Consiliul Județean Vrancea a lansat proiectul „Înființare și dotare baze salvamont S+P+E în comuna Nistorești și în comuna Păulești și reabilitare baza salvamont vila Rucăr din Soveja județul Vrancea”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului” Domeniul de intervenție 5.2: Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice.
Contractul a fost încheiat în data de 30 septembrie 2014 între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2007 – 2013, prin Agenția pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar și Parteneriatul dintre Consiliul Județean Vrancea, comuna Nistorești și comuna Păulești, în calitate de beneficiari. Obiectivul general al proiectului este valorificarea turismului montan județean prin asigurarea condițiilor specifice de siguranță în arealul muntos vrâncean, atât turiștilor cât și locuitorilor județului Vrancea, în conformitate cu practicile și politicile Uniunii Europene. Durata proiectului este de 15 luni, începând cu 1 octombrie 2014. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6,5 milioane de lei.
Vă reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat, săptămâna trecută, un contract de lucrări în cadrul contractului de finanțare al proiectului „Înființare baze salvamont S+P+E în comunele Nistorești și Păulești și reabilitare salvamont cabana Rucăr din comuna Soveja, județul Vrancea”. Marian Oprișan a arătat că dezvoltarea turismului la nivelul județului Vrancea nu se poate face fără Salvamont, fără oamenii de munte, care vor fi în permanență la datorie și care vor fi chemați de fiecare dată să rezolve problemele de urgență de la nivelul turismului montan, problemele cetățenilor aflați în pericol în zona de munte și pe tot teritoriul județului Vrancea. „Cele trei baze salvamont vor fi dotate cu mijloace și echipamente specifice, ATV-uri și Snowmobile folosite la intervenții, necesare asigurării condițiilor optime de salvare în aria montană, iar membrii celor trei formații de salvamont vor fi de asemenea, dotați cu echipamente profesionale specifice desfășurării activității. Fiecare dintre cele trei baze va fi dotată cu sisteme de telecomunicații speciale”, a precizat Marian Oprișan.
Proiectul Salvamont presupune construirea unor baze salvamont în localitățile Nistorești, Păunești și reabilitarea și extinderea celui existent la Soveja. Salvamont Vrancea a fost înființat în luna martie 2010, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Este pentru prima dată în istoria județului când vrâncenii pot beneficia de serviciile unor salvamontiști. La patru ani de la înființare, Salvamont” Vrancea are un sediu, a fost dotat cu echipamentul necesar pentru intervenții și urmează să fie construite baze salvamont în zona de munte a județului. În 2012, Serviciul Salvamont Vrancea a reabilitat 12 trasee turistice din munții Vrancei.