Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Numărul persoanelor diagnosticate cu viroze și pneumonii, în creștere


Săptămâna trecută, aproximativ 1.500 de vrânceni, de toate vârstele, s-au prezentat la medici din cauza virozelor sau a pneumoniilor. Potrivit informațiilor oferite de specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în săptămâna precedentă au fost diagnosticate cu viroze 1.247 persoane, 92 necesitând internare în  spital, iar cu pneumonii au fost diagnosticate 220 de persoane, 37 fiind internate în spital.
Afectați de viroze și pneumonii au fost copiii, adolescenții, dar și adulții. Astfel, cel mai des s-au îmbolnăvit de viroze persoanele cu vârste cuprinse între 5 și 50 de ani, respectiv 651 de persoane, 27 necesitând internare în spital, iar de pnemonii 92 de persoane din aceeași categorie de vârstă, dintre care 22 au necesitat internare în spital.
În ceea ce privește decesele cauzate de pneumonie, săptămâna aceasta nu a fost înregistrat niciun caz, dar în ultimele săptămâni, șase persoane au decedat din cauza acestei afecțiuni. Până în prezent, nu a fost diagnosticat niciun caz de gripă. Săptămâna aceasta va debuta campania de vaccinare antigripală. Medicii au la dispoziție aproximativ 2.500 de doze de vaccin, acestea fiind insuficiente, ținând cont că medicii de la DSP au solicitat 45.000 de doze.

   Sfaturi de prevenire a afecțiunilor de sezon
 

Medicii din cadrul DSP au amintit care sunt cele mai simple măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea extinderii infecțiilor respiratorii. Printre acestea amintim: vaccinarea persoanelor cu risc crescut; călirea organismului prin expunerea adecvată la soare, aer și mișcare; alimentație bogată în minerale și vitamine provenite din fructe și legume proaspete; hidratarea corectă cu sucuri naturale, ceaiuri calde cu lămâie și miere, evitând în același timp alcoolul, cofeina și fumatul, ce pot agrava simptomele; spălarea frecventă a mâinilor mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave; folosirea batistelor igienice în caz de tuse sau strănut, suflarea corectă a nasului; curățarea și dezinfectarea veselei, a tacâmurilor, a jucăriilor copiilor ori de câte ori unul dintre membrii familiei este bolnav; aerisirea frecventă a locuințelor, locurilor de muncă, sălilor de clasă; evitarea aglomerărilor și a contactului cu persoanele bolnave și expunerea la frig și umezeală; utilizarea hainelor groase cu protecție împotriva frigului.
În cazul apariției bolilor respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri: izolarea la domiciliu; anunțarea imediată a medicului de familie, iar când medicul nu poate fi contactat, persoana trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă a unei unități medicale de boli infecțioase; evitarea automedicației.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?