stagiu minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiu potențial reprezintă perioada de timp prevăzută de prezenta lege, considerată stagiu de cotizare și acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante”, reglementează Legea nr. 263/2010.